Mikor vállaljon gyereket egy férfi?

2012.06.25. - 17:50 | vaskarika.hu

Mikor vállaljon gyereket egy férfi?

A későn nemzett gyerekek lassabban öregszenek, viszont könnyebben lehetnek rákosak. Akkor hát mi a teendő? A legegyszerűbb, némiképpen népies válasz a címben feltett kérdésre a következő: mielőtt őszülni kezdene. Lássuk, miért.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című nagy tekintélyű folyóirat (az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos lapja) egyik közleményéből kiderül, hogy azok a férfiak, akik későn vállalnak gyereket, hosszabb telomérával rendelkező DNS-t örökítenek tovább, és ezáltal az utód lassabban fog öregedni, idős korában kevesebb betegség fogja megtámadni.

Ez remek, csináljunk hát későn gyerekeket!

Nem oda Buda. Van a kései gyerekvállalásnak egy negatív oldala is - nem hívhatnánk életnek az életet, ha nem így lenne -, mégpedig az, hogy ha túl sokáig várunk vele, az olyan kockázatokkal járhat, amelyek felülírják a fennebb említett előnyöket. 

Egy férfi életében ugyanis a genetikai problémák mértéke U-alakú grafikonnal ábrázolható, vagyis fiatal korban magas a kockázat, később lecsökken, majd ismét megnő.

Kamaszként, 15-16 évesen, a tesztoszteron-szint egyre nő, az ondó minősége állandóan fejlődik, és az ebben az életkorban nemzett gyerekeknél fordul elő leggyakrabban a halvaszülés. A túl korai gyerekvállalásnál igen magas a vetélés kockázata.

30 éves korra a tesztoszteron-szint növekedése megáll, majd innentől kezdve évente 1 százalékkal csökken. Harmincas éveink közepén elkezdődnek szervezetünkben az apró DNS-mutációk. Az ondó minősége még mindig kiváló, de egyik-másik alkalommal (úgy ötszázból egyszer) a spermiumok DNS-ébe becsúszik egy-két hiba.

40-hez közeledve, és azon túl, nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen genetikai rendellenesség áll elő a születendő gyereknél. Harmincaskét 1,5-ször nagyobb eséllyel születhet autista gyereked, mint huszonévesként.

Negyvenes éveidben ez a kockázat megötszöröződik.

Ezenkívül az utód skizofréniára való hajlama kétszerese lesz a normálisnak, ha negyvenes éveidben nemzed, és háromszorosa, ha ötvenen túl hozod össze a babát. Negyvenen túl megnövekszik az epilepszia, a prosztata- vagy emlőrák és a bipoláris zavar kockázata is a születendő gyereknél.

Egy korábbi kutatás azt is kiderítette, hogy az 50 évesnél idősebb férfiak (és legalább 35 éves nők) gyerekeinél négyszer nagyobb a Down-szindróma kialakulásának veszélye, mint fiatalabb korban.

Az amerikai orvosok azt tanácsolják a férfiaknak, hogy figyeljenek saját testük alakulására. A sörhas növekedésével az egész szervezet genetikai minősége romlani kezd.

Próbáld ki ezt: mérd meg a köldököd táján a derékbőségedet, és ha a kapott szám nagyobb, mint a magasságod fele, akkor jobb, ha minél hamarabb elkezded fontolgatni a gyerekvállalást.

Ugyanez vonatkozik azokra is, akiknek az átlagosnál kisebbek a heréi; jobb fiatalon elkezdeni a nemzés sztorit. Ezen kívül azt is tudnod kell, hogy ami rossz a szívnek, az rossz a pénisznek is: stressz, cigi, drogok stb.

Tanulság?

Gyerekvállalás szempontjából a legideálisabb életkor a húszas éveid vége, harmincas éveid eleje. Ha ezt még túl korainak érzed, akkor sincs nagy baj, negyvenesként is lehet tökéletesen egészséges gyereket csinálni (persze később is, csak nagyobb a kockázat), de ha teheted, semmiképpen ne halogasd 50 éves korodig.

Új hozzászólás