A VII. Szombathelyi Big Band Fesztivál részletes programja (szept. 8.)

2012.08.29. - 02:00 | vaskarika.hu

A VII. Szombathelyi Big Band Fesztivál részletes programja (szept. 8.)

Helyszín: Szombathely, Fő tér

Dátum: 2012.09.08.

A Magyar Dal Napja előtt, szeptember 8-án újra szabadtéri koncert helyszíne lesz a szombathelyi Fő tér, ahol a big band zenekaroké lesz a főszerep. A fesztivált szervező Isis Big Band meghívását öt zenekar fogadta el, és várhatóan mind a big band és swing zenét, mind a populárisabb zenét kedvelő közönség talál kedvére való szórakozást.

A programok a Fő tér rendezvényterületén felállított nagyszínpadon, professzionális hang- és fénytechnika mellett kerülnek megrendezésre 10 és 21 óra között. A nagy zenekari létszám, a stílus sokszínűsége és nehézsége is garancia arra, hogy felejthetetlen zenei produkcióban lesz részük azoknak, akik kilátogatnak a rendezvényre.

A Fesztivál házigazdájaként az Isis Big Band egy igazán változatos - mind a big band és swing zenét, mind a populárisabb zenét kedvelő közönséget is kiszolgáló - programmal és meglepetéssel készül a fesztiválra.

Tervezett program:

10.00 - 11.00 Moson Big Band (Mosonmagyaróvár)
10.30 - Megnyitó: Dr. Puskás Tivadar polgármester
11.00 - 12.00 Friends Big Band (Győr)
16.00 - 16.50 Big Band Project Katzelsdorf (Ausztria)
17.00 - 17.50 Big Band Gössendorf (Ausztria)
18.00 - 18.50 Swingless Big Band Nitra (Szlovákia)
19.00 - 20.15 Isis Big Band (Szombathely)

A Big Band Fesztiválról eddig megjelent írásaink:

Mi is az a Big Band?

A lexikon szerint 12-20 fős nagy együttes, mely 5 szaxofonból, 4 trombitából, 4 harsonából, gitárból, basszusgitárból (vagy nagybőgő), zongorából, dobból és énekesből áll. Jellemző rá az egységes és elegáns színpadkép, az egyforma kottapult.

Big band, jazz és swing

A big-band stílus Amerikából származik az afrikai és az amerikai jazz stílus örökségeként. 1920-as évek elején alakult ki, előbb New Orleansban, Chicagóban majd New Yorkban hódított, és egészen az 1940-es évekig szinte uralkodó stílusirányzat volt. A klasszikus jazz chicagói korszaka az 1928-ban kezdődő nagy gazdasági válsággal véget ér. Az autentikus jazz nyomtalanul eltűnik, vagy teljesen visszaszorul délre. Másfelől a monumentális koncertek, rádióprogramok, lemezfelvételek és európai turnék egy másfajta fellendülés, a swing-korszak kezdetét jelzik, melyben fénykorukat élték a big bandek.

A swing kialakulásának alapja a gazdasági krízis. A közönség belefáradt a válság nehéz éveibe, valami könnyedet, pihentetőt, álomba ringató szentimentális zenét akart, nem pedig jazzt, a maga drámai feszültségeivel, realista tendenciáival. A swing-korszakban igazi tánczenekarokként működtek a big bandek, az akkori kor könnyűzenéjét játszották, melyre tömegek voltak kíváncsiak.

A műfajra jellemző nagyzenekari játék csak a teljes rend és szervezettség keretei között lehetséges, ezt a célt szolgálja az előre elkészített partitúra, a téma - rendszerint refrénes dal - meghangszerelt feldolgozása az ún. arrangement. Az arrangement játékban leszűkülnek a klasszikus jazzből ismert improvizációs lehetőségek. A hangszerelő természetesen hagyhat helyet a szólisztikus rögtönzés számára, az ilyen rögtönzéshez rendszerint harmonikus zenekari kíséret készül.

Az arrangemment-ban néha improvizatív hatást keltő részeket hallunk: a kórus összes tagja rögtönzésszerű, de lekottázott részt játszik unisono, esetleg mixtúrásan.

A swinges ritmizálás és frazírozás alapja a melódiaritmus. A swing-jelleget mindenekfelett a karakterisztikus ritmusképletek, a dallam erősen off beatbe hajó szinkópás tagolása határozza meg. Az egyenletes lüktetést hozó ritmus-szekció és a dallamvivő hangszerek off beates swingelése között így sajátságos belső hullámzás, lebegés keletkezik.


A swing-korszakban tehát hódít a könnyed elegancia, a látványosság, a színpadi pompa, a luxus-érzetet keltő fehér-vagy fekete szmokingos zenészek a színpadon. Ezért fizetnek az emberek, éppen ezért, aki jó zenész volt és tehette, big bandekbe szerződött, mert a legjobbaknak mindig volt munkájuk.

Glenn Miller, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Artie Shaw, Duke Ellington, Fletcher Henderson és Count Basie vezették a legnépszerűbb együtteseket. A kor fontos énekesnői Billie Holiday, Dinah Washington és Ella Fitzgerald voltak. Az első Európában koncertező big band a Duke Ellington Big Band volt.

Napjainkban új erőre kelnek big bandek, egyre több zenekar működik szerte a világon, így Magyarországon is. Kiszélesedett a big band zenekarok repertoárja is. A klasszikus big-bandes, jazzes és swinges darabok (pl. In the Mood, Caravan, Moonlight Serenade) mellett megtalálhatóak: - a musical-ek, - a filmzenék, - különböző versenytánc (standard és latin) zenék, - mai modern slágerek átiratai.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Süle Zoltán 2012.08.29. - 11:18
Akiben a fantasztikus előadásokat hallgatva felkelt a vágy, hogy megtanuljon a zene lüktetésére swingelni, az csatlakozzon a vasi-swing tánccsoporthoz, hogy a jövőben együtt táncolhassunk a koncerteken!
Részletek és jelentkezés: http://www.tancreakcio.hu