Az irodalomtanulás mint élmény - Fűzfa Balázs: irodalom_12

2008.08.01. - 09:57 | Rozán Eszter

Az irodalomtanulás mint élmény - Fűzfa Balázs: irodalom_12

Századunk digitalizált világában elengedhetetlenné vált, hogy olvasási szokásainkat átértékeljük. A Gutenberg galaxis alkonya nem jelenti azt, hogy elfelejtünk olvasni, és a jövőben egyáltalán nem lesz szükségünk szövegekre, csupán a kultúrahordozó eszköz változott meg.

Papír alapú könyvek helyett a számítógép került előtérbe. Ebből nem következik egyértelműen a szépirodalom halála, de jelentős átalakuláson kell keresztülmennie, hogy az elektronikus úton elkészített, hipertextes műveket értelmezni tudjuk. Az újfajta irodalom új nevelési módszert kíván, aminek kiváló reprezentánsa Fűzfa Balázs 12. osztályosok számára írt tankönyve.

Jelenleg az irodalom mint tantárgy a ranglista utolsó helyein kullog, a diákok nemcsak olvasni nem szeretnek, de fárasztónak találják a költők, írók életrajzának monoton magolását is. Tankönyvével Fűzfa Balázs kísérletet tesz arra, hogy tanulóival megszerettesse, személyes élménnyé tegye az irodalomtanulást, ami az eddig megszokott kényszerű biflázás helyett a saját maguk által elvégzett szellemi munkát részesíti előnyben. Ezt erősíti meg a könyv szerkezete is koncentrikus felépítésével, ami folyamatos előre- és visszautalásokkal segíti a mélyebb összefüggések megismerését. Legfőbb jellemzője a kreativitásra késztetés, a tanulóknak különböző feladatokat kell elvégezniük a legkorszerűbb technikai eszközök igénybevételével. Például egy 160 karakteres SMS-ben egy regény lényegét kell megírniuk. Egy másik feladat folyamat- és rendszerábra szerkesztése menükkel, oldaltérképekkel.

Aki kedvet érez hozzá, verset, novellát, kisregényt is írhat a megadott szempontok alapján. A könyv gazdagon illusztrált kortárs képzőművészeti alkotásokkal. Mivel a cél az élményközpontúság, a tények mellett  érdekességeket, illetve olyan különleges adalékokat találunk, hogy az írókat és a költőket már nem tőlünk teljesen távoli embereknek érezzük, hanem számunkra is közelivé, személyessé válnak, szinte együtt lélegzünk velük. A művek filmváltozatainak leírása, egy-egy fotó a filmből, vagy akár a forgatás kulisszatitkaiba való bevezetés, mint mondjuk Kertész Imre: Sorstalanság című regényénél, mind azt segítik elő, hogy a művek az olvasó életét belső tartalommal töltsék meg.

A könyv a késő modernség és a posztmodernség irodalmával foglalkozik, az irodalom határterületeit is érintve. Megtudhatjuk a detektívtörténet ismérveit, bepillantást nyerhetünk a képregények világába is. A tankönyvet amellett, hogy középszintű és emelt szintű érettségire készít fel, ajánlom mindenkinek, legyen fiatalabb vagy idősebb, aki szereti az irodalmat, mert nemcsak érdekes olvasmány, de a feladatok megoldása izgalmas szellemi kihívással ajándékoz meg.

Fűzfa Balázs: irodalom_12 című könyve a Krónika Nova Kiadónál jelent meg 2008-ban.

Új hozzászólás