„Alszik a gépben a világom” - interjú a Humanoid együttessel

Képgaléria megtekintése2012.04.25. - 02:40 | Kánya Dóra - Fotók: Bánfalvi Kata

„Alszik a gépben a világom” - interjú a Humanoid együttessel

Homo sapienssé akarják nevelni az embereket az „emberszabású robotok”. A Humanoid együttes szövegcentrikus dalai stop táblát állítanak a jelentéstelen mai tömegzene elé. Szem lecsuk és agy kinyit, avagy recept arra, hogyan lásd meg a lábad előtt heverő lényeget.

Hogyan alakult meg a Humanoid?

2009 januárjában verődött össze a csapat, másodszor, de új felállásban. Korábban volt egy reggae-ska stílusú zenekarunk a Run To The Sun, akikkel felléptünk egyebek közt a VOLT Fesztiválon és a Szigeten is. Egy idő elteltével nehéz volt egybetartani a csapatot ezért páran kiváltunk belőle, így született meg a Humanoid. Eleinte csak mi hárman, név szerint Pető Kornél, Hajtó András és Varga Richárd, de most már négyen, Hajtó Gerivel kiegészülve alkotjuk az együttest.

Ha ki kellene tölteni egy adatlapon a „Magunkról" című részt, mit írnátok bele?

Hobbyzenekarnak mondjuk magunkat, akik szeretnének sok emberhez eljutni. A zenélést egyrészt a magunk örömére csináljuk, de a dalszövegeink központi elemét a gondolkodtatásra-késztetés adja. Nem vagyunk tanult zenészek, az érzések vezetik az ujjainkat. Műfaj tekintetében a sokszínűség jellemez minket. A dalainkban mindenki megtalálhatja a saját kedvencét, feltűnik a blues, a rock&roll, a ska, a sanzon, a brit rock, az alternatív és a grunge zene is. A Humanoid szó szerinti jelentése emberszabású robot, ami egyfajta szimbolikus lenyomata a kor emberének. A célunk, hogy adhassunk valami mást, valami újat, valami ízig-vérig mait az embereknek, néhol egy kevés iróniával nyakon öntve.


Miből merítetek ötleteket a szövegíráshoz?

A szövegfelelős alapvetően a Ricsi, íróként-a Magyar Író Akadémia Országos Diákíró Versenyének első helyezettje volt-a szerk., ezt ráhagyjuk. Aktuális témákat boncolgatunk, sokszor megjelenik a dalokban egyfajta társadalomkritika és a tömegkultúra nyers bírálata is. Élünk a világban, megihletnek bennünket a televíziós szórakoztatóműsorok, a politikai döntések, szerelmi csalódások, de akár egy pohár sör is. Alapvetően fel akarjuk nyitni az emberek szemét: "Itt nem csak lenni, hanem élni kell." Mindig történik valami, ezért kéthetente biztos összehozunk egy új dalt. Sok mindent szeretnénk még elmondani, ötletekben nincs hiány. Már negyvenhét szerzemény áll mögöttünk, de ebből egy alkalommal csak tizenkettőt viszünk színpadra. Most nagy favorit a Twilight-mánia ihlette Antifélőlény című számunk, amiben a film férfi főszereplője, Robert Pattinson a kulcsfigura. Mindannyian a magunkénak érezzük a számokat, csak a Ricsi tudja őket megfelelően megfogalmazni.

„Alszik a föld, vele az ég is,
Alszik a rét, meg a folyó.
Alszik a ház vele a Tv,
PS, videó...
Alszik a lyukban az egér is,
Alszik a könyvben a remény,
Alszik a lámpa fenekén is,
Horkol a fény."
(Részlet az Ébredő altató című számból)


Mennyire csapatmunka a zeneszerzés?

A szövegen kívül mindenki azt teszi bele a zenébe amilyen ő. Négyen négy stílust képviselünk, ettől lesz vegyes, mégis egységes a kép. Számít mások véleménye, az elkészült dalokat felvesszük, visszahallgatjuk, kritizáljuk. Csak akkor lesz valami kész, ha mindenkinek elnyerte a tetszését. Improvizálni nem szoktunk, próbálunk a maximumra törekedni, kellő figyelmet fordítunk a színpadképünkre is. Sokat dolgozunk együtt, mindazonáltal nem csak zenészek, hanem barátok is vagyunk.

Hogyan tovább?

Szerencsére sok helyen megfordultunk már, legtöbbször Kapuváron, Sopronban, Győrben és Szombathelyen lépünk fel, de két hete jártunk például Szegeden is. Voltunk az elő zenekara a Vad Fruttiknak, Péterfy Bori és a Love Bandnek, a Magashegyi Undergroundnak és a Heaven Street Sevennek is. Most kezd körvonalazódni, hogy mikor tudunk stúdióba vonulni. A lista hosszú, de az első szám Az elképzelt játék egy agyműtétről címet viselő kreációnkból lesz. A visszajelzések alapján van helyünk a mai zenei palettán, de nem a tehetségkutatókban feltűntek között.

Hol lehet titeket legközelebb hallani?

A világ legnagyobb videómegosztó portálján mi is fent vagyunk, illetve a közösségi oldalakon is. Április 26-án, 19:00-tól a NyME-SEK Diáknapján lépünk színpadra Szombathelyen, majd május 4-én Sopronba, az Ökörsütéssel egybekötött egyetemi napokon. Május 11-én pedig szintén Sopronban a Hangárba csapunk a húrok közé.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás