Savaria Karnevál 2012: az eddigi legnagyobb karnevál kezdődik - karneválelőzetes

Képgaléria megtekintése2012.07.12. - 16:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Savaria Karnevál 2012: az eddigi legnagyobb karnevál kezdődik - karneválelőzetes

Az eddigi legnagyobb költségvetésű Savaria Karnevál nyitja meg kapuit augusztus 24-én, 18 programhelyszínnel, és közel 250 programmal. A korábbi évek gyakorlatához képest változás, hogy augusztus 24-én és 25-én is este hét órakor kezdődik a fáklyás felvonulás! A szervezők százezer látogatót várnak Szombathelyre augusztus 24. és 26. között - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. Részletes helyszín- és programismertető!

Július 12-én a Café Móló teraszán került sor a XIII. Savaria Történelmi Karnevál első sajtótájékoztatójára. A vendégként meghívott 4N Acoustic Performance Újvári Timivel nemesített intro-ja és outro-ja közt az alábbi lényeges információk hangzottak el:

A város szűkös költségvetéséből idén 35 millió forinttal támogatja a történelmi karnevál megrendezését, amelyet 2012-től a Magyar Turizmus Zrt. is a kiemelt rendezvények közé sorolt, így az várhatóan országosan is nagyobb figyelmet kap - mondta Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere a sajtótájékoztatón.

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál kuratóriumának elnöke kiemelte: a karnevál költségvetése idén a támogatásoknak köszönhetően minden eddiginél nagyobb, összesen 155 millió forint, amelyhez 25 millió forinttal járult hozzá a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a rendezvény pedig a fesztiválok közötti minősítésben megszerezte a kiváló fesztivál címet. A kuratórium elnöke azt ígérte, hogy az idei, sorrendben már 13. Savaria Történelmi Karnevál minden eddiginél színesebb és látványosabb lesz, új helyszínekkel és programokkal is bővül.

Szommer Ildikó fesztiváligazgató tájékoztatása szerint 18 helyszínen fognak zajlani különböző rendezvények, amelyek közül idén is várhatóan a jelmezes felvonulást kíséri a legnagyobb érdeklődés. A korábbi évek gyakorlatához képest változás, hogy augusztus 24-én és 25-én is este hét órakor kezdődik a fáklyás felvonulás.

A hagyományoknak megfelelően idén is kinyit a karnevál ideje alatt a főtéren az Öreg Város Vására, ahol 170 kézműves kínálja termékeit. Már augusztus 23-án, csütörtökön este megtekinthetik a Tüzes játékot a Ferences-kertben, lesz Borok utcája, Sörtér, folyamatosan üzemel a Fórum Színpad, a Történelmi Témaparkban gladiátorküzdelmek zajlanak, a Romkertben "rabszolgavásárt" is tartanak, de különböző szórakoztató és kulturális programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek utcája, a Kalandvár és az olyan kísérőhelyszínek is, mint a Savaria Múzeum, a Smit Múzeum vagy a Keleti Kávézó és Bazár és a Civil Korzó.

A Savaria Történelmi Karnevál idén sem lehet Karneválszínház nélkül. A Megyeháza udvarán felállított színpadon idén Ovidius Átváltozások című darabját adják elő Eszenyi Enikő, Jordán Tamás és Szabó Győző főszereplésével. Az előadásokat a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata gondozza. (MTI)


A Savaria Karnevál helyszín- és programismertetője  

A 2012-ben zajló fesztivál középpontjába ismét az ókori tematika kerül, az antik idők és későbbi korok történeti hagyományai jelennek meg a társművészetek megjelenítésével a közel 20 helyszínre és kb. 250 programra tervezett fesztiválon. A hagyományőrző elemek felvonultatása, a kulturális- és örökségturisztikai értékek bemutatása a fesztivál unikális jellegének lényege.  

Helyszínek:  

Maguk a helyszínek is egyediek: a  hagyományőrző programok döntően a Történelmi Témaparkban az I. századi római erőd-rekonstrukcióban zajlanak. Az erődben elsősorban magyar és nemzetközi hagyományőrzők kiválóságai vonultatják fel autentikus haderejüket. Savaria civil élete a Romkertben, az egykori Fórumon zajlik, ahol a hagyományőrzők bemutatói mellett művészeti programok, színielőadások, rabszolgavásár várják az érdeklődőket.

