Hetedhét országra szóló hétpróba – a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény VII. Csiga-túrája

Képgaléria megtekintése2012.06.04. - 11:30 | Bangó Mária 'Mira'

Hetedhét országra szóló hétpróba – a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény VII. Csiga-túrája

Csiga muffin, bodza- és akácszörp, pitypangméz, csipkebogyó lekvár, ragadós galaj, pettyezett tüdőfű, orvosi salamonpecsét, egerészölyv, madarak és nagyvadak, gyom– és kultúrnövények, szemerkélő esőt törő vidám hangulatú túrázók hétpróbája - így foglalhatnánk össze a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény június 1-én indított VII. Csiga-túráját.

Nem mindennapi túrát teljesítettek pénteken a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény hazai és vendégcsapatai. A kétévenként, idén immár hetedik alkalommal megrendezett Csiga Túrára 20 csapat jelentkezett a Dunántúlról. A kastély mesébe illően feldíszített parkjában gyülekező közel háromszáz résztvevőt Domjánné Éder Marietta igazgatónő és a szervezők mellett a szemerkélő eső is köszöntötte. A „hétpróbázók" kedvét azonban a szomorkodó idő sem szegte, színes esőkabátos „csigák" lepték el a kertet. A 2000-ben életre hívott kezdeményezés célja a gyermekek falusi élettel, a természettel valamint a természetvédelemmel történő empirikus ismerkedése játékos verseny formában.

A megnyitót követően a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület tagjainak segítségével a bátrabbak rögtön kipróbálhatták erejüket és ügyességüket az íjászatban, majd kezdetét vette a hét állomást érintő hétpróba. Az egyes állomásokon a gyermekeknek és az őket kísérő, segítő pedagógusoknak különböző, előzetes felkészülést nem igénylő, az iskolai keretek között elsajátított ismereteiket kamatoztató elméleti és játékos gyakorlati feladatokat kellett teljesíteniük, melyekért csigatallért kaphattak. Ily módon állomásról állomásra haladva, két-két gyógypedagógus által összeállított izgalmas feladatokon keresztül ismerkedhettek meg az erdők, mezők élővilágával, a falusi élet körülményeivel, szokásaival, de kóstolhattak saját készítésű bodza- és akácszörpöt, pitypangvirág mézet, terményekből készíthettek alkotásokat és szemetet is gyűjthettek.


A „Kézfogás a gyermekekért" Szociális Egyesület is meghívást kapott a rendezvényre. Az egyesület két tagja a Győrből érkezett Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola csapatával teljesítette a távot. A két gyógypedagógus, Kata és Anci néni által vezetett csapat második alkalommal nevezett a rumi intézmény programjára, amit kimagaslóan jónak értékeltek. A közel 4 órás menetelés során a már előző este érkező csapat tagjai vidáman emlegették fel a vacsorára tálalt csiga muffint, amelyből még a verseny reggelére is jutott.

A rumi intézmény pedagógusian kívül a szülők, valamint három szombathelyi középiskola tanulói segítették önként a Csiga Túra megvalósítását. A rengeteg szorgos kéz munkájának eredményeként a pénteki túrázók idén is számtalan szép emléket és az intézmény jó hírét vihették magukkal.

Jó szívvel ajánljuk minden szombathelyi és távolabbi oktatási intézmény figyelmébe a VIII. Csiga Túrát, amely 2014-ben várja az integrációs célok megvalósításán túlmutató, a környezetünk értékeit szem előtt tartó ifjúságot és nevelőiket.


A Csiga - Túra bemutatása

A Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény a Vas megyei középsúlyos értelmi fogyatékos, súlyosan - halmozottan sérült és autista tanulók oktatását, nevelését fejlesztését látja el, több, mit egy évtizede.

A 2000-es millenniumi évben iskolánk meghirdetett egy addig ismeretlen programot értelmi akadályozott tanulók részére, mely kétévente kerül megrendezésre. Célja az volt, hogy tanulóink játékos kereteken belül megismerkedjenek közvetlen környezetünk növény-és állatvilágával, környékünk kulturális nevezetességeivel, a környezet-és természetvédelem alapvető fogalmaival.

A rendezvényen részt vesznek: Pest, Zala, Somogy, Győr - Moson - Sopron, Veszprém és Vas megye enyhe, középsúlyos és „normál" általános iskolák csapatai és az intézmény támogatói. Összesen 14-16 csapat részvételére számítunk, akik végigjárják a túra kb. 6 km-es útvonalát.

A Csiga - Túra jó alkalom a tudatos gondolkodásformálásra játékos keretek között. Itt valóban gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek környezetük szépségeiről. A növény - és állatmegfigyelések igazi „terepmunkát" jelentenek. Az erdei és mezei utakon található szemét összeszedése pedig példaértékű. A környezetvédelem csak akkor válhat jobbá, tudatosabbá, ha nem csak kampány jelleggel végezzük, hanem beépítjük mindennapjainkba.

A Csiga-túra fő célkitűzése, hogy vegyük észre azokat az apró szépségeket, amit egy egészséges séta során, árokparton, út szélén, ligetes erdőben vagy patakparton megfigyelhetünk.

A 6 km-es túra során a csapatokat helybéli és önkéntes segítő felnőttek és fiatalok kísérik, az állomásokon pedig gyógypedagógusok irányításával oldanak meg különböző játékos feladatokat.

Már védjegyünkké vált, hogy a Csiga -Túra reggelén minden résztvevő emblémás pólót kap ajándékba, s abban teljesíti az útvonalat. A pólók, bélyegzők lenyomata az ott dolgozó kollégák ötleteit tükrözi. Így Rum kastélyt és környékét „ellepik" a fehér színű, egyenpólós CSIGÁK.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Szalai Ferencné Piri 2012.06.04. - 19:48
A képek magukért beszélnek! Köszönöm mindenkinek, aki adománnyal, munkával vagy bármivel hozzájárult, hogy a gyerekeknek ilyen szép és maradandó élményt nyújtsanak. Gratulálok a szervezőknek, szép munka volt! :)