Felavatták a GYSEV 140 jubileumi mozdonyt Sopronban

Képgaléria megtekintése2012.10.13. - 02:00 | vaskarika.hu - Fotók: Moór Ferenc

Felavatták a GYSEV 140 jubileumi mozdonyt Sopronban

Megalapítása 140 éves évfordulóját matricázott, jubileumi mozdonnyal ünnepli a GYSEV Zrt. A vasúttársaságot létrehozó Erlanger Viktor 1872. októberében nyert koncessziós jogot arra, hogy Győr, Sopron és Ebenfurