Körmend-Falco - küzdelmes meccsen döntőzhet a Falco

2012.05.13. - 21:00 | Büki László 'Harlequin'

Körmend-Falco - küzdelmes meccsen döntőzhet a Falco

Menekülés a győzelembe vs. Életben maradni? Lezárni az aktát, vagy új fejezetet nyitni az ötödik meccsnek? Ez volt a tétje az elődöntő negyedik meccsének, amely végül egy küzdelmes összecsapáson a csapatként jobban működő Falcónak sikerült.

Bodrogi Csaba szerint "a Körmend játékosállománya erősebb, de csapatként egységesebb a Falco. A Körmend esélye, hogy az egyénileg remek képességű játékosok közül kiknek lesz ma vajból a csuklója." Jó két éve, hogy nem nyert a Körmend otthonában a Falco, legutóbb 2010. márciusában egy Magyar Kupa meccsen távozott győztesen a sportcsarnokból. 

Ennyi felkonf után kezdetét vette a vasi rangadó, körmendi labdaelhozással. A meccs első dobása Ferenczé volt - sikertelenül. Kissé kapkodva indult a játék, az első 5 dobás pontatlan volt, a játék szépségét Németh Isti blokkja jelentette az első két percben. No meg vendégoldalról Szabó Zsolt kosara, ami egyben a meccs első pontjait is meghozta. Kezdtek bemelegedni a csapatok, a negyed közepéig felváltva estek a kosarak, Ferencz Csaba is megtalálta dobóformáját, és először vezettek a meccsen a hazaiak (9:7), annak ellenére, hogy könnyű ziccereket is kihagytak. 

Rotálta csapatát mindkét edző, remekül védekezett a Körmend, rengeteg támadólepattanót szerzett - Townes korlátlan úr volt a palánkok alatt ebben az időben -, míg a Falco a negyed végéig már nem szerzett kosarat (13-7). 

27:18 - ez volt az első negyed dobószázaléka, szinte mindegy is, melyik érték, melyik csapathoz tartozik, egyformán katasztrofális. A második negyedben megkezdte a visszakapaszkodást a Falco, elsősorban Timberlake vezérletével, aki fontos triplával és lepattanókkal hozta egálközelbe csapatát (13. perc - 15:13). Sőt, percen belül egyenlített is sárga-fekete csapat, majd Kálmán első pontjaival (tripla) és Timberlake egy-egyezésével a vezetést is átvette (19:21). Martic edző rögvest időt is kért. Azonban ez sokat nem lendített a csapatán, ami komoly hullámvölgybe került: Ruják triplakísérletei rendre célt tévesztettek (0/4), a Falco pedig remekül zárta ki a Körmend centereit a palánk alatt - észrevehetően kevesebb támadó lepattanót szerzett a hazai csapat (21:29).


A nagy rohanásban mindkét palánk alatt kiosztottak a csapatok egy percen belül egy-egy sapkát, Bencze mester Bell 2+1-e között pedig vonal mellé hívta az övéit, mert kapaszkodott a Körmend (27:29). Az egy negyedre elfogadható állás már nem változott a félidő végére, így elmondhatjuk, kimondottan kosárszegény, rohanós és alacsony színvonalú derbit hozott a vasi összecsapás eddig.

Aminek a Falco köszönhette a félidei vezetését - Bodrogi Csaba szerint -,az a mérkőzés előtt jelzett csapatjáték volt. Véleménye szerint több kézen megy keresztül támadásai során a labda, míg a Körmend az egyéni képességekre alapoz...

Bell pillanataival indult a 3. negyed: előbb egyenlített, majd a saját palánkja alatt védekezett remekül. Sajnos Németh Isti keze továbbra sem "sült", ellenben a túloldalon Simoné annál inkább: négy triplakísérletőből 3 "ült".  Timberlake labdái rendszeresen utat találtak a gyűrűbe, akárcsak a derbi eddigi legszebb kosara: egy Bell-Townes légiparádé után utóbbi zsákolt. A két hazai légiós szó szerint vállán cipelte az övéit, a negyed közepére Bell 16-ot, Townes 10 pontot termelt (túloldalon Timberlake szintén 16-on állt). Az idegenlégió működőképessége ismét minimális körmendi előnyt eredményezett (37:36).

A 27. percben Fodor Geri csavarta ki Pantelic kezéből a labdát, majd szép tempóval okozott emlékezetes pillanatokat a hazai szurkolóknak, amit Ferencz triplája csak fokozott (43:38). Zúgott az MTE, MTE, Bencze mester pedig ismét időt kért: "Ha valamikor nyugodtnak kell lenni, akkor most kell nyugodtnak lenni!! Elsősorban a védekezésben" - instruálta az övéit.


Fodor Geri azonban akkor szól, amikor igazán kell: triplát hintett az időkérés után, amit Pantelic 2+1-gyel kompenzált. A negyedben az utolsó támadás lehetősége a Falcóé volt, azonban Kálmán elhibázta a dobást, így 46:41-es állással fordultak az utolsó etapra a csapatok.

A dupla-duplánál járó Pantelic showjával indult a zárónegyed: sorozatban dobott 4 pontjával egyre zárkózott a Falco. Sőt, a gyorsan összeszedett négy csapatszemélyi után Szabó büntetőivel újra átvette a vezetést is. Három perc lepergett már a negyedből, ám körmendi kosár még nem esett. Pantelic szokás szerint hozta a verbál showt is, Eilingsfeld pedig büntetőből egalizált. 

49:47-es szombathelyi vezetésnél elszakadt a cérna a közönségnél, és egy vitatott ítélet után befigyelt a "Meneküljetek" rigmus is, amit Bell halkított el egy jó tempóval, és hangosított fel újra egy reklamálással (Szabó akaszkodott össze vele taktikusan, amit nem tolerált a Körmend légiósa, így technikait kapott). Kálmán büntetője után Will triplával fejezte be a technikait, majd Kálmán demoralizálta a hazai közönséget szintén egy hármassal (49:56). Jött is a "Mindenki szombathelyi" a vendégszektorból.

Ferencz a legjobbkor dobott triplát, kezdett elnyúlni ugyanis a Falco, ám hiába hozta még közelebb Ruják az övéit, Pantelic -6-on tartotta a hazaiakat (54:60). Ferencz szokás szerint ismét lélektanilag fontos pontokkal hozta -2-re a piros-feketéket (58:60), jött is a szombathelyi időkérés.

Townes gyönyörűen takarta be Timberlaket a következő támadásnál, Bell kezében azonban elhalt az egyenlítés, kétszer indulás miatt. Az ellentámadásnál, egy perccel a vége előtt ráfújták a sportszerűtlent Townes-ra, aki ezzel ki is pontozódott. Az ítéletről annyit, hogy kb. olyan volt, mint egy kupadöntőben a 90. percben, egál állásnál véleményes büntetőt adni... Townes vehemensen mondta a magáét, így a második sportszerűtlent is megkapta az ötödik személyije után (!! - vajon miért nem volt senki, aki elcibálta volna onnan??? ), így Kálmán 4 büntetőt dobhatott: ebből hármat sikerrel értékesített is (60:63). Csak zárójelben: két légiósának 3 technikait "köszönhetett" a Körmend, melyből 7 pontot kapott...


Fél perc maradt hátra, és a végjáték igazán izgalmasra sikeredett: labdát szereztek a hazaiak, akiknek triplát kellett dobniuk az egálhoz. Ferencz vágta rá először, a lepattanó visszakerült a Körmendhez, amit Németh ágyúzott rá ismét. Ez is kimaradt, de a lepattanó ismét hazai kézben landolt, Németh azonban már időn túl suhintott estében - pontatlanul. Ez maradt a vége, döntőzhet a Falco.

Mindkét csapat eldönthette volna többször is a maga javára a meccset, végül a nyugodtabb, fegyelmezettebb, támadásokat nem siettető, csapatként jobban funkcionáló Falco nyert. Az egyébként kevés személyit hozó, küzdelmes mérkőzésen a körmendiek okkal kérhetik számon a bírókon a kétes szituációk megítélését, főként a szándékosnak minősített faultokat. Ennek ellenére elsősorban a rengeteg kihagyott ziccernek köszönhető, hogy elvéreztek egy nyerhető meccsen, a nem túl izmos dobóformát mutató Falco ellen.

(Fotóink a május 7-i mérkőzésen készültek)

Új hozzászólás