Csíkkal, dobbal, hagyománnyal - Szent Mihály Napi Forgatag

Képgaléria megtekintése2012.10.02. - 17:15 | Büki László 'Harlequin'

Csíkkal, dobbal, hagyománnyal - Szent Mihály Napi Forgatag

Szent Mihály Napjával olyan apropót talált Bük városa a néphagyományok méltó felelevenítésének, ami folytatásköteles. Lassan mozdul az új kulturális értékrend felé a város polgársága, de a nyitottság és a befogadás látható és üdvözlendő. Az pedig egy város sokszínűségét mutatja, ha - akárcsak pár napra is -, de más tekintetben is meghatározó tud lenni, mint a fő vonzereje. Szeptember 28-29-én Bük a néphagyomány wellnesse volt.

Hagyományteremtő szándékkal kétnapos népművészeti-népzenei fesztivált rendeztek Szent Mihály Napján, Bükön. A régi kalendáriumokban szeptember 29-ét - Szent Mihály napját - a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, és a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt ez a nap. Régen a pásztorok közt járt egy mondás, miszerint Szent György napján mindenkiből lehet pásztor, de igazán csak az a pásztor, aki Mihály napján el is számol. E nappal kezdődik az ún. kisfarsang ideje is, a lakodalmazások őszi időszaka, mely Katalin napjáig (nov. 25.) tart.

"Ne hagyjuk elveszni azokat az értékeket, melyet örökül hagytak ránk eleink, amik egyébként genetikailag bennünk vannak, csak felszínre kell hozni őket. Ez a két nap erről fog szólni. Ezekkel az értékekkel úgy kell sáfárkodnunk, hogy a következő generációk is haszonélvezői legyenek. Éljük át együtt felélesztett értékeinket, néphagyományainkat és fogadjuk be azok üzenetét."

Ezekkel a szavakkal ajánlotta a nagyközönség figyelmébe a hagyományőrző eseményt Taródi Lajos képviselő, aki előtt a rendezvény megálmodója és a helyi kultúra irányszabásza, Tóth Tamás intézményvezető és Baranyai Róbert alpolgármester köszöntötte a "kisfarsangolókat". 


Szó szerint, hiszen az ünnepélyes megnyitó előtt az Alma együttes igazi farsangi hangulatot varázsolt már a sportcsarnokot szinte megtöltő gyerekhadnak és kísérőiknek. Az igazi fanok a zenekar előtt "vetkőzték le" a szék okozta kötöttséget, és adták át magukat a gyermeki önfeledtség semmihez sem fogható szabadságának. A kisebbek anyaölben vagy apanyakban pihizve zárták szívükbe a zenekar csip-csup csodáit.

A kicsiknek szóló zenei program után a legifjabb néptáncosok léptek pódiumra, hogy bemutassák, hogyan él tovább a tánchagyomány a XXI. század mindennapjaiban. Taródi képviselő úr fenti gondolatait a dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kistücsök csoportja keltette életre, majd a néphagyományok kulináris kivetüléseként átsétáltunk a csodásan felújított Koczán-házba, egy igazi gasztro-porta partira. A szakiskola kiváló ízérzékű tanulói áfonyás-vörösboros vaddisznópörköltet és gombával bolondított hagyományos vaddisznópörköltet főztek a betérő vendégek számára. Nálunk már most mestervizsgát tettek - az áfonyás étek olyan volt, mint egy tizenegyes. Kihagyni vétek. Joós Tamás és Róka Szabolcs énekmondók tekerték a lantot és a szót a jókedélyű falatozás alatt, s mozgatták meg játékokkal a gasztroélményekbe feledkezők figyelmét. 


A sportcsarnokban eközben már áradt a zene: az Evangélikus Zenei Tábor résztvevői adták elő a Jónás és Jézus rockoratóriumot.

A darab a rockzene eszközeivel állította párhuzamba a két „J", Jézus és Jónás történetét. A mű 1992-ben született, s immár 20 éve dobogtatja meg a jóra, szépre és Istenre nyitott emberek szívét. A húszéves mű ma is aktuális, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2011. nyarán az Evangélikus Zenei Tábor ifjú résztvevőit is rabul ejtette, akik azóta Győrben, Sopronban, Orosházán, Szegeden, Szarvason, Szolnokon, Albertirsán, Kőszegen, Bonyhádon és most már Bükön is bemutatták az alkotást, mindannyiszor szép sikerrel.

