Közúti balesetek statisztikái - jelentős csökkenés, horrorisztikus bírság

2012.04.10. - 13:00 | vaskarika.hu - Fotó: MTI, hirado.hu

Közúti balesetek statisztikái - jelentős csökkenés, horrorisztikus bírság

Hiába csökkent jelentősen, akár egy évtized alatt felére is a különböző típusú közúti balesetek száma, április 15-től a közlekedési bírságok tarifája ezzel ellenkező irányba mozdul el és elképesztő mértéket fog ölteni.

Elképesztő szigor vár április 15-től kezdődően a szabálysértések elkövetőire: az újrafogalmazott törvény szerint a visszaesők börtönbe is kerülhetnek, a kiszabható bírság pedig akár 450 ezer forint is lehet. Szabálysértésnek számít a közlekedési kihágásokon kívül többek között a kisebb értékű lopás, a garázdaság, a rendzavarás, a tiltott kéjelgés - tettük közzé egy részletes, büntetési tételeket is felsoroló, figyelemfelhívó írásunkban két hete.

A Belügyminisztérium szerint az egyes elkövetési magatartások meghatározása a cselekmények elszaporodottságát és közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásának súlyosságát alapul véve történt meg.

A BM szerint a tervezet biztosítja, hogy az egyes jogsértések elkövetése esetén a szubjektív elemeket kizárva kizárólag a cselekmény társadalomra való veszélyességi fokára, a közlekedési szabályok gyakoriságára figyelemmel kerüljön sor a bírság kiszabására.

A legújabb KSH adatok alapján azt látjuk, hogy minden tekintetben csökkent a közúti balesetek száma. Ez valahol törvényszerű, hisz az egy évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest minőségileg jobb a gépjárművek állapota, kisebb az átlagéletkora, s talán az áldatlan kamionforgalom és a "patópáli" autópálya-projektek ellenére is jobb minőségűek az utak.

Annak ellenére, hogy a megelőzés - jobb közlekedési feltételek, útminőség, láthatóság - serpenyőjébe roppant kevés kerül, nekünk, autósoknak, motorosoknak kell figyelemből, előzékenységből és emberségből a legtöbbet tennünk.

Figyeljünk tehát oda, ne csak április 15-től!!

A közúti közlekedési balesetek során meghalt személyek száma Magyarországon (2001-2011) 


A személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma Magyarországon (2007-2011) 


Az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma Magyarországon (2001-2011) 


Új hozzászólás