A szabadság cirkusza - Galapiat Cirque: Risque ZérO

Képgaléria megtekintése2012.08.07. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

A szabadság cirkusza - Galapiat Cirque: Risque ZérO

A cirkusz szabadsága vagy a szabadság cirkusza? Hat fiatal közel kétórás, már-már "önveszélyes látványlavírozása", olykor a fizikai törvényeit meghazudtolóan - ez volt a Kisharsányban négyszer fellépő Galapiat Cirque. Az előadás nem a veszélyről szólt, a műsor maga volt a veszély. Veszélyeztette a történetet, amit elmesélt. Kitette magát a misztérium, az érzelmek, a légvárak, a reszketés, a kellemetlenség, a vereség, a sikolyok veszélyének. A csend és néha a túl nagy zaj veszélyének.

Kígyózó sorok, közelharc négy előadáson keresztül a sorszámokért - az idei Ördögkatlan egyik főszenzációja, a Galapiat Cirque lépett fel Kisharsányban.

A cirkusz időutazás a gyerekkorba, egy olyan csillogó álomvilágba, ahol a bohóc pirosa és bumfordi cipője már önmagában megnevettet. Ez az álomvilág a Galapiat esetében pillanatok alatt szertefoszlik. Semmi csillogó, szinte natúrpuritán minden. Ám a látszólag "látványtalan" külső mögött ott lapul az a feszültség, amitől két órán keresztül vibrál a levegő: sikerül-e, elkapja-e, fenn tud-e maradni kibiztosítás nélkül? 

Bejön hat művész, akik a veszély fogalmát hírből sem ismerik. Kés, balta, nyílhegy, buzogány, pingponglabda, karika - néhány eszköze a nem mindennapi mutatványoknak, ha pedig épp nem a porondot pásztázó fényben állnak, akkor a hangszerek mögött.

Mi ez, ha nem a cirkusz szabadsága vagy a szabadság cirkusza? Hat fiatal közel kétórás, már-már "önveszélyes látványlavírozása", olykor a fizikai törvényeit meghazudtolóan. Ők csinálják a show-t, és hozzá a zenét is.

Több hang nem volt, illetve csak közben-közben, és a végén csattant fel. Az ereszteni nem akaró közönségé...


A Risque ZérO-ról

A Risque ZérO olyan cirkuszi előadás, ami szuperhősöket vonultat fel egy, a gyermekektől kölcsönzött univerzumban, az ő játékaikkal és kapcsolataikkal. Valós világ, amiben unokatestvérek jönnek össze, hogy a hátsó udvarban játsszanak, átváltozzanak, maguk mögött hagyva a valóságot, hogy egy különös álomba, egy fantasztikus mesébe merüljenek.

A folyamatos mozgásban lévő előadás olyan kollektív, a mindennapokból, a cirkuszi sátor körüli jó és rossz napokból táplálkozik, amelyek az egész társulatot lendületben tartják.

Épp ezért a Risque ZérO előadása minden alkalommal egyedi. Bevonja közönségét. Örvénylik. Tele van kanyarokkal, örvényt hoz létre és szédüléshez vezet.

Az előadás nem a veszélyről szól, a műsor maga a veszély. Veszélyezteti a történetet, amit elmesél. Kiteszi magát a misztérium, az érzelmek, a légvárak, a reszketés, a kellemetlenség, a vereség, a sikolyok veszélyének. A csend és néha a túl nagy zaj veszélyének.

A műsor a megosztás és a szabadság hajthatatlan vágya között lebeg.


A Galapiat Cirque 

A társulat hat művésze a francia Nemzeti Cirkuszművészeti Iskolába, majd a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban tanult, ahol 2006-ban és 2007-ben végeztek.

2008-ban az újonnan alakult társulat létrehozta első közös produkcióját, a Risque ZérO-t, mellyel felléptek színházakban, cirkuszi sátrakban és az utcán is. Hamarosan szükségét érezték annak, hogy a saját sátrukkal turnézzanak. 2010 márciusában, másfél év turnézás és tapasztalatszerzés után visszatért hozzájuk Gilles Cailleau (az Attention Fragile rendezője), aki új életet hozott a műsorba, így úgy határoztak előkészítik egy új változatát, kifejezetten cirkuszi sátorra adaptálva.
(Forrás: ordogkatlan.hu)

Műsorát és az abban felépített univerzumot a Galapiat arra használja, hogy behívja a helyieket és a bámészkodókat sátrába, hogy felfedezzék cirkuszát. Tapasztalataikat megosztják helyi szervezetekkel és különböző művészeti csoportosulásokkal. Így a cirkusz egyfajta találkozási ponttá válik. A sátor, a porond így életképes tud maradni a jelenben és a jövőben is.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás