Napot hoztam, csillagot - Omega jubileumi koncert a Sportházban

Képgaléria megtekintése2012.04.22. - 15:30 | Büki László 'Harlequin'

Napot hoztam, csillagot - Omega jubileumi koncert a Sportházban

Szimfonikus jellegű megakoncerttel hiánypótolt Vas megyei rajongóinak az ötvenedik születésnapját ünneplő Omega együttes április 21-én. Hét éve vártak a környékbeli Omega-fanok erre a pillanatra, s most három órában megkapták a zenekar ötvenéves pályafutásának legemlékezetesebb zenei momentumait. A három részre tagolt koncerten a szokásos előzenekari funkciót a Szimfónia rész helyettesítette, amit a Rapszódia és egy Nosztalgia blokk követett, s egy látványos Finálé zárt le.

"Gyöngyházszínű tengeren,
Könnyű csónak szállt velem.
Most újra, újra itt vagyok,
Napot hoztam, csillagot."

Aki szombat este 7 óra körül a Sportház környékére tévedt, kis eséllyel gondolta volna, hogy könnyűzenei koncertre gyülekezik a soha nem látott tömeg a téren. Pedig így volt, 2005-ben (előtte 1986-ban) koncertelt utoljára a zenekar Szombathelyen, s mivel a koncert napja előtt közel egy héttel elkelt az összes jegy, jól mutatja, mennyire hiányzott az Omega a szombathelyi és a környékbeli rajongóknak.

Nem állunk messze az igazságtól, ha azt írjuk, a Sportház emeleti büféjénél is álltak, az emeleti folyosórészen pedig székekről állva ácsingóztak sokan némi színpadkép-élményért.

A monstre, közel háromórás műsor három blokkból állt. Az első 40 perces zenei etap a Szimfónia fantázianevet kapta, melyben régi Omega-klasszikusok csendültek fel filharmonikus hangszerelésben (pl. Fekete pillangó). Fotósok ujjbegyét izgató, csodálatos fények simogatták a színpadot, a szimfonikus zenekart és Benkő Lászlót. A zenekar tagjai zenei blokkonként vettek fel teljes létszámot, a Szimfónia rész Benkő "édesgyermeke" volt elsősorban. A filharmonikus hangszerelés szép lassan a rock műfajának klasszikussá válásához vezet, "a rockzene története ugyanis gyakorlatilag körbeért" - nyilatkozta nemrég Kóbor János. 


A második zenei etap a Rapszódia nevet kapta, vele együtt a színpadi szereplők közt üdvözölhettük Mecky-t, azaz Kóbor Jánost. Ebben a blokkban inkább a progresszív, vagy ha úgy tetszik, az űrrock korszak számai kaptak hangsúlyt, ami alapján az Omegát a hetvenes években, Nyugat-Európában sokra tartották. Ezek a dalok már akkor magukban hordozták a monumentalitás, a szimfonikus hangzás lehetőségét. Felcsendült többek közt a Napot hoztam, csillagot, a Break the Chain, a és a Metamorfózis II.

A zárószakaszra színpadra lépett Molnár György "Elefánt", ezzel - ha lehet ezt mondani - a klasszikus Omega teljes létszámmal állt a színpadon. Nemcsak a felállás, hanem az elhangzó dalok is a régi időket idézték: 10000 lépés, Nem tudom a neved, Örültek órája, Gyöngyhajú lány, hogy csak néhánnyal ébresszünk kellemes emlékeket 30-40 évvel ezelőttről. A fináléban ismét színpadra léptek a szimfonikusok, mi pedig az Ezüst eső taktusaira préseltük át magunkat a tömegen, egy hihetetlen zenei élménnyel gazdagodva. 

A koncert végén több ezren okkal tehettük fel a kérdést magunknak: "álmodtam, vagy igaz talán?" Igaz volt, grandiózus volt! Köszönjük Omega!


Az Omega Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, mely 1962-ben alakult.

Több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében. 1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (az Illés Ezek a fiatalok című albumán más együttesek is játszottak).

Az 1969-es 10000 lépésé volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából pedig elkészült az első önálló tévéshow, a Tízezer lépés - Omega Show. Az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal).

Elsőként jelent meg CD-je (az 1988-as Platina című válogatásalbum) és DVD-je (a 2000-ben kiadott OmegakonceRT Népstadion 1999).

Az Omega tagjai léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában és az együttes koncertjein használtak először füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt.

Legnagyobb slágere a Gyöngyhajú lány, a magyar dalok közül ezt dolgozták fel a legtöbbször (többek között a keletnémet Frank Schöbel Schrieb es mir in der Sand és 1995-ben a Scorpions White Dove címmel).
(wikipedia.hu)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

palko 2012.04.22. - 16:07
Jó a cikk, de két hiba van benne:
1, A zenekar 2005 körül is járt Szombathelyen.
2, A hajnali óceán című dal nem része a műsornak.
dr kiss tamás 2012.04.22. - 18:52
Néhány kis kiegészítés: "Az égben lebegők csarnoka" c. dal nem hagnzott el, nem szerepel a Rapszódia műsorán, így a lemezen sem. A Rapszódiában a "Transcendent" című nagysikerű Nyugat-Európában is megjelent album a törzsanyag, melyhez néhány "űrrock" dal kapcsolódik. Világszerte több, mint ötvenmillió hanghordozót adtak el. Két "Metamorfózis" számot írt az Omega, ez a "Metamorfózis II" volt. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy kis hazánkban nem kellő mértékben tájékozottak az újságírók az Omegával kapcsolatban. Kár. Legalább itthon illene annyit tudni világhírű zenekarunkról, mint mondjuk amennyit Németországban tudnak. Ott nem szokás hibázni...
BLH 2012.04.22. - 19:50
Kedves Kiss Tamás: talán elnézi nekem, ha közben végig fotóztam (képekben talán nem lesz hiba...), és a memóriámra voltam kénytelen hagyatkozni. Nekem úgy rémlett, elhangzott a Szimfónia blokkban, de hiszek Önnek, nem volt egyszerű abban a tömegben egyik sem (sajtóanyag hiányában írás, a tömeg miatt fotózás a fotósárkon kívül...), elhiheti, nemhogy a kettő együtt... de köszönöm a korrekcióját. Még annyit, hogy Németországban gondolom a sajtót sem olyan mostohán tájékoztatják, mint mondjuk itthon... olyan fotós-újságírót meg nehezen talál, aki minden zenekar teljes életművéből up to date... ettől függetlenül javítom, amit kifogásolt, köszönöm még egyszer.
Palkó: a sajtótájékoztatón néhány szakmabeli anekdotázott arról, hogy amióta Kóbort megdobták, azóta nem léptek fel Szombathelyen... de igazad van, mert Tánczos Misi képeit megtaláltam a koncertről...:DD Köszi!!
ervin 2012.04.23. - 09:16
A fotók viszont nagyon profik, ezt el kell ismerni!
Apropó! Egy kevésbé guru informatikus hogyan tudja ezeket elmenteni magának emlékbe? (ui. a jobb egér gomb.... megoldás itt nem műxik)