„Miénk itt a tér” - Megújult a bői községközpont

2012.08.15. - 01:00 | Nora

„Miénk itt a tér” - Megújult a bői községközpont

Évekkel ezelőtt megfogalmazódott a vasi településen, hogy a falu központját egységesen kellene felújítani. Azóta elkészült az iskola, a templom és parkjának rekonstrukciója. Hétvégén egy újabb ütem zárult le: befejeződött a község központjának felújítása.

Elkezdődött a Művelődési Ház felújítása, a plébánia helyére pedig Bői Ifjúságszigetet terveznek. Ebben a folyamatban ismét egy állomáshoz érkezett a falu: Befejeződött a „Bői főtér piaccal és játszótérrel" elnevezésű projekt.

2012. 08. 12-én Básthy Tamás országgyűlési képviselő és Hajós Attila polgármester vágták át a jelképes szalagot, ezzel hivatalosan is átadva a megszépült bői főteret.

Bő centrumának megújulása csak pályázati forrásokból valósulhatott meg. Az MVH pályázatán 19.107.302 Ft támogatást nyert a falu, amelyhez 5.158.971 Ft önrészt kellett biztosítani. A hivatalos közbeszerzési eljárás után a kivitelező a terveknek megfelelően határidőre befejezte a beruházást. Igaz, ezt követően is jelentős munka várt a bőiekre, akik közül nagyon sokan követték az önkormányzat felhívását és időt, energiát nem sajnálva hozzájárultak ahhoz, hogy megszépüljön a főtér. A fakivágás, a parkosítások, a virágosítás alkalmával több tucat ember sok-sok munkaórát dolgozott. Így talán mindenki magáénak érzi majd a teret.

Ezt mutatja az is, hogy nagyon sok érdeklődő gyűlt össze a napsütéses vasárnap délután, hogy részt vegyen a térátadó ünnepségen, melyen helyi diákok verseket adtak elő, fellépett a Fergeteg néptáncegyüttes, a bői Művelődési Ház mazsorett csoportja, a Bői Női Kórus dalcsokorral készült és végül Kántor László egy Rock&Roll összeállítással zárta a sort a színpadon.

A kicsiknek volt ugráló vár, lovaglási lehetőség, lufihajtogatás, arcfestés, csillámtetoválás és természetesen a frissen átadott játszótéren is nagy volt a zsivaj, hiszen a központ részeként megépült egy EU szabványos, esztétikus - később további játékszerekkel bővíthető - játszótér is.

A játszótér mellett ivókút üzemel, a piac részen elárusító asztalokat kell még elhelyezni. WIFI-pontot is tervez az önkormányzat, hogy a fiatalok és az idelátogató turisták internetezhessenek akár a kis csobogó partjáról is, mely sötétben is szép látványt nyújt.

A Bük-Bő kerékpárút átadása óta érezhetően több a biciklis turista faluban, jó látni, hogy mind ők, mind a helyiek szívesen üldögélnek, beszélgetnek a téren, mely a jövőben remélhetőleg sok érdekes, színvonalas rendezvénynek szolgál majd helyszínül.

Új hozzászólás