Így védekezzünk a hőség ellen - tanácsok a hőségriasztás időszakára

2012.06.19. - 16:30 | vaskarika.hu

Így védekezzünk a hőség ellen - tanácsok a hőségriasztás időszakára

A tartós kánikula miatt a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Az alábbiakban összefoglaljuk, mire érdemes figyelni főként a 65 év felettieknek, a kisgyermekeknek, illetve a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedő embereknek.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese hétfőn, a Budapesten tartott sajtótájékoztatón leszögezte: a hőségriasztást csak az országos tiszti főorvos rendelheti el, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése csak figyelmeztetés. Most másodfokú riasztás lépett életbe, mivel a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett lesz. Bár a legfrissebb előrejelzések szerint keddtől egyes területeken a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett is lehet, csütörtök éjjel várhatóan eléri az országot egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget.

Páldy Anna elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetettnek számítanak a 65 év felettiek, a kisgyermekek, illetve a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedő emberek, valamint az elhízottak. Példaként kiemelte, hogy 25 fokos középhőmérséklet feletti időszakban 5 fokonként nagyjából 15 százalékkal nő a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők halálozásának száma. Az OKI főigazgató-helyettese felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nagy meleg minden embert megvisel.

"Hőhullám" idején ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót. A szakemberek ilyenkor legalább 50 milligramm nátriumtartalmú ásványvíz fogyasztását ajánlják. A szeszes italok fogyasztását korlátozni kell, tömény szeszt lehetőleg ne igyanak az emberek, de sört, illetve bort is csak keveset - tette hozzá Páldy Anna. Közlése szerint ilyenkor napi többszöri zuhanyozás, illetve a belső tér hűtése ajánlott, de úgy, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között maximum 6-7 fokos eltérés legyen.

Páldy Anna kitért arra is, hogy az UV-B sugárzás rákkeltő hatása bizonyított, ezért azt ajánlják, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között, aki teheti, az ne tartózkodjon tartósan a napon, a szabadban mindenki óvja a bőrét világos színű szellős ruházattal, illetve napvédő krémmel, a fejét kalappal, a szemét pedig napszemüveggel. Ezen felül az idén is felhívta a figyelmet arra, senki ne hagyjon gyermeket, illetve állatot az autóban. Ilyenkor ugyanis a belső hőmérséklet pillanatok alatt 60-70 fokig emelkedhet, s ebben rövid idő alatt hőgutát lehet kapni.

Páldy Anna megemlítette, hogy az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat riasztást csak 1-3 órán belül bekövetkező, veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél, hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan "csak" figyelmeztetés lehet érvényben.

  • Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot.
  • Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja.
  • A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Az ÁNTSZ szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el:

  • Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.
  • A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.
  • Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek", számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a legfontosabb betartandókat:

Kerüljük a meleget

Fontos megjegyzések

Hűtse lakását

Fontos a szobahőmérséklet mérése!!

Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.

Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás.

A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen

Biztosítva van-e a hűtött helyek elérhetősége? Csak ennek megléte esetén ajánlható!

Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban

 

A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg" festék, párologató, zöld növények).

 

Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást

 

Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben

Időseknél növelheti az elesés veszélyét

Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben

 

Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget

 

Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat

Fontos a sópótlásra való figyelmeztetés! Vízmérgezés veszélye! A koffein vízhajtó hatására is fel kell hívni a figyelmet

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt

A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására

Ellenőrizze testhőmérsékletét!

Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!

Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten

Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!

Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát

 

Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről

 

Új hozzászólás