A fesztivál programjainak nagy része ingyenes, korosztálytól függetlenül mindenkinek egyenlő esélyt kínál a minőségi kultúrához. 

Az idei Karnevál a népszerű hagyományos programelemek mellett számos újdonsággal is szeretne szolgálni. A hagyomány jegyében a korábbi évek népszerű helyszínei közül idén is várja vendégeit a Történelmi Témapark (Ferences-kert), a Romkert, a Kalandvár, a Művészetek Utcája, a Mediterrán Udvar, a Borok Utcája és a Sörtér. Változatlanul színes és színvonalas programkínálattal szórakoztat a Fórum Színpad és a Keleti Udvar. A Fórum Színpadot idén is a Fő tér rendezvényterén kívánjuk felállítani. Régi-új programelemként a borok szerelmesei mellett a sörkedvelők is találnak kedvükre való nedűket a Karneválon - a Sörtér idén is a tavaly kipróbált helyszínen, az Isis Irodaház mögötti parkolóban kap helyet, és terveink szerint több sörféleség és igényesebb program kínálata mellett.


Programok:  

A hagyományőrző programok helyszínein az ország legnépszerűbb hagyományőrző csapatai mellett, Európa kiválóságai is bemutatkoznak. A Történelmi Témaparkban itt lesznek, és gladiátorjátékokkal szórakoztatnak a Collegium Gladiatorium harcosai, tudásának legjavát hozza a hajszálpontos lövéseiről ismert Kassai Lajos lovasíjász, a római kori életbe és harcászatba enged betekintést a legnépszerűbb „hazai" gárda, a Savaria Legio.

Idén is látványos produkciókkal és „akciókkal" szórakoztat az egyik legnépszerűbb csoport, az Artistica Anam Cara, akiknek jelenlétében garantált a nevetés, a szórakozás.

Csütörtökön este, 21.30-kor Tüzes Játék is lesz a Ferences Kertben, amelynek főszereplői: Xandro, Artistica Anam Cara, ágyúk, puskák, tűzijáték.

A Karnevál egyik legnépszerűbb programja a Jelmezes Felvonulás, mely idén ismét két alkalommal kápráztatja el a nagyérdeműt. Pénteken és szombaton terveink szerint 800-1000 fővel - hagyományőrzőkkel, zenészekkel, mutatványosokkal, a város civil szereplőivel - vonul végig a színes-hangos menet a belváros utcáin. Változást jelent, hogy két, teljesen azonos felvonulást szervezünk, mindkettőt 19 órás kezdési időponttal. Ennek hátterében az indokok között említhetjük: a családosok és a vidékről érkezők számára optimálisabb időpontban ér véget a program, még elérhetők a tömegközlekedési eszközök vagy a távolabbi szálláshelyek. Az esetleg rossz időjárás miatt elmaradt felvonulás megismétlése vasárnap csak a nappali időszakban oldható meg.

A Karnevál gazdag programkínálatában gyakran néz szembe az érdeklődő a dilemmával: „Melyik helyszín, melyik érdekes-izgalmas programját válasszam?" E kérdés eldöntésében, illetve feloldásában segít az összehangolt színpadi programok sora, hiszen idén a Fő téri Fórum Színpad, a Borok Utcája színpada és a Sörtér dobogója felváltva kínál ígéretes programokat a három napban.


A Fórum Színpadra várjuk a világzene, a jazz, a swing kiválóságait. A Karnevál megnyitása is e helyszínen történik, augusztus 23-án csütörtökön este 20.30-kor. A tavaly elkészült látványelemek közül a Vesta templomot vissza helyezzük  a Fórum Színpad mellé, amely részét képezi a nyitóceremóniának. A köszöntő beszéd és a karneváli láng meggyújtása dr. Puskás Tivadar polgármester úr feladata lesz, a Savaria Legio, a Vesta szüzek és a tűz mágusa Xandro közreműködésével. Ezt követően kezdődik Szentpéteri Csilla zongoraművész és zenekara látványos show műsora.

A Borok Utcája helyszíne az ország legkiválóbb borai mellett a legkiválóbb művészek programjait kínálja:


Várhatóan megközelíti majd a 40-es létszámot az utcában jelen lévő borosok és pálinkások kitelepülése, akik minden bizonnyal késő éjszakáig kiváló vendégmarasztalók lesznek.


A Sörtéren elsősorban olyan kézműves söröket lehetne fogyasztani, amit máshol és máskor itt a városban nincs lehetőségünk elérni. A helyszín újdonsága miatt ide külön nyitóeseményt szervezünk augusztus 23-ra, mégpedig szombathelyi zenekarok felléptetésével, már 18 órától kezdődően. A szinte kerthelyiség hangulatúra kialakítható helyszín programjaira vonatkozóan a következő három napot felosztottuk a sörhöz kötődő országok kultúrájának bemutatásával. Konkrétan három ország / nép kultúrájára gondoltunk:

aug. 24., péntek (német-bajor-nap) 

  • Artistica Anam Cara
  • Kaiser Maximilian Trommler zenekara
  • Musikkapelle
  • Xandro tüzes bemutatója

aug. 25., szombat (ír-kelta nap)

  • M.É.Z. Együttes
  • Bran Együttes
  • osztrak-kelta zenekar

aug. 26., vasarnap (cseh nap)

  • TomášKočko and Orcehstr
  • Medicimbal
  • Sklepnica

A Romkert árnyas-ligetes színpada a hagyományőrző bemutatók mellett a kacagtató színházi előadások helyszíne. Az elmaradhatatlan rabszolgavásár idén is megrendezésre kerül.

Kalandvár árnyas parkjában továbbra is a gyermekeké a főszerep, illetve az őket elkísérő szülők, nagyszülők kényelméről is igyekszünk gondoskodni. Lesz játszóház, bábjáték, mesejáték, gyerekkoncert, kenuzás a Gyöngyösön és még sok-sok vidámságra és örömre okot adó foglalatosság: Mesejátszó ringatóval, dallal, tánccal, muzsikával, Felhővadász, Tintaló cirkusz, körhinták, Kötél labirintus, Aranyos szegelet - X. századi magyar játszóház, népek játékai-táblás játékok, kézművesudvar. Varró Dániel megzenésített versei, Egérparádé, Méhes Csaba pantomim művész, Gryllus Vilmos dalai.


A Mediterrán Udvar hagyományosan a színes és „tüzes" programok helyszíne. Nem lesz ez máshogy idén sem. A Magma Tűzszínház bemutatói mellett számos zenés és táncos produkció vonzza a hangulatos helyszínre a tüzes ritmusok és rítusok szerelmeseit.

A Művészetek Utcájában valamennyi művész műhelytitkaiba betekinthet az arra járó érdeklődő. A „Nyitott galériában" megismerhetők a különböző művészeti technikák, de szabad a beszélgetés a művészekkel is! Zenei programokban sem lesz hiány a Kossuth Lajos utcában; népzene, dob-, furulya-, hegedű- és tamburazene, vonósok, rézfúvósok és énekkarok szórakoztatják a nagyérdeműt. A programok terve a következők szerint alakult:

Pénteken a nyitó program az Ataru Ütőegyüttesé, őket követi a Művészeti Szakközépiskola növendékeinek utcazenélése, Stekovics Baráth Irén felolvasása, gólyalábasok és zászlóforgatók produkciója, a Campanella-Kummer Táncegyüttes és végül Meggie és Géza előadása.
Szombaton
újból feltűnnek az utcazenészek, gólyalábasok és zászlóforgatók, vendégszerepelnek a Tarisznyások és a Be-Jó Táncegyüttes tagjai.
Vasárnap
lendületes kezdésként a Fresco Ballo zászlóforgatói fogják becsalogatni a közönséget az utcába, aztán a Bozsodiak, a Szív-Hang Énekegyüttes, a nardai tamburazenekar és énekkar, Paulik Ákos családi zenekara, az Animato együttes szereplése marasztalja majd a nagyérdeműt.

Az Öreg Város Vásárában idén is számos kézműves, mesterember, boros, pecsenyesütő és biotermelő várja a programkavalkádban megfáradt látogatót. A tavaly elért létszámot szeretnénk tartani, ami 180-200 vásározót, 50-60 vendéglátóst jelent. Tavaly jelentős bérleti díj emelés történt, ezért az idei évben csak szerény díjemelést eszközöltünk.

A Karneválszínház előadását az idei évben is a Weöres Sándor Színház rendezi, valamint a teljes szervezési feladatot és a szintén teljes körű finanszírozást is magára vállalja. Természetesen az ezzel járó teljes bevétel is saját kasszáját gyarapítja. Továbbra sem mondható szerencsésnek, hogy a Karnevál egyik programeleme, az alapítvány által létrehozott termék, a Karneválszínház teljesen kikerül a karneváli szervezők hatóköréből, nem befolyásolható annak darabválasztása, karneválhoz kapcsolódó témaválasztása, kivitelezése, elkülönülő arculati elemeinek és a marketingnek beillesztése a fesztivál egészébe.


Kísérőhelyszínek:  

Terveink szerint idén is több kísérőhelyszín csatlakozik a programsorozathoz, illetve pénzügyi kondícióink is arra ösztönöznek minket, hogy még több partner bevonásával alakítsuk ki a programok kínálatát. Természetesen soha nem feladva a szakmai és tematikai, valamint a minőségi követelményeket!

A Savaria Múzeum és a Smidt Múzeum kiállítási programja tovább gazdagítja a megidézett korok sorát. A Vas megye őskori és római kori kutatásához kapcsolódó legújabb feltárások eredményeit bemutató kiállítások a neolitikumtól a keltákon át a városalapító rómaiakig bezárólag felöleli a jelentős történelmi korok időszakát, aminek tanító célzata kiegészíti a karneváli törekvéseket is.

A Borok Utcája szomszédságában áll Isis istennő savariai otthona, az Iseum, ahol egész napos elfoglaltságot jelentő kalandos rendezvények, kincskereső játékok, római társasjátékok, várnak majd kicsikre és nagyokra egyaránt.

Az Iseum területén családi programok szerveződnek egész napra. Az Iseumba élet költözik: a bejáratnál dolgozó kőfaragótól, az ókori családi játszóházon, rendhagyó tárlatvezetésig minden azt szolgálja a Karnevál alatt, hogy megmutassuk, milyen is volt egykor az élet Savariában.

10:00-10:20

Templomnyitószertartás

10:20-17:00

Családi programok az Iseum területén. Hogyan dolgoznak a régészek - „kincskeresés" az Iseumban;
Ókori logikai játékok, ókori kézművesmesterségek bemutatása: mécseskészítés, korongozás, kőfaragás, mozaikkészítés, gipszmásolatokkészítése. Fűszernövények, gyógynövények, biotermékek, fajátékok, ékszerek vására.

18:00

Kapuzárás

Az időszaki kiállítások egyénileg is megtekinthetők, de szakmai vezetést is biztosítunk az alábbiak szerint:

11:00

időszaki kiállítások megtekintése szakmai vezetéssel

14:00

időszaki kiállítások megtekintése szakmai vezetéssel

16:00

időszaki kiállítások megtekintése szakmai vezetéssel

A Keleti Kávézó és Bazár hastánc-, orientális, törzsi és fúziós táncbemutatókkal várja érdeklődőit.. A keleti táncok kiválóságai egymást váltva mutatják be programjaikat. A sajátos hangulatú helyszínen a „Kelet" színei és ízei csábítanak.


A karnevál három napján a Cafe Frei-ben megelevenedik a török kávézók világa,  belekóstolhatnak a Kelet kultúrájába, betekintést nyerhetnek varázslatos környezetébe - az öltözködés, a kávé-, zene- és tánckultúrán keresztül.

A Civil Korzó tavalyi sikerére alapozva az idei esztendőben is tervezzük,hogy a városban működő egyesületeknek, civil szervezeteknek bemutatkozási lehetőséget biztosítunk, valamint önkéntesek bevonásával látnánk el feladatokat különböző részterületeken: információs pontoknál, a helyszíneken adódó szervezési és szolgáltatási feladatoknál, elsősegély nyújtó helyeknél, kertrendezésnél,útlezárásoknál, felvonulásnál stb.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás