Csobbanás a festékbe - Nekem a Balaton…Képzőművészeti kiállítás a MMIK-ban

Képgaléria megtekintése2012.08.31. - 00:15 | Kánya Dóra

Csobbanás a festékbe - Nekem a Balaton…Képzőművészeti kiállítás a MMIK-ban

Helyszín: Szombathely, MMIK

Dátum: 2012.08.30 - 09.18.

Nekem a Balaton…, nekik, vagyis a vas megyei képzőművészeknek mit jelent a magyar tenger. A pont pont pont utáni részhez mégsem illeszthetnénk közismert dalból csent riviéra szót. Helyette kapunk alkonyi tájat, nádi jelenetet, hullámrajzot és horgászokat. A 49 alkotót felsorakoztató tárlat szeptember közepéig várja a mű- vagy éppen Balaton kedvelőket az MMIK Médium Galériájában.

Színvonalas. Bármilyen elcsépeltnek tűnik is a szó, ezt lehet mondani a múlt héten nyitott kiállításról az MMIK-ban. Balatonalmádi Város Önkormányzata, a Pannóniai Kulturális Központ és Könyvtár és a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ közös szervezésében valósulhatott meg a tárlat. Mégis fejet hajthatunk Rasperger József grafikusművész és Tóth Csaba festőművész előtt, akik a kiállítást rendezték. Vas megyei képzőművészek tárlatáról beszélünk, amelynek a témája a magyar tenger, illetve az ahhoz kapcsolódó színek, érzetek, helyszínek, túlgondolások. 49 képzőművész egy-egy alkotása kapott helyet a Médium Galéria falain, sokszínűsége pedig jelzi: a téma valamilyen formában mindenkit megihletett.

Színek kapcsán a pasztellesebb és erőteljesebb tónusok is megtalálhatóak.  A nádas fölött játszó naplemente, vagy a Badacsony-hegyet körülölelő feketés-narancs viharfelhők egyedi és megismételhetetlen pillanatokat örökítettek meg. Helyszínek tekintetében gyakori téma volt Szigliget, Fonyód, Badacsony, Balatonalmádi és Tihany.

A legtöbb alkotás a balatoni hegyek kontrasztos vonulatát emelete központba, majd allegorikus vízparti tájak, és romantikus csónakos képek jelentek meg a falakon. Kitűnik a sorból T. Takács Tibor alkotása, hiszen a művész serpenyőben sütötte meg a balatoni nyarat, a szezont és az utószezont pedig vállfára akasztotta. Masszi Ferenc felülről tekintett le az almádi tájra, Stekovics Gáspár Szigligete lilás, szürkés, aranyos színekben pompázott.

Mindegyik egyedi és személyes, ahogy a balatoni emlékek is mindannyiunknak. Így ha a nyár végeztével már nem tudunk néhány napot a magyar tengernél tölteni, legalább kalandozzunk egyet a festmények balatoni vizén.

A tárlat szeptember 18-ig látogatható az MMIK Médium Galériájában.

Helyszín: MMIK Szombathely, Ady tér 5.

Kiállítók:

Artner Ferenc, Bartha László, Benkő László, Biczó Antal, Csebi Pogány István, Csonka Ernő, Dr. Szabadfi József, Drimmer László, Gyarmati András, Gesztler Mária, Gy. Simon József, Hatos Csaba, Jaksa István, Káldy Lajos, Kántor Sándor, Kecskés Miklós, Kovács Dávid, Krieg Ferenc, Lődör Jenő, Machalek Rebeka, Marosfalvi Antal, Marton Katalin, Masszi Ferenc, Mészáros József, Mészáros Szabolcs, Nagy József, Németh János, Németh József, Prof. Erwin Birnmeyer, Pozsonyi János, Radnóti Kovács Árpád, Reisz Lajos, S. Horváth Ildikó, S. Unger Károly, Sodics László, Stekovics Gáspár, Sz. Hábetler Márta, Szakács László, Torjay Valter, Tóth Csaba, Tóth Kata, T. Takács Tibor, V. Tóth László, Varga Bernadett, Várnai Valéria, Vértesi Péter, Vörös Ferenc, Zentai Pál

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás