A színház a civil társadalom bástyája - Jordán Tamás sajtótájékoztatója

2012.06.06. - 00:15 | Rozán Eszter

A színház a civil társadalom bástyája - Jordán Tamás sajtótájékoztatója

Jordán Tamás régi vágya, hogy olyan színházat hozzon létre városunkban, ahová nemcsak azért térnek be az emberek, hogy egy-egy darabot megnézzenek, hanem azért, mert a színház az a HELY, ahol jól érzik magukat, ahol találkozhatnak egymással, illetve a színészekkel, megbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat, röviden: ahol otthon érzik magukat.

A színház egyik fontos szerepe, hogy közösségi tér legyen, akár a görögöknél az agora vagy a rómaiaknál a fórum. Az agora és a fórum a köztér, a nyilvános hely szerepét töltötte be, ahol zajlott a piac, a vásár, a gyülekezés, a törvénykezés. Fontos politikai döntések is születtek itt, például az athéni agorán ítélték halálra Szókratészt.

Bár napjainkban már nem divatos a méregpohár általi halál, Jordán Tamás azt szeretné, ha a színház a társadalmi élet központjává válna. Az igazi színház nem attól hatékony, ha valaki megnéz egy műsort, majd távozik, és éli tovább addigi életét, hanem amikor egy húr megpendül a lelkében. Ilyenkor nem csupán egy egyszerű előadáson vesz részt, jóval több történik annál.

A direktor célja, hogy változást hozzon a környezetébe. Az élet Szombathelyre hozta, az önkormányzat közgyűlése öt évre újra bizalmat szavazott tervei megvalósításához, tehát minden adott. Jordán hisz abban, hogy a művészet képes megváltoztatni a gondolkodásmódunkat, képes mássá tenni a világot, különösen a mikrokörnyezetünket. Sokan még ma is túlmisztifikálják a színházat, úgy gondolják, az egy szent hely, ahová nem tehetik be a lábukat. A mítosz megszüntetését segíti, ha előadás után a nézők beülhetnek az étterembe, beszélgethetnek a színészekkel, megoszthatják egymással gondolataikat, problémáikat, világmegváltó álmaikat. Ehhez azonban meg kell szólítani az embereket. Az esetek többségében a plakát nem elég, hiszen csak azok figyelmét kelti fel, akik amúgy is érdeklődnek a színház iránt. Hatékonyabb a személyes kommunikáció, ezért Jordán azt tervezi, hogy szeptembertől délutánonként 20-30 emberrel találkozik a bizonytalanok táborából.

Olyanokat szeretne meggyőzni, akik nem utasítják el teljesen Thália papjait, de még nem jutottak el a színházig. Mindenkinek vannak ismerősei, barátai, akikről tudják, hogy nem színházlátogatók. Ha X szól Y-nak, Y pedig Z-nek, máris könnyebb a toborzás. Ezzel a módszerrel az a kb. 2000 ember - akik még nem tudják magukról, hogy szeretik a színházat -, is megszólítható. Így kialakul egy hálózat, amely a város szellemi életében is meghatározó lehet. Az emberekben él az igény arra, hogy találkozzanak, és ez a találkozás színvonalas legyen. Legalkalmasabb erre a színház, mint a civil társadalom elsőszámú bástyája. Ehhez természetesen nekünk is meg kell hoznunk az áldozatot, időt és pénzt fordítani rá.

A Weöres Sándor Színház igazgatója már eddig is bebizonyította, hogy képes álmai megvalósítására, az eddig eladott bérletek száma önmagáért beszél. Összesen 6366 bérletet sikerült eladniuk az őszi, tavaszi és ifjúsági bérletsorozatban. Az összes néző száma pedig az előadásokkal és a Thea- tér programjaival együtt 2011. augusztus 1. és 2012 június 8. között 59 947.  A sajtótájékoztatón megismerkedhettünk a 2012/13-as évad programjával is.

 

Bérletes előadások:

Őszi bérlet:

  • Molnár Ferenc: Játék a kastélyban - rendező: Jordán Tamás - Nagyszínpad - 2012. szeptember 28
  • Wassermann - Leigh - Darion: La Mancha lovagja - rendező: Silló Sándor - Nagyszínpad - 2012. november 30.
  • Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok - rendező: Ivo Krobot - Márkus Emília terem - 2012. október 5.
  • Georges Feydaeu: Kézről kézre - rendező: Hamvai Kornél - Hamvai - aki Feydeau szakértő - első rendezése - Márkus Emília terem - 2012. december

Tavaszi bérlet:

  • Anthony Shaffer: Mesterdetektív - rendező: Horgas Ádám - Kétszereplős darab, Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán játsszák - Nagyszínpad - 2013. március
  • Peter Shaffer: Black Comedy - rendező: Hamvai Kornél - Nagyszínpad - 2013. május
  • Dosztojevszkij: A félkegyelmű - rendező: Jeles András - Márkus Emília terem - 2013. február
  • Egressy Zoltán: Portugál - rendező: Szerémi Zoltán - Márkus Emília terem - 2013. május

Repertoáron maradó produkciók

Nagyszínpad:

  • Masteroff - Kander - Ebb: Kabaré, rendező: Béres Attila
  • Kander-Ebb-Fosse: Chicago, rendező: Keszég László
  • William Shakespeare: Szentivánéji álom, rendező: Mohácsi János
  • Moliére: Nők iskolája, rendező: Valló Péter

Márkus Emília terem:

  • Reginald Rose: Tizenkét dühös ember, rendező: Silló Sándor
  • Zalán Tibor - Huzella Péter: Hetvenhét, rendező: Jordán Tamás 
  • Háy János: Rák Jóska, dán királyfi, rendező: Soós Péter
  • Urs Widmer: Top Dogs, rendező: Béres Attila 

Stúdiószínpad:

  • Sultz Sándor - Koleszár Bazil Péter: A jó pálinka itassa magát, rendező: Koleszár Bazil Péter
  • Varázskendő - Egérbolygó, rendező: Devecsery László
  • Széllel szembe (Jordán Tamás önálló stand up estje)

Folytatódik a Szakmák Színháza és a Mérnökszínház országos turnéja, valamint a Hetvenhét című interaktív mesejátékkal is megyei és országos turnét tervez a színház.

A Thea- tér programjából műsoron marad a Kötelező olvasmány, Tudomány a színpadon, Viccel ütjük agyon, Császárok napja, Miért szép?, Színházi szösszenet, Színházszerda, Talán, Exponálás, Időszaki kiállítások, Kis versmondás.


Új tervek  

Jordán nagy örömét leli abban, hogy gyerekekkel szavalhat, eddig kb. 50 osztályba jutott el. A jövőben azt tervezi, hogy nem ő megy az iskolákba, hanem a gyerekeket hívja el a színházterembe, így több gyereket tud megszólaltatni. Az új tervek között szerepel a már létező ifjúsági bérletes előadások mellett egy színházra tanító, nevelő előadás, Miből lesz a cserebogár címmel. A rendhagyó produkció azt mutatja be, hogyan jut el egy jelenet az olvasópróbától a bemutatóig. Mennyivel több egy szövegnél, ha van hozzá rendezői instrukció, díszlet, zene, jelmez, koreográfia, világítás.

A 2013-as év Weöres Sándor centenáriuma lesz. Ebből az alkalomból különböző programokat szervez a színház:

  • Június 22-én a Szent György és a Sárkány bemutatója
  • A 2012/13-as évad ifjúsági bérletében szerepel Fekete Ernő Mennyekbe vágtató prolibusz című Weöres-estje.
  • A szombathelyi főtéren Nagy versmondás lesz Weöres verseiből
  • Meghívásos drámapályázat kerül kiírásra
  • Országos szavalóversenyt rendeznek
  • Weöres Sándor életútját bemutató kiállítás

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Cica 2012.06.07. - 08:30
Tisztelt Igazgató úr! Hol a hely amiről regél, mert a Krúdy "étterem" minden csak nem találkozóhely. Szörnyű kiszolgálás rideg környezetben.
Isti 2012.06.07. - 17:06
Hát tényleg elég rideg az étterem. Annyi színházas képpel,plakátokkal fel lehetne dobni.