Pünkösdi Kiskirályné járás Körmenden

Képgaléria megtekintése2012.05.28. - 11:00 | Waldo

Pünkösdi Kiskirályné járás Körmenden

Pünkösd ünnepén, az esti szentmise után a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes már hagyományosnak mondható pünkösdölő műsorát tekinthették meg az érdeklődők a Szent Erzsébet katolikus templom udvarán, majd a templom előtti utcán.

A Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.

A szentmisében Zoltán atya a pünkösdről, mint a katolikus vallás kevésbé érthető ünnepéről beszélt, hiszen karácsonykor és húsvétkor az emberiség életéhez közeli eseményekre, születésre és halálra emlékezünk, míg a pünkösd a megfoghatatlan, a lélek kiáradásának ünnepe.

Zoltán atya a szentmise végén a táncosoknak megköszönte, hogy évek óta műsorukkal teszik emlékezetessé ezt az ünnepet, és azt kívánta, hogy a fiatalos lelkületüket ne csak táncukban, hanem mindennapjaik során is őrizzék meg szívükben. 

A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai a szentmise áldása után a templomból énekelve vonultak ki, és kezdetét vette a kiskirályné járás. 

A hagyomány szerint négy nagyobb lány körbevitt a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekeltek, és jókívánságokat ismételgettek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, végül pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. A királynénak ki kellett állnia a próbát, nem szabadott elnevetnie magát. Ha ez sikerült, a pünkösdölők ajándékot kaptak.

Körmenden is kiállta a próbát a kiskirályné, így a táncos lányok jutalommal a zsebükben, énekelve indulhattak a templom előtti térre, hogy aztán a legényekkel együtt ropják még az érdeklődők örömére.

"Mit visztek, mit visztek selyemsátor alatt? Leányokat viszünk, selyemsátor alatt!
Hogy adjátok párját? Száz aranyért egyet! Mert a leány drága, száz arany az ára!
Mit visztek, mit visztek selyemsátor alatt? Legényeket viszünk, selyemsátor alatt!
Hogy adjátok párját? Két krajcárért egyet! Mert a legény olcsó, csak egy marék ocsu!"

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás