Összegzünk - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012

Képgaléria megtekintése2012.07.24. - 13:45 | Bangó Mária 'Mira' - Fotók: Makrai Tamás

Összegzünk - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012

A Nádasdy Történelmi Fesztivál idén az előző évekhez mérten még bővebb programkínálattal invitálta a látogatókat három napon keresztül a XVI. század világágba. Aki lemaradt az eseményekről, annak most egy írásba besűrítjük Sárvár leglátványosabb történelmi fesztiválját. Öt írás és öt képgaléria idézi fel az időjárástól kevésbé támogatott történelmi kor hangulatát.

A hétvégén - immár negyedik alkalommal - megrendezett historikus fesztivált ebben az évben is a vár pincéjében celebrált Báthory-lakoma nyitotta meg, kedden és szerdán. A fejedelmi eszem-iszom nem szűkölködött a törökkori ínyencségekben, finom csemegékben. A gondos vendéglátók a kulináris élvezetek mellé látványos programokat is szervíroztak. A Nádasdy Ferenc Bandérium egy korabeli történettel és divatbemutatóval, Kóta Pál énekmondással, míg a Mira Orient Art hastánccal szórakoztatta a vacsora népes vendégseregét.

Sárvár legnagyobb rendezvényeként számon tartott historikus fesztivál péntektől vasárnapig - a kedvezőtlen időjárás dacára - hangulatos körülmények között várta a fesztiválozókat, akik a Magyar Királyság, a Török Hódoltság és a végvári vitézek mindennapjait bemutató mozgalmas programok sorában kalandozhattak.

A várudvart és a várparkot hazai és külföldi hagyományőr-csoportok, kézművesek, históriás zenészek és komédiások színesítették már önmagában a látványukkal is. Az idén - első alkalommal - a várparkban állomásozó magyar oldalról felcsendülő muzsikaszó és a Nádasdy-várat elfoglaló török oldalról hallható müezzin éneke, és a fűszeres török dallamok a szél hátán lovagolva csaptak össze, megjósolandó a hatalmas csatákat, párbajokat, villongásokat a vár visszaszerzéséért.



Az esőáztatta ostromjátékokra minden alkalommal nagy volt az érdeklődés, a bőséges égi áldás sem tudta elriasztani a fesztiválozókat, hogy a csatákat közvetlen közelről éljék át. Gölbasi serege idén nem tudta megvédeni a várat, estére a magyar vitézek kezére került az, melyet tüzes íjászbemutatóval ünnepeltek meg.

A történelmi szál mellett természetesen gazdag kulturális programok is színesítették a rendezvényt. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó ilyen program Rúzsa Magdi szombat esti koncertje volt. De nagy érdeklődés kísérte a Hazai Mustrát, a Szelindek zenekar koncertjét, valamint természetesen az utolérhetetlen hangulatot varázsoló Hollóének Hungarica programjait.

Történelmi háttér:
Nádasdy Ferenc és Huszár Péter. E két név fémjelzi szűkebb pátriánk törökkel vívott ádáz küzdelmének e dicső fejezetét. A Fekete Bég Sárvár egyik - méltán - leghíresebb alakja. Rettegték a törökök. Szerencsétlenségükre jó barátságot viselt a pápai kapitánnyal, Huszár Péterrel, akit korának "legderekabb magyar"-jaként emlegettek. Kettejük szilaj portyái keserítették meg a győri, a fehérvári pasa mindennapjait, olyannyira, hogy azok kínlódva könyörögtek I. Miksa magyar királynak, hogy regulázza meg vitézeit.


Fesztiválkronológia:

Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012 - Báthory Lakoma (fotóriport)

2012.07.19. - 11:20 | Makrai Tamás - Képgaléria megtekintése

Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012 - Báthory Lakoma (fotóriport)

A Nádasdy Történelmi Fesztivál idén július 17-én és 18-án a Báthory Lakomával vette kezdetét: ezen a két napon exkluzív, korabeli ételekkel, és italokkal ismerkedhettek meg a XV. század gasztronómiája iránt érdeklődők. A korhű lakoma a Nádasdy-vár I. Bástyájának félhomályában, középkori külsőségek között, a bástyában kialakított késő-reneszánsz étteremben került megrendezésre. A lakoma mellett korbeli divatbemutató, a Mira Orient Art keleti tánca, a Nádasdy Bandérium és Kóta Pál énekmondó gondoskodott a jó hangulatról.

Letáboroztak - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012 (fotóriport)

2012.07.21. - 14:45 | Makrai Tamás - Képgaléria megtekintése

Letáboroztak - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012 (fotóriport)

Pénteken vitézi bandériumok érkeztek sorra, s vertek tábort a Nádasdy-vár környékén. Idén azonban a magyar vitézek - csavarintva egy kicsit a történelem fonalán - felmentőként érkeznek, hiszen a vár ezúttal török kézen van. Az ostromra szombaton kerül sor, addig a török által bitorolt várban, a puskaporos levegő előszeleként a Hollóének Hungarica régizene együttes koncertjét és a török vitézek táncházát szemlélhette a historikus zenék és táncok iránt érdeklődő közönség.


Vásárütés - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012 (fotóriport)

2012.07.22. - 16:00 | Makrai Tamás - Képgaléria megtekintése

Vásárütés - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012 (fotóriport)

Sárvár egyedülálló, történelmi korokat megidéző rendezvénye negyedik alkalommal varázsolja egy hétvége erejéig a törökkori mezőváros lakóinak, vitézeinek életét a Nádasdy-várba. Szombat délelőtt hivatalosan is megnyílt a fesztivál, s mindjárt egy látványos vásárütéssel vonzotta a várparkba a látogatókat: a hagyományőrző csapatok a vár előtti „vásártéren" ütköztek meg egymással. A délutáni programok sora előtt Szőke András és Bede Róbert oszmán étkei adtak korhű gasztroélményt, a jó ebédhez pedig a Regős Együttes muzsikája.

Zivataros várostrom Rúzsa Magdi koncerttel - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012 (fotóriport)

2012.07.22. - 17:35 | Makrai Tamás - Képgaléria megtekintése

Zivataros várostrom Rúzsa Magdi koncerttel - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2012 (fotóriport)

Szombat mindig is a Fesztivál fő napja: a feszültség hódító és felszabadító közt a tetőfokára hágott - kisebb-nagyobb párbajok, viadalok, provokációk tüzelték fel a szembenálló feleket, hogy készen álljanak a fesztivál egyik fő látványosságát jelentő ostromjátékra. Estére el is dőlt a Vár sorsa - együtt ünnepelt a vár népe a mezőváros lakóival. Rúzsa Magdi élő koncertje és az éjszakai tüzes játék koronázta meg a szombati napot.


Elképzelt háremvilág - Nádasdy Történelmi Fesztivál

2012.07.23. - 13:00 | Bangó Mária 'Mira' - Fotók: Makrai Tamás - Képgaléria megtekintése

Elképzelt háremvilág - Nádasdy Történelmi Fesztivál

A Nádasdy Történelmi Fesztivál harmadik napján, vasárnap is nagy volt az érdeklődés a történelmi időutazás iránt. Bár az időjárás egyik nap sem fogadta igazán kegyeibe a rendezvényt, a zárónapra valamelyest javult, így az előző napokhoz mérten kedvezőbb körülmények között kerülhetett sor a huszárok lovas bemutatójára, a párbajokra, a viadalokra és a Mira Orient Art orientális táncbemutatójára.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás