Ambrózy Teréz a jóság fejedelemasszonya - Könyvbemutató a Savaria Karneválon

Képgaléria megtekintése2012.08.24. - 12:00 | Waldo

Ambrózy Teréz a jóság fejedelemasszonya - Könyvbemutató a Savaria Karneválon

Augusztus 23-án délután 5 órára megtelt szombathelyi szaléziak Don Bosco Művelődési Háza, hogy sédeni Ambrózy Teréz bárónőnek méltó emléket állítsunk, rá úgy emlékezzünk halála után hetven évvel, ahogy erre eddig nem volt példa.

Átörökíteni, példát mutatni, utódokra találni - ezek a gondolatok vezérelték a Szülőföld Könyvkiadót, amikor a Szombathelyi Önkormányzattal karöltve útjára indította azt a nem mindennapi vállalkozást, hogy Ambrózy Teréz életéről könyv formájában is megemlékezik. A szombathelyi szalézi rend és sok szegény rászoruló nagy jótevőjének emléke éledt fel 7 évtizednyi hallgatás után, amikor P. Csány Péter SDB és Tóth Csaba festőművész a bárónő életét könyv formájában tárja elénk.

Dr. Puskás Tivadar köszöntötte a szép számban megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy egy ilyen önfeláldozó, Szombathelyre a szalézi rendet letelepítő jótevőről könyv készült. A könyvek fontosságáról is beszélt, hiszen azok tartalma a múltunk, amit itt a jelenben olvasunk, amiből egyszer szintén múlt lesz, és fontos, hogy megőrizze történelmünk.

Polgármester Úr szavai után Csány Péter atya, a szalézi rendház igazgatója vezette be a bárónőről készült színdarabot, amiben mint mesélő, ő maga is közreműködött. A színdarabban életképeket kiragadva láttuk Ambrózy Teréz áldásos tevékenységének állomásait, a szalézi rend letelepítésének kezdetét.

A bárónő életének színpadra vitt jeleneteit követően Nagy János, Kép a Tölgyfán című versét olvasta fel. Ez a fára szegezett kegykép megsemmisült már, a fát kivágták, de mégis emléke - vers formájában is - időtlen lehet előttünk. Húsvéti ajándék című versében pedig a bárónő jótékonyságáról, gyermekszeretetéről hallhatunk.

A versek után a Híres Szombathelyi Nők könyvsorozat megálmodója, fővédnöke, dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok-asszony beszélt a sorozatról, ami itt született, vagy közéleti szerepvállalásukat itt kiteljesítő híres nők életét dolgozza fel és állítja elénk példaként.

A tanácsnok-asszony gondolatai után P. Ábrahám Béla tartományfőnök atya értékelte pár gondolatban Ambrózy Teréz jelentőségét a jövőre 100. évfordulóját ünneplő rend letelepedésével kapcsolatban. Örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számú érdeklődőt vonz egy példaértékű élet, hogy erről színdarab, és könyv készül, hiszen a szalézi rend számára is kiemelt jelentőségű a bárónő élete, és az a karitatív tevékenység, amivel biztos alapokat teremtett ahhoz, hogy ma ott lehetünk Szombathelyen, a Szalézi Rendház színháztermében.

Tóth Csaba festőművész, a kötet egyik szerzője arról beszélt, hogyan ismerkedett meg a bárónő életével. Elmondta, ő, mint művész ember, ritkán látható úgy mikrofon mögött, hogy körülötte nincsenek festmények. Mégis van „művészi alapja" annak, hogy ma itt van, hiszen a bárónő életével való megismerkedés pont azokkal a festményekkel kezdődött, amiket Ambrózy Teréz templomoknak adományozott. Kiemelte, mennyire fontos, hogy annak a jótevőnek, akinek a hagyatéka szinte teljesen megsemmisült, akinek nevét 50 évig nem írták le, arról most egy egész kötet szól. A könyv társszerzője, Csány Péter atya a szaléziak szombathelyi letelepítőjének lelkiségéről, egyházzal való kapcsolatáról beszélt.

Az ünnepség alatt lehetőség volt kiállítás megtekintésére, amiben a bárónő fennmaradt tárgyi emlékeit nézhették meg az érdeklődők. A megemlékezés szentmisével zárult a Szalézi templomban.

A Szülőföld Könyvkiadó ezúton is szeretne köszönetet mondani a sorozatszerkesztőnek, Dr. Takátsné Dr. Tenki Máriának, a két fantasztikus szerzőpárosnak, Tóth Csabának és Csány Péter Atyának, valamint  a szerkesztésben végzett lelkiismeretes és önzetlen munkájukért Kelbert Krisztinának és Nagy Georginának.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás