Bloomsday 2012 - részletes program (jún. 16.)

2012.06.09. - 13:00 | vaskarika.hu

Bloomsday 2012 - részletes program (jún. 16.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2012.06.15 - 16.

Könyvbemutatóval, koncertekkel, tárlatnyitóval elevenítik fel James Joyce Ulysses című regényét a szombathelyiek. A Bloomsday kezdetben írországi, mára nemzetközivé vált, évente megtartott irodalmi ünnep, mely nevét a mű egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta. Június 16-án tartják, mivel a regény cselekménye - 1904-ben - ezen a napon játszódik. Szombathely különös szerepet tölt be az ünneplésben, mivel Bloom édesapja, Virág Rudolf, városunkból kivándorolt magyar zsidó volt. Részletes programismertető.

Felvezető program:

Június 15-16.

James Joyce konferencia - (AGORA-Szalon)

A Magyarországi James Joyce Társaság Kulturális Egyesület és Szombathely ismét megszervezi éves Joyce- mini-konferenciáját. Az első konferencia 1997-ben volt, a Bloom-napi események részeként, és azóta a konferencia népszerű eseménnyé nőtte ki magát Joyce-kutatók, Joyce iránt érdeklődők és Joyce-szal csak ismerkedni vágyó olvasók körében egyaránt. Az utóbbi néhány alkalommal a Joyce konferencia őszre tolódott, így formálisan függetlenedve a szintén hagyományossá vált szombathelyi Bloom-napi rendezvényektől, ugyanakkor megtartva kapcsolatát a Leopold Bloom személyét övező helyi érdeklődéssel. Idén, a korábbi évektől eltérően, a Joyce konferenciát ismét a Bloom-naphoz kötődően rendezzük meg, annak fontos részeként.

BLOOMSDAY- június 16. szombat (Fő tér és környéke)

14.30

Megnyitó (Fő tér, Bloom-ház, Joyce szobor)

Beszédet mond Írország új nagykövete és Szombathely MJV Polgármestere Dr. Puskás Tivadar.

Közreműködik a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar.

15.00

Felolvasás a Joyce szobornál (Fő tér, Joyce szobor)

A szobor előtt felállított kisszínpadon, karosszékben olvasnak fel részleteket az Ulysses friss fordításából, felkért és önkéntes jelentkezők.

Közreműködnek: a NYME-SEK hallgatói, a Joyce konferencia résztvevői és Szombathely polgárai.

15.45

Pecsételés a Fő téren

A szombathelyi Bloomsday hagyománya már a kezdetektől e programpont. Most a Joyce szobortól az AGORA-Szalonig vezet az út. Porcukorral és liszttel készülnek a Bloomsday feliratok.


16.00

Könyvbemutató (AGORA Szalon)

A vadonatúj Ulysses fordítás hivatalos bemutatója Szombathelyen! Itt lesz a fordítást vezető Kappanyos András is, és csapatának tagjai Gula Marianna, Kiss Gábor Zoltán és Szolláth Dávid. A beszélgetést vezeti Takács Ferenc a Joyce Társaság elnöke.

„Június 16-án jelenik meg James Joyce korszakos jelentőségű regényének, az Ulysses-nek új, kritikai igényű magyar fordítása az Európa Kiadónál. A csaknem ezer oldalas regény új fordítása két évvel ezelőtt készült el, mivel azonban a Joyce-művek jogtulajdonosai nem válaszoltak a Magyarországról jövő megkeresésekre, az Ulyssest a szerzői jogok lejártáig, 2011 végéig nem lehetett újra kiadni.
Mint a fordítást vezető Kappanyos András elmondta, Kiss Gábor Zoltánnal, Gula Mariannával és Szolláth Dáviddal így még egyszer végignézhették a szöveget, amely filológiailag és strukturálisan is jelentősen különbözik az eddigi fordításoktól. Az Ulysses érthetőbb lett: sok, a korábbi magyar kiadásokban eddig kifejtetlen történetszál vált követhetővé, ettől élvezhetőbbé is" - szólt a Joyce-kutatás friss eredményeit is felhasználó új magyar szövegről Kappanyos András."

17.00

Írmag koncert (Fő tér vagy AGORA Terasz)

Ír kocsma zene Budapestről, skót énekessel és sok Guiness sörrel!

A hagyományos ír és skót kocsmadalokat játszó Írmag együttes 1998-ban alakult Szentendrén. Az alapító tagok Henkrich Mihály és Fekete Dániel voltak. 2003-ban csatlakozott a csapathoz Nick Shovlin skót énekes és Turáni Csongor a MÉZ együttes alapítója. Tagok ma: Nick Shovlin - ének, gitár, bodhrán, Turáni Csongor - hegedű, mandolin, bendzsó, Henkrich Mihály - gitár, ír buzuki, Szabó Dániel - tin whistle, Sáfrán Csaba - basszusgitár, Gyakori vendégünk Patrick McMullan - ének, gitár, Murányi István - skót dudák, Imhof Krisztina - hegedű, ének, Gyarmati Gábor - gitár, ír buzuki. Repertoárunk elsősorban skót, ír kocsmadalokat tartalmaz, de játsszunk ír és skót népzenét, valamint country és más angol nyelvű dalokat is, sőt rock klasszikusok is előkerülnek - Nick bármilyen slágert elénekel, ha a közönség úgy kívánja... A zenekar Magyarországon elsősorban "Írmag", külföldön "Viz-Key" néven lép fel. Az Írmag szó (jelentése: utolsó ivadék, fiú) hangzásában részben Írország és Magyarország nevére utal, valamint a skót és ír nevek közismert "Mac" előtagjára, melynek jelentése szintén: fiú, gyermek.

18.30

Egy nap a világ! - Bloomsday a fiatalok szemével (Kiállításmegnyitó  a Fő téren)

Művészeti Szakközépiskolás növendékek, azt a feladatot kapják, hogy szabadon választott technikával hozzanak létre egy közös alkotást egy nap alatt június 16-án! Egy nap a világ, csakúgy, mint a regényben!

20.00

Nora's Garden koncert (AGORA Terasz)

Joyce felesége után szabadon ( aki szintén Nora volt),a szombathelyi  zenekar nyújt át egy „csokrot"a zenekert legszebb virágaiból! A Nora's Garden zenekar nyárüdvözlő koncertje zárja a Bloomsday-t  az Agora Teraszon. A saját dalokból és feldolgozásokból (Norah Jones, Carmen Consoli, Eric Truffaz...) álló repertoárt szombathelyi kötődésű vendégzenészekkel (Németh Ádám - zongora, Németh Szabolcs - ütőhangszerek, Horváth Ede Bence - basszusgitár) adják elő.

Új hozzászólás