Szövetségben a kultúráért – Közös sajtótájékoztatót tartott tegnap az Agora, a Kultúrkapu, és a Vaskarika

Képgaléria megtekintése2009.02.07. - 16:00 | vaskarika.hu - Fotók: Bonyhádi Zoltán

Szövetségben a kultúráért – Közös sajtótájékoztatót tartott tegnap az Agora, a Kultúrkapu, és a Vaskarika

Három lényeges bejelentés hangzott el péntek este, a mozi kávézójában megtartott Agora-Kultúrkapu-Vaskarika közös szervezésű sajtótájékoztatón. Egy hosszú távú megállapodás nyilvánossá tételén túl, a jövő szombati FolkFree lemezbemutató részleteinek ismertetésére is sor került, továbbá a KUNSZT 2009 csereprogram főbb pontjairól értesülhettek a jelenlevő médiumok képviselői.

A tájékoztatót portálunk főszerkesztője, Büki László nyitotta meg, köszöntve a kávézó közönségét. Felvezetőjében ismertette, hogy ebben a válság sújtotta időszakban lépten-nyomon hallani, hogy a jelen gazdasági helyzet megszenvedője a kultúra lesz, ehhez képest a sajtótájékoztató célja az, hogy kulturális együttműködést, nemzetközi kultúrcsere programot, és konkrét rendezvényt jelentsen be!  Beszédében kitért rá, hogy Szombathely kulturális döntéshozói is egyre fontosabbnak tartják, hogy felkaroljanak - akár civil - kulturális kezdeményezéseket, hiszen a városnak nagy szüksége van ezekre a rendezvényekre, és az ezek hátterét megteremtő, aktívan és hatékonyan ténykedő civil szervezetekre, amelyek tevékenységükön keresztül elősegítik a város pozitív megítélést, és erősítik pozícióját a régióban.

Ezt követően Prieger Szabolcs, az Agora Kulturális és Turisztikai Központ igazgató-helyettese ismertette az együttműködés előnyeit és formáját, megemlítve természetesen, hogy 2009-ben Szombathely az év kultúrvárosa lett, Balatonfüreddel egyetemben.


Prieger Szabolcs, az Agora Kulturális és Turisztikai Központ igazgató-helyettese

Kiemelte, hogy az Agora szerint nagy szükség van a civil szervezetek munkájára, és reméli, hogy ez a megállapodás hosszú távú és tartalmas lesz. Elmondta, nagyon örül annak, hogy a Kultúrkapu Egyesület egy színes palettát nyújtó önkéntes csoportosulás, amely nem ragadt le csupán egy irányvonalán a kortárs művészetek széles skálájának. Az eddig jobbára zenés rendezvényeiről ismert csoport tagjai közt vannak természetesen zenészek, de szép számmal táncosok, képzőművészek, filmesek, divattervezők, és egyéb más ágakban alkotók is. Elhangzott továbbá több pontban az együttműködés eleddig kidolgozott stratégiája is, mely szerint az egyesület minden, az Agora profiljába vágó rendezvényt megvalósíthat annak intézményeiben, támogatott formában. Több városi nagyrendezvényen is közös munka várható, ezek közül két dolgot emelt ki az igazgató-helyettes: a Bloomsday-Bloomsnight, illetve már biztos a július eleji Agora fesztivál programmenetében végzett fúziós tevékenység. Mindezeken túl a "kapusoknak" lehetősége lesz interaktív módon bemutatkozni minden Agora eseményen, illetve a kétoldalúság szellemében ők promotálják majd a fesztiválokon (pl. Sziget) a szombathelyi rendezvényeket.

A következőkben Jakab Gábor egyesületi elnök vette át a szót, aki rövid beszédében elmondta, a Kultúrkapu céljainak tömörített verzióját, és megköszönte a bizalmat, amit a város ezzel a szövetséggel kinyilvánított feléjük.


Vida Gábor, a Kultúrkapu Egyesület alelnöke

Ezután Vida Gábor az egyesület egyik alelnöke beszélt. Tőle megtudhattuk, hogy jövő szombaton városunknak olyan illusztris vendégei lesznek, akik a föld szinte minden pontján szívesen látott előadók. Az apropó, egy eddig a reflektorfényt kerülő zenekar, a FolkFree lemezbemutató koncertje, melynek 13-án, pénteken az A38 állóhajó, míg másnap a Savaria mozi mára már sokat látott aulája ad otthont. Elmondása szerint a Vaskarikán már beharangozott esemény nem csak egy egyszerű koncert és táncest lesz, hanem ennél jóval több: zenei kuriózumok sorát tapasztalhatják meg a betérők.

Az utolsó napirendi pontot Lukács László a Si&Lu divattervező csoport tagja ismertette. A KUNSZT 2009 elnevezésű kultúrcsereprogram a frankfurti Congusto Theatre egyesülettel szintén hosszútávú együttműködés jegyében jött létre. Ennek értelmében a szombathelyi egyesület tizenkét alkotója mutatkozik be a német városban két egymást követő nap, a frankfurti Mode Schule, és a TanzHaus West nevű közkedvelt klub fogadja a delegációt. Cserébe a nyár folyamán a Congusto érkezik hozzánk, bemutatva a német város értékeit. Ezért külön köszönet jár, mint hangsúlyozták, Szombathely Megyei Jogú Város Kulturális Bizottságának, kiemelve Sági József képviselő, bizottsági elnök urat, mivel soronkénti és egyhangú szavazással foglaltak állást a küldetés sikere mellett azzal, hogy kétszázhúszezer forintos "gyorssegélyben" részesítették a projektet. Megköszönték Dr. Ipkovich György polgármester úrnak, hogy egy általa írt levelet kézbesíthetnek Frankfurt polgármesterasszonyának, melyben kifejti támogatását a csereprogram kapcsán, illetve üdvözli Szombathely nevében a német város polgárait. Egy csomagot is postáznak, melyben Szombathely városát bemutató kiadványok találhatóak.

A vaskarika.hu a Kultúrkapu Egyesület hivatalos szószólója, és platformja is, örömmel csatlakozik tehát a két szervezet célkitűzéséhez, mely az idei évre mindösszesen annyi, hogy a megtisztelő, a Kultúra Magyar Városa 2009 cím elbírálói, és odaítélői az év végeztével konstatálhassák, hogy nem tévedtek döntésük meghozatalakor!
(Itt jegyezzük meg, hogy a február 5-i ünnepélyes átadón nem tudtunk személyesen résztvenni, de lapunk fotósai jelentős mértékben hozzájárultak a városi prezentáció képanyagához!)  

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás