A masszázs története, változatai, hatásai - Ujvári Tímea masszőrrel beszélgettünk

2012.05.22. - 10:00 | Lakatos Reni

A masszázs története, változatai, hatásai - Ujvári Tímea masszőrrel beszélgettünk

A modern kor rohanó embere ma már egyre több figyelmet fordít testére, egészségének természetes úton történő megőrzésére, és pihenésre. Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a távoli múltra visszatekintő, hagyományos és alternatív gyógymódok, amelyek bizonyítottan hatásos terápiák. Ilyen többek között a masszázs. Ujvári Tímea masszőrrel beszélgettünk a masszázs történetéről, változatairól és hatásairól.

Történet

A masszázs az emberiség történetével szinte majdnem egyidős. Már az őskor embere is ösztönösen alkalmazta a masszírozást, a fájdalmas testrész nyomkodásával, gyúrásával, simogatásával próbálta csillapítani a fájdalmat. Indiában és Kínában is több ezer éves múltra tekint vissza a masszázs, és Hippokratész, görög orvos is nagy jelentőséget tulajdonított a masszázs gyógyításban és egészségmegőrzésben betöltött szerepének. Napjainkban a svéd masszázson kívül számtalan masszázs vált közismertté, például a tradicionális thai masszázs, akupresszúra, és még rengeteg típus.

A masszázs fogalma, változatai

A masszázs a test szöveteinek kézzel történő megdolgozása, mely nagyon sokrétű. Alkalmazható egészséges embereken kondicionáló céllal, nem elegendő testmozgás pótlására, sportolóknál a mozgás előkészítésére, és betegséggel küzdő embereken gyógyító céllal. Ezek alapján háromféle masszázs változatot különböztetünk meg: frissítő masszázs, sportmasszázs és gyógymasszázs.


Javallatok, ellenjavallatok

A vérkeringés serkentésére, és az izomzat anyagcseréjének, rugalmasságának fokozására ajánlják. Van néhány olyan eset is, amikor szigorúan kerülni kell a masszíroztatást, mert negatív hatásai lehetnek: fertőző betegség esetén, leromlott egészségi állapot, láz, fájdalmak, vérzés, duzzanat, trombózis és visszér esetén, daganatos betegségkor, valamint nőknél tilos a deréktáj masszírozása menstruáció és terhesség idején.

Hatása a szervezetre

Masszázs közben emelkedik a vendég bőrének hőmérséklete, fokozódik a vérkeringés, a nyirokkeringés és az anyagcsere. A kötőszövetekben található káros anyagcseretermékek felszívódását meggyorsítja a masszázs. Az izomzat vérellátása és teljesítőképessége is fokozódik, az idegrendszerre pedig nyugtató hatással van.

Svéd masszázs

Svéd (frissítő hatású) masszázs során a test teljes felületén végzünk pontosan meghatározott sorrendben bizonyos fogásokat. Kezelés előtt érdemes meleg fürdőt venni, így kellemesebbé válik a masszázs, mert az izomzat ellazul. A masszírozáshoz krémeket vagy illatos olajokat használunk, közben halk, nyugtató zene is szólhat, amennyiben a vendég igényli.

Aki saját testén szeretné megtapasztalni a masszázs pozitív hatásait, az a e-mail címen érdeklődhet a szolgáltatások típusairól és az árakról.

Új hozzászólás