A szereplők az ország különböző szegleteiből érkeztek, ez is jelzi, hogy a zene és Isten szeretete közel hozhatja az egymástól mégoly nagy távolságra élő embereket is. Az evangélikus egyház is felismerte a darabban, a muzsikában rejlő lehetőségeket, ezért Gáncs Péter elnök-püspök úr is teljes mellszélességgel támogatja azt a missziót, melyet a darab előadói teljesítenek.

A pénteki napot az Ungaresca Táncegyüttes lakodalmi mulatozása zárta, melyhez a talpalávalót Horváth Béla és zenekara szolgáltatta.

Néptánccal zártuk, s másnap ugyanezzel nyitottuk a napot: az NYME-SEK Szökős Néptáncegyüttes vezette fel Az emberi élet fordulói - Nyugat-magyarországi népszokások című néptáncos, népzenei forgatagot. A Csollány Csaba rendezte két és félórás hagyományidézésben a szentcsaládjárást, a farsangfarkán lévő rönkhúzást, a téli ünnepköri regölést, János köszöntőt, pünkösdölőt, legényavatást, regrutázást, kanászválasztást, valamint az aratás és lakodalom szokásait mutatták be a gencsapáti, kapuvári, szanyi, szili és vitnyédi hagyományőrző együttesek, Bognár Szilvia, a Boglya Népzenei Együttes, valamint Cseh Tamás és együttese közreműködése mellett.


A kétnapos folklórünnep megkoronázása és legjobban várt eseménye a Csík Zenekar szombat esti koncertje volt, amire pótpadokat kellett a sportcsarnokba helyezni. Közel 700 fő danolta az etnósított popslágereket, az autentikus zenére pedig a teremszéleken egymásba kapaszkodó párokat és kisebb csoportokat is láttunk.

Szent Mihály Napjával olyan apropót talált Bük városa a néphagyományok méltó felelevenítésének, ami folytatásköteles. Lassan mozdul az új kulturális értékrend felé a város polgársága, de a nyitottság és a befogadás látható és üdvözlendő. Az pedig egy város sokszínűségét mutatja, ha - akárcsak pár napra is -, de más tekintetben is meghatározó tud lenni, mint a fő vonzereje. Szeptember 28-29-én Bük a néphagyomány wellnesse volt.

Az első nap képes összefoglalója:

Szent Mihály Napi Forgatag Bükön (fotóriport)

2012.09.29. - 16:25 | Büki László 'Harlequin' - Képgaléria megtekintése

Szent Mihály Napi Forgatag Bükön (fotóriport)

Hagyományteremtő szándékkal kétnapos népművészeti-népzenei fesztivált rendeznek Szent Mihály Napján, Bükön. A fesztivál első napján, szeptember 28-án az Alma együttes, a dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kistücsök csoportja, Róka Szabolcs és Joós Tamás, az evangélikus kórus, az Ungaresca Táncegyüttes, valamint Horváth Béla és zenekara fellépését örökítettük meg. A fesztivál ma folytatódik, melyről részletesen az esemény után számolunk be.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

csaksimánsanyi 2012.10.02. - 20:16
A Csík majdnem egy órát csúszott, miért nem írja meg a cikket jegyző? Az igaz, hogy megtelt a csarnok, de sokan jegy nélkül maradtak benn a néptánc után. Ne essünk túlzásokba, erős közepes volt az esemény. A szervezésre meg jobban odakellene figyelni ekkora rendezvénynél.
csollány csaba 2012.10.02. - 21:12
Köszönjük a hozzászólásodat és reméljük legközelebb te is segítesz abban, hogy a erősen közepes esemény csak egy picivel jobb legyen.
Bírálni könnyebb mint tevékenyen résztvenni kultúránk ápolásában.Tisztelettel
BLH 2012.10.02. - 21:55
Nem hinném, hogy érdemi információ - utólag pláne -, hogy egy órát késett a koncert. Nem akarok cinikus lenni, de aki ott volt, az saját vérmérséklete szerint lereagálta ezt, aki meg nem, és csak olvas erről az eseményről, annak meg oly mindegy...

Az erős közepest mihez viszonyítja? Bük elindult egy úton, nyilván vannak és lesznek is hibák. Szervezésben, kvitelezésben is. Mindig vannak, sőt, találni is mindig lehet. Kérdés, feltétlen azt akar -e a büki polgár, vagy látni azt a koncepciózus irányt, amit az új igazgató kijelölt. Ha utóbbi erősebb, akkor az élmény után a fene se emlékszik már arra, mi nem klappolt épp egy rövid időre.

Bükön a megye két neves néptánccsoportja lépett fel. Mind a Szökős, mind az Ungaresca hívószó a néptáncban. Az emberi élet fordulóit pedig úgy tudom - lehet, rosszul - a büki közönség láthatta először.

A Szent Mihály Napi Forgatag a hagyományőrzésről, népi hagyományaink (táncaink, zenéink, gasztrokultúránk, stb.) ápolásáról szól. Én úgy gondolom, már elsőre olyan színvonalas műsort állított össze a szervezők, amit jövőre nehéz lesz felülmúlni. De ahogy ismerem őket, sikerülni fog nekik!
nir 2012.10.03. - 20:36
Nem rég olvastam valahol, hogy amiről beszélnek, az érdekli az embereket. Örülök neki. Ezek szerint Tóth Tamás és csapata nem kis port vert fel ebben az állóvízben. Csináltak valami olyat Bükön, ami eddig nem volt. Megpróbálták az eltunyult, digitális világban élő kispolgárokat kimozdítani otthonról, rég elfeledett néphagyományokat ujjá éleszteni.
Sikerült.
Valaki ezt úgy élte meg, hogy késett a Csík 40 percet. Na és? Lemaradtunk valamiről, ami otthon ment a tv-ben? Szerintem nem. Valaki úgy élte meg, hogy "részeg fiatalkorúak" zavarták a koncertet. Engem például nem zavartak. Már az is nagy szó, hogy ott voltak, jól érezték magukat.
Viszont az a szerencse, hogy a rendezvényre kilátogatók nagy részét nem érdekelte, hogy késett a Csík. Szerintem észre sem vették. Nem érdekelte őket, hogy ezek a galád fiatalok énekeltek, táncoltak a nézőtér szélein. Ők azért látogattak el a rendezvényre, hogy jól érezzék magukat, és nem azért, hogy az előforduló hibákat számba vegyék, és szétkürtöljék kárörvendően ország világ előtt.
Megemelem kalapom a szervezők előtt, megemelem kalapom a két nap alatt fellépők előtt, és köszönöm azt a felejthetetlen élményt, amit Az emberi élet fordulói és az utána következő Csík zenekar okozott.
Kitartást kívánok Tóth Tamásnak és csapatának, hogy ebben az ellenségeskedő környezetben is meg tudja állni a helyét, és hasonló színvonalas produkciókat kívánok a bükieknek.
csollány csaba 2012.10.04. - 16:08
Csak kis pontosítás. A Csík zenekar koncertjén nem részeg fiatalok táncoltak a zenére, hanem én és a lányom többek között. Elnézését kérjük azoknak akiket ez zavart. Részegek meg egyáltalán nem voltunk, mivel a táncház után vezetnem kellett.
Hát kólát azt ittam szokás szerint.
Köszönöm a véleményeteket.


nir 2012.10.04. - 19:54
A részeg fiatalkorúakat nem én találtam ki, hanem az egyik szintén Vas Megyei kötődésű oldalon, az alon.hu-n lehet olvasni egy építő jellegű hozzászólásban.
Varga Zsolt 2012.10.05. - 15:42
Lehet, hogy elfogult a véleményem,mert én szeretem a népzenét, a néptáncot, de a népi fafaragást, a jó hangulatot. Nekem ez a 2 nap, -aminek nagy részét Bükön töltöttem - élmény volt. A fafaragó kiállítását meg kell nézni! Még az is tetszett, hogy az Alma együttes koncertjén több tucat gyerek rohangált. Ez így volt az ő koncertjük. A nyugat-dunántúli hagyományőrző csoportok által bemutatott műsort pedig videóra kell venni, és iskolákban tanítani. Az hogy csúszott a Csík zenekar- legalább félóra volt a behangolás, behangosítás- engem nem zavart. Bár a Csík zenekar koncertet adott, de a dalok éneklésre, táncra ingereltek. Szerencsére. Mert ez azt jelenti, hogy nem halt meg a népzene. Ma is él, ma is fejlődik, ma is változik. Pont azok által, akik ott énekelnek, táncolnak. Szerintem ez így van jól!