Ezer apró csoda földje - a Körmendi Napok 2012 vasárnapi eseményei

Képgaléria megtekintése2012.08.21. - 00:45 | Waldo

Ezer apró csoda földje - a Körmendi Napok 2012 vasárnapi eseményei

Augusztus 19-én Körmenden a Körmendi Napok keretében átadták az új Tourinform irodát, majd térzene, hagyományőrző egyesületek és hastáncosok bemutatója adott remek hangulatalapot az esti csónakfelvonuláshoz, és tűzijátékhoz.

Kora délelőtt a Batthyány-kastély kertjében hagyományőrző csoportok vertek tábort, hogy egész nap bemutatókkal várják az érdeklődőket. A Körmenden működő Régió Hagyományőrző, Kulturális és Sportegyesület 10 éves jubileumát ünnepli idén, ők a magyarság ősi áldozati ételét, az Áldost készítették el bográcsban, ami a „feláldozott" állat apróra vágott húsából készült, zöldségek, friss fűszerek hozzáadásával. A táborban a Gölbasi Vitézei Egyesület tagjai török kávét főztek, és kóstolhattunk frissen sült kenyérlángost is.


Délután fél ötkor a Tourinform új körmendi irodája elé hívta az érdeklődőket a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes lányainak éneke. Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület vezetőjének, és Bebes István Körmend város polgármesterének szavai után Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-Dunántúli RMI - Regionális Marketing Igazgatója elmondta, 140 Tourinform iroda van Magyarországon. Ennyi hely, amik abban segítenek nekünk, hogy kincs ne maradjon felfedezetlenül.

Hozzátette: nem véletlen, hogy az „Ezer apró csoda földje" nevet kapta ez a térség, hiszen legalább ennyi csoda vár ránk a környéket bejárva. A Batthyány-kastély, a Rába folyó, a Vadása-tó - mind olyan közeli úticélok, amiknek megismeréséhez hatékony segítséget nyújt majd ez az iroda.

Zágorhidi Czigány Ákos megköszönte a városnak, az önkénteseknek a segítséget, és megköszönte Korbacsics Annának, a körmendi Tourinform iroda egyetlen dolgozójának a rengeteg időt és munkát, amik nélkül nem jöhetett volna létre ez a hely. Bebes István polgármester elvágta a nemzetiszínű szalagot, hogy immár hivatalosan is átadhassa az irodát az érdeklődőknek, és a környéket felfedezni vágyóknak.

A fő téri nagyszínpadon a Körmend Város Bora, és a Körmendi Közönség Bora díjakat Pilnay Zoltán, a Berki Vendéglő és Panzió Konyhafőnöke, egyúttal a zsűri elnöke, és Bebes István polgármester adta át.

A zsűri különdíja: Németh Ernő Villányi Cabernet Sauvignon
A Körmendi Közönség Bora: Fazekas Borászat: Debrői Hárslevelű
Vörösbor kategória: Major Árva borház: Dornfelder siller
Fehérbor kategória: Bussay pince: Tramini
Rozé kategória: Mándli családi pince: Kékfrankos rozé

Eztán térzene várta az egyre nagyobb számban kilátogatókat, akiket először a fürstenfeldi fúvószenekar, majd a holland Groesbeeki zenekar szórakoztatta. Utóbbi csapat nagyon közvetlen volt, a színpad előtt foglaltak helyet, és majdnem közénk vegyülve "örömzenéltek" nekünk.

Közben a kastély melletti utcán már elkezdődött a felvonulás. Innen indultak a hagyományőrző csoportok a Rába-partra, hogy ki-ki megmérkőzzön vagy egymással, vagy a körülményekkel. A Mira Orient Art hastánccsoport rendkívül színvonalas orientális táncbemutatója után a Batthyány Lovas Bandérium produkcióját láthattuk, és segítségükkel eleveníthettük fel az 1664-es körmendi csatát.

A harcászati bemutatók után elkezdődtek az esti programok, melyekről alábbi írásunkban számoltunk be. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás