Yava és Metrosurfing koncert az Élő-tér Folk Klubban

2009.02.12. - 07:00 | vaskarika.hu

Yava és Metrosurfing koncert az Élő-tér Folk Klubban

Helyszín: MMIK Élő-tér Folk Klub

Dátum: 2009.02.21.

Február 21-én 19 órakor az MMIK Élő-tér Folk Klubjában lép fel a honi etnozene egyik nagyágyúja, a Yava. Az együttest a korábbi Vágtázó Halottkémek két tagja alapította, így zenéjük a legszebb VHK-hagyományok folytatása is egyben. Az est előzenekara a szombathelyi Metrosurfing lesz!

A Yava zenekar ugyancsak 2001-ben alakult, tagjai azonban évtizedes zenekari múltra tekinthetnek vissza: Mestyán Ádám és Németh László Fritz a világszinten is jegyzett zenekar, a Vágtázó Halottkémek (VHK) tagjaként váltak ismertté. Egész más irányból érkezett Dus Polett és Róka Szabolcs. Ők korábban népzenészként, utcaszínházasként tevékenykedtek, számos egyéb mellett. Az eltelt évek és a produkció nagyszerűsége mutatja, hogy az első hallásra összeférhetetlen gyökerű zenészek remekül tudnak együttműködni e zenekar keretein belül, hiszen a Yava lényege éppen ez a kettőség: a zene folyamatosan vibrál, lüktet a két pólus, vagyis a hardcore punk és a "révülő" népi zenék világa között. A világ különböző népeinek zenei és kulturális motívumkincse, a középkori dalok és hangszerek egybeforrnak tehát a kortárs punk és hardcore muzsikával a Yava olvasztótégelyében - és ez a kreatív forrás nemcsak a produkció autentikusságát biztosítja, hanem azt is sejteti: még rengeteg kiaknázandó, felderítendő zenei kaland áll a Yava előtt. A sokszínűségnek még egy előnye van: a zenék, érzések, impressziók keveredéseként létrejövő muzsika egyáltalán nem csak a magyar közönség számára lehet érdekes - adott esetben még akkor sem, ha a szövegek éppen magyar nyelvűek. A Yava első stúdióalbuma, a Folcore októberben kerül a lemezboltok polcaira - a felvételek és az egyéb produkciós munkálatok finanszírozásához az együttes a PANKKK támogatását is igénybe vette.
www.yava.hu

Kontakt: Róka Szabolcs: 06304457698

A modern-rock-ot játszó Metrosurfing együttes 2006-ban alakult. A jelenlegi felállás 2007. nyarán jött létre.
A zenekar tagjai: Buús Gábor (gitár, ének), Kaposi Balázs (gitár), Bencsics Dávid (basszusgitár), Punger Péter (dob)

Belépődíj: 1000,-Ft


Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Harle 2009.02.12. - 14:08
Érdemes megnézni a Yava weboldalát, nagyon jópofa, másrészt a Zene menüpont alatt meghallgatható a Folcore c. lemezük, ami az etno-punk egyik alapköve szerintem az VHK albumok után!