10 nap 7 kiállítás Szombathelyen

2012.05.31. - 01:15 | vaskarika.hu

10 nap 7 kiállítás Szombathelyen

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2012.05.31 - 06.09.

A következő napokban a képzőművészet is széles teret foglal el a megyeszékhely programkínálatában. A Nyme Sek Művészeti Intézeti hallgatóinak kiállításával kezdődik a programsorozat, majd láthatjuk Stekovics Gáspár és Barcsa Krisztián fotóit, Kamper Lajos grafikáit, Marosits József könyvillusztrációit, Mészáros Szabolcs és Gerencsér Lajos festményeit.

Május 31. csütörtök 17.00

Startvonal Diploma kiállítás a Képtárban

Több éves hagyomány, hogy a Szombathelyi Képtár bemutatja a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti Intézeti hallgatóinak azon munkáit, amelyeket a diplomavédés alkalmából állítanak ki.

Azon túl, hogy a kiállítás adott időszakban nyilvános, rendkívül fontos, hogy a védés helyszíne maga a kiállítás, amelyhez a képtár olyan körülményeket biztosít, amelyek optimálisak a művek szemléléséhez, értékeléséhez.
A kiállítás címe, részben koncepciója évről évre változik, de mindig kapcsolatos azzal, hogy a fiatal bemutatkozók pályájuk kezdetén vannak és nagy mértékben rajtuk múlik, hogy a továbbiakban adottságaikkal, tehetségükkel hogyan tudnak érvényesülni. Ebben az évben a képi ábrázolás szakosok munkái tekinthetők meg. A közös szervezés hagyományában jelentős szerepe van az egyetem és a képtár közötti aláírt szerződéseknek, ami egyedülálló lehetőség az országnak ezen a pontján.
A kiállítás kurátora Dr. Bordács Andrea

Május 31. csütörtök 18.00

Stekovics Gáspár fotói az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban

Június 4. hétfő 18.00

Barcsa Krisztián fotókiállítása

Helyszín: Café Frei

Megtekinthető július 1-ig

Június 4. hétfő 19.30

Kamper Lajos önálló kiállítása

Miért szép? - képzőművészet: vendégünk Kamper Lajos grafikusművész 

Egy-egy kiállítás megnyitó után, a kiállító művésszel Oroszy Csaba beszélget. A közönséget műhelytitkok is várják: a beszélgetést kulisszákban készült filmbejátszások egészítik ki.  

Helyszín: Weöres Sándor Színház aula, Krúdy klub

Jegyár: 500 Ft

Június 7. csütörtök 17.00

KÖNYVHÉT - Marosits József Magányos fogas című kötetének bemutatója, valamint a könyvet illusztráló képzőművészeti alkotások kiállítás megnyitója   

Közreműködnek: a Weöres Sándor Színház színészei, valamint Simkó Imréné zongorán

Marosits József 1950-ben született Szombathelyen. 1959-től kezdett képzőművészettel foglalkozni a szombathelyi Derkovits Gyula Képzőművészeti Szabadiskolában, ahol mestere Mészáros József festőművész volt. Tanulmányait Győrben folytatta Kalmár János és Szentiványi Károly festőművészek irányításával. 1965/66-ban első versei is megjelentek  a Kisalföldben. Első önálló képzőművészeti tárlatát 1969-ben rendezték Szolnokon, amelyet napjainkig közel negyven kiállítás követett az ország számos településén. Az 1970-es évek elejétől a rendszerváltásig írásait nem közölték le, ezt követően különböző újságokban ismét megjelentek a versei.

1998-ig eredeti szakmájában, építészként dolgozott, ezt követően fő-foglalkozású szobrászként, grafikusként és költőként tevékenykedik. Számtalan helyi, országos és nemzetközi kiállításon és pályázaton vett részt, amelyeken alkotásait több szakmai díjjal ismerték el. Közel száz köztéri, közterületi és közintézményi alkotása látható Vas megyén kívül szinte az egész ország területén.

Első verseskötete 2000-ben jelent meg Az angyal hívása címmel, amit 2004-ben a Vadszőlő a sziklán című követett. 2005-ben felesége emlékére adta ki a róla és a hozzá írott verseinek válogatását Életfogytiglan címmel. A Végtelen közepén című trilógia első kötete a Tárgyak a térben 2007-ben került az olvasókhoz, s 2008-ban a második kötet, a Metamorfózis volt a könyvhét egyik újdonsága. 2010-ben jelent meg a trilógia harmadik kötete az Örök vándorok.

A Magányos fogas című könyv a 2006 és 2010 között írt versekből ad válogatást. A verseskötetek képzőművészeti mellékleteit az alkotó a saját  szobraiból, plakettjeiből és grafikáiból válogatta. E kötetben 15 plasztika és 12 grafika fotói találhatók, melyeket Punger Pál készített, s amelyek a könyvbemutatóval egy időben rendezett kiállításon láthatók a színház emeleti galériáján.

A kiállítást megnyitja: Tóth Csaba festőművész

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

A belépés díjtalan.

Június 8. péntek 17.00

Mészáros Szabolcs festőművész kiállítása 

A kiállítás július 6-ig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében: hétköznaponként 13.30-tól 17.30-ig. 


Június 9. szombat 18:30

Gerencsér Lajos festőművész kiállítása AGORA - Művelődési és Sportház (Galéria)

A kiállítás megtekinthető június 20-ig az AGORA - Művelődési és Sportház nyitva tartási idejében, a rendezvények ideje alatt.

A kiállítás megtekintése ingyenes!

Új hozzászólás