MEDIAWAVE 2012 - Csak képzeld el!

2012.04.29. - 00:15 | Takács Lilla - Fotók: BLH, MEDIAWAVE

MEDIAWAVE 2012 - Csak képzeld el!

2012. április 26-án, 22. alkalommal is sikeresen elindult a Mediawave, amely számos filmes és zenei programmal várja az érdeklődőket. A Duna-part, napsütés, ökopiac, hazai kézműves ízek kavalkádja, és a semmihez nem hasonlítható csodálatos helyszín, a Monostori Erőd ad otthont az összművészeti fesztiválnak.

Csak képzeld el!

Akár ezt a jelszót is zászlajára tűzhette volna a (04.26-án) 22. alkalommal megrendezett összművészeti fesztivál, amely számos filmes- és zenei programmal várja a közönséget a komáromi Monostori Erődben. A meglepő díszletekkel, dekorációval fesztivál bástyává avanzsált történelmi emlék, ezúttal a kultúra sarokköveként kel új életre, így várva a feltöltődésre és új élményekre vágyókat. A Duna-part, a napsütés, az ökopiac, a hazai kézműves ízek kavalkádja és természetesen a rendkívül gazdag nemzetközi kulturális kínálat mind- mind egy ok arra, hogy csomagoljunk és a hosszú hétvégénket Komáromban töltsük.

Nem illik egy beszámolót az eseménysor vége felől megközelíteni, azonban a fesztivál második napjának benyomásait semmi sem foglalhatta volna jobban össze számunkra, mint az est utolsó fellépő, román származású Ana- Cristina Leonte Band Just imagine (Csak képzeld el!) refrénű dala. Ha ugyanis azt mondják, hogy csak képzelj el egy olyan helyszínű, küllemű, stílusú, hangulatú fesztivált, ahol jól, sőt nagyon jól érzed magad, talán akkor sem lett volna annyi kurázsink, mint a rendezvény szervezőinek. Olyan egyedülálló harmónia érezhető a helyszínen, a régi és új, a nemzetközi-és hazai kultúrkincsek vegyüléséből, amely talán éppen a fesztivál egyediségének titka. A díszletek egy részéért egyébként a győri Patyolat Alkotóház tagjai felelősek, akik szabadidejükben képző-, fotó-, médiaművészettel és zenével foglalkoznak. Művészetük szerves részét képezi az újrahasznosítás gondolata, így illeszkedve tökéletesen fesztivál öko- szemléletébe, képzőművészeti kiállítások sorába, mint a „RE-LIKVIA" projekt újrahasznosított anyagokból készülő installációja.


Mi csak a fesztivál esti nyitó performanszára érkeztünk meg, azonban ahogy a fesztivál több napján, úgy tegnap is, már déltől, két teremben tekinthette meg a nagyérdemű a zsűri által legjobbnak ítélt játék-és dokumentumfilm alkotásokat. A filmek közti szünetekben pedig igazi gasztro- kalandozásokban lehet része az idelátogatóknak, nyolc tájegység borai közül, köztük a Fesztivál borászata a Haraszti Családi Pincészet borait, a Deé Családi Pincészet illetve Hauer Erik borait személyesen is teszteltük és derűs szívvel ajánljuk.

A délután és az est további részében az idén 30. születésnapját ünneplő Győri Nemzetközi Jazzkoncert- Sorozat keretében emlékeztek meg volt tanítványai és zenésztársai a tavaly elhunyt Szabados Györgyről, akit egyszerűen csak a magyar improvizatív zene atyjaként tartanak számon. A jazz szabadságát, és nyitottságát szólaltatták meg tiszteletére hangszereiken többek között Benkő Róbert, Grencsó István, aki mára már maguk is élő avantgarde jazz-legendának számítanak. Annyit még érdemes tudni a fent említett rendezvényről, hogy a szocializmus éveiben - a MEDIAWAVE elődjének is tekinthető - első független, civil szervezésű a koncert- sorozatnak bizonyult Európa szerte, melyre harminc évvel ezelőtt, csakúgy, mint tegnap is Ken Vandermark és Paal Nilssen - Love is meghívást kaptak. Erőteljes előadásmódjuk sokáig emlékezetes marad.


Tizenegy órától Gagarin Gyermekei nevű formáció adott emlékezetes koncertet, sámáni alapokon nyugvó muzsikát népzenébe ágyazva, éjféltől pedig a fent említett Ana- Cristina Leonte Band örvendeztetett meg bennünket saját nyelvükön és angolul egyaránt megszólaltatott szerzeményeikkel.

Új hozzászólás