Vedd a magyart - Instrumentális és jazz zenékből válogattunk

2012.06.28. - 06:00 | Orsó

Vedd a magyart - Instrumentális és jazz zenékből válogattunk

Nem csak a szövegek miatt lehet egy dal jó, sőt! A zenei palettán jelentős részt foglalnak el az instrumentális műfajok, ezek néhány darabját közöljük jelen válogatásban. Magyarországon tökéletesen megfér egymás mellett a post-rock, a jazz és az elektronikus alapú hip-hop, miért is ne alkothatnánk belőlük egy közös ajánlót?

Snétberger Ferenc: Song to the East

A salgótarjáni származású, világhírű gitárost talán keveseknek kell bemutatni. Csodálatos, magával ragadó, rendkívül technikás, improvizatív játéka egyedi, elbűvölő és összetéveszthetetlen. Minden alkalomra ajánljuk.


Szabados György: Tánczene

Június 10-én volt egy éve, hogy elhunyt a free jazz koronázatlan királya, Szabados György. Az improvizatív kortárs zene egész Európában legismertebb alakja már gyerekkorában kitűnt technikájával, rögtönző készségével. Hangszerének, a zongorának kiemelkedő mestere volt. Szerzeményei között balett-zene, filmzene, tánczene is megtalálható, emellett könyvet, tanulmányokat, esszéket, verseket is írt. Többek közt Liszt- és Kossuth-díjat kapott. Utánozhatatlan.


Lajkó Félix: A repülőnek

Lajkó Félixhez sok kommentárt nem is fűznénk. Nyilvánvaló, hogy teljesen bolond, a szó jó értelmében. Szerepelt egy filmben (Mundruczó Kornél: Delta, 2008), fantasztikusan játszik citerán, és a hegedű olyan mestere, aki a zeneakadémiát unalmasnak találta, így nem járt be, ezért eltanácsolták (Fábry vele készült beszélgetése külön megér egy misét: http://www.youtube.com/watch?v=6NS9DOj8C8Y ). Szabados György zenekarának is tagja volt, és ugyanazon a napon született, mint Beethoven. Ő nem tud máson gondolkozni, mint a zenén. „A repülőnek" című műve szerintünk a világ egész egyszerűen leggyönyörűbb dallama.


Membran: Ein Tanz mit Dir

A Membran név mögött DJ Cadik, Papp Ferenc és Pejkó Balázs rejtőzködik. A formációról már a '90-es évek közepe óta lehet hallani - hol többet, hol kevesebbet (most éppen kevesebbet). 2007-ben megjelent dupla albumuk rengeteg stíluselemet hordoz, ezek közül a két legfőbb a hip-hop és jazz, amit aztán végül az elektronika hoz közös nevezőre. Az Ein Tanz mit Dir című szám az egyik legerősebb a 105 percnyi anyagból.


Képzelt Város: El péndulo

A post-rock zenekar 2005-ben alakult, jelenleg 6 főből áll. Eddig egy EP-t, egy kislemezt és két nagylemezt adtak ki, a legújabbat éppen 2012 áprilisában (nagyon különleges borítóval). Zenéjük egyedi szövegű, sokszor instrumentális, ömlő-omló, felkavaró, megnyugtató. A hangzásban a gitárok és szintetizátor mellett nagyon fontos szerepet játszik a cselló. Minden zenéjük a honlapról ingyenesen elérhető. Profi hangszertudás, lenyűgöző zenei világ. Élő fellépéseiket érdemes meglátogatni, ritka az ilyen színvonalas, értékes produkció.


Új hozzászólás