Megválasztották a Karnevál legjobb borait - a helyi média is szavazott

Képgaléria megtekintése2012.08.11. - 14:00 | vaskarika.hu - Fotók: Dart

Megválasztották a Karnevál legjobb borait - a helyi média is szavazott

A 2012. évi Savaria Történelmi Karnevál több mint 200 programjának sorát a Borverseny nyitotta meg, mely augusztus 10-én a Hotel Claudiusban került megrendezésre. A Savaria Karnevál 2012 legjobb bora egy olaszrizling jégbor lett, míg a helyi sajtó képviselőiből álló médiazsűri egy 2011-es évjáratú Cabernet Franc-t választott meg a Karnevál médiaboraként.

A szőlő- és bortermelés története évezredekre nyúlik vissza. Kétségtelen tény, hogy a szőlő leggyorsabb európai elterjedése a Római Birodalom idején történhetett, amikor a hatalmas területen hódító római katonák és a velük együtt érkező polgári lakosság szinte az egész birodalom területén meghonosították a szőlőt és a bort. A szőlő termesztése annyira népszerűvé vált, hogy néha már a gabona és haszonnövények termesztését veszélyeztette. A rómaiak már nagyon korán megkülönböztették a borok minőségét és termőterületét, görög szokás szerint. A későbbi időszakokban már az évjáratokat is feljegyezték. A borok évjáratát az adott évben működő consul nevéhez kötötték, s így tartották számon a jobbakat.

Nem véletlen hát, hogy immár hagyományosnak tekinthető programelem a Savaria Történelmi Karnevál legjobb borainak kiválasztása és díjazása. A nevezett borok az ország szinte valamennyi történelmi borvidékét képviseltették a megmérettetésen.

Idén, 11. alkalommal ismét a szakma kiválóságai - okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-k - értékelték az ország legjobb nedűit.

Szakmai bíráló bizottság tagjai: elnök - Baráth Sándor, bírák: Beke Ramon, Zabó Péter, Lukács Szabolcs, Schützenhoffer Gergely, Nagy Zita, Szommer Ildikó

Média bíráló bizottság tagjai: elnök - Velencei Pál (SzTV), bírák: Nagy Ildikó (Vas Népe), Mándli László (Vaskarika.hu), Borsodi Zoltán (Frisss FM), Farkas Balázs (Nyugat Rádió)

A verseny tisztaságát dr. Tóth Zoárd közjegyző irodájából dr. Nagy Ildikó felügyelte.

A borverseny lebonyolítását a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítették.

A díjak ünnepélyes átadásra a Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt, augusztus 24-én, pénteken 18.00 órakor kerül sor a Borok Utcája színpadán. A legmagasabb pontszámot elért bor egy éven át viselheti a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2012 kitüntető címet.

A Borversenyen legjobbnak választott borok mellett az ország szinte valamennyi történelmi borvidékének legkiválóbb nedűit kóstolhatja meg a látogató, ha ellátogat a Karnevál egy legnépszerűbb helyszínére, a Borok Utcájába.


A Savaria Történelmi Karnevál 2012. évi Borversenyének kiemelten díjazott borai

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Bora 2012
Badacsonyi Olaszrizling Jégbor, 2009., Badacsonyi borvidék - Borbély Családi Pincészet

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Fehérbora 2012
Balaton-melléki Juhfark, 2011., Badacsonyi borvidék - Szent István Borház

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Vörösbora 2012
Cabernet Franc, 2009., Balatonfüred-Csopak- Feind Borház

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Rosé 2012
Kékfrankos Rosé, 2011., Etyek-Budai - Vabrik és Fia

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL MÉDIA BORA 2012
Cabernet Franc, 2011., Balatonfelvidék - Decsics György

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás