Fényjelzők a sötétben - Múzeumok és a Levéltár Éjszakája 2012 Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2012.06.17. - 19:00 | Kánya Dóra - Fotók: vaskarika.hu

Fényjelzők a sötétben - Múzeumok és a Levéltár Éjszakája 2012 Szombathelyen

Kollektív éjszakázásra csábított mindenkit a Múzeumok Éjszakája országszerte és Szombathelyen is. Volt ahol lépni nem lehetett, volt ahol hézagos maradt az érdeklődés. Múzeumtúrán jártunk.

Már a kora esti órákban szép számmal gyülekeztek érdeklődők a Múzeumok Éjszakájának szombathelyi helyszíneire. Leginkább családos program volt, ám sok fiatal is a szórakozóhelyek villódzó fényei helyett a múzeumok sötétjét választotta szombat esti kikapcsolódás gyanánt.

A Szombathelyi Képtár már a hamarosan nyitó 4. Textilművészeti Triennáléjára (kiállításmegnyitó június 29-én- a szerk.) hangolt a múlt éjszaka. A textilművészet 40 éves a vasi megyeszékhelyen, ennek apropóján tegnap a szövés rejtelmeiben mélyedhettek el kicsik és nagyok. Ízletes uborkalevest is kínáltak, mindezt lengyel módra a melegtől fújtató múzeumlátogatóknak, majd kosztümpróba és tárlatvezetés emelte az est fényét.


A Savaria Múzeumban szinte mozdulni sem lehetett a tömegtől. A gyerekeket játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várták. Az állandó kiállítások mellett az időszaki gyűjteménybe is bepillanthatott a nagyérdemű. A kiállítás Új-Guinea területére kalauzolta el a látogatókat, ahol óceániai ékszereket, vallási és mágikus tárgyakat lehetett szemügyre venni, így a különleges paradicsommadár tollából készített fejdíszt és teknőspáncélból faragott karperecet is megcsodálhattak. A tárlatvezetők és kurátorok készséggel feleltek minden kérdésre, sőt külön történeteket is meséltek egy-egy kiállított tárgyról. (Nagy sikere volt a Kőtárban elhelyezett koponyáknak - a szerk.)

A Smidt Múzeumban sem lehetett oka panaszra a szervezőknek. A kicsiket készségfejlesztő játékokkal, nyomdával várták. A tárlatvezetésen a múzeumban rejtőző relikviák titkaiba kaphattak betekintést a látogatók, ahol például a Biedermeier szoba (szinte) minden részletéről kaphattak új információkat.


A Vas Megyei Levéltár régi épületében feltárult a börtönajtó és a börtöncellék sötétje: az egykori vármegyei börtön celláit lehetett megtekinteni.

- Kicsit rémisztő volt - mondta némileg megszeppenve egy kisfiú, ahogy felért a lépcsőn börtönlátogatás után, mosolygásra késztetve a bebocsátásra várókat.

Vezetett sétát lehetett tenni Feiszt György segítségével az új levéltárban, a veszélyeztetett levéltári kiadványok megmentésének műhelytitkaival ismerkedve.

Az éjszakai "historikus sétát" a Múzeumparkban zártuk, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a máglyagyújtásra, a Bulcsú Vezér Hagyományőrző Íjász Kulturális Ifjúsági és Sport Egyesület közreműködése mellett.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás