Bor, sajt, pálinka - Bükfürdői Gyógy- és Bornapok

Képgaléria megtekintése2012.07.28. - 14:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: BLH, Kóbor Károly

Bor, sajt, pálinka - Bükfürdői Gyógy- és Bornapok

Zenés ébresztőt fújtak Dottó kisvonaton a csepregi fúvósok, ezzel nyitva meg a 2012-es Bükfürdői Gyógy- és Bornapok rendezvényét pénteken reggel. A gasztrovásárt élénk érdeklődés kísérte egész nap, s várhatóan a hétvége során sem fog változni ez a tendencia.

A Város Bora címért 13 nedű mérettetett meg a Fürdő étteremben. Délután 5 órakor Németh Sándor, Bük város polgármestere, Dr. Németh István, a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója és Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetője nyitotta meg hivatalosan a háromnapos eseményt. Az előre bejelentett műsorvezetők közé Szalóczi Pált - ismert médiaszemélyiség, a Magyar Rádió, a Metro, és a MÁV hangja - hívták meg, aki a borversenyt is segítette munkájával.


A három nap során számos pincészet kínálja borait - kóstolóra is. A borokhoz juh-, kecske-, és tehéntejből készült sajtokat kóstolhatunk a Garabonciás Csemege standján. Kétféle pesztós (paradicsomos, valamint olívabogyós), diós, zöldfűszeres és "sima" kecskesajtot kóstoltunk. A sajtok érleléstechnológiája olyan, hogy gyakorlatilag addig tartható el, míg el nem fogy. Az árak nem kimondottan a magyar pénztárcákhoz vannak kalkulálva, bár valljuk meg: mennyei sajtfalatokkal gazdagodott gasztronómiai íztárunk.

A nap másik gasztroélményét a bódék egyhangúságát feloldó, "űrkorszaki" járműnek kinéző Nobilis Pálinkaház standja adta. Ott is leginkább a feketeribizli pálinka. Nemcsak ezt, hanem a World Spirits Award nyertes birspálinkát is érdemes megízlelni: harmonikus, gyümölcsös és hosszan lecsengő zamatélményű kóstolásban lesz részünk!


Emellett háztáji sonkák, kézműves csokoládék, szarvasgombás lekvárok és egyéb gasztronómiai csemegék készítőit is érdemes meglátogatni, továbbá virágkötők, méztermelők, keramikusok, és kolbász-szalámi őstermelők is megjelentek a kiállítók között.  

A rendezvényt kísérő kulturális programban fellépett a Savaria TSE standard és latin táncokkal, a Luna Hastánctrió, Horváth Béla és Cigányzenekara, valamint a fürdőn először bemutatkozó Maszkura és a Tücsökraj.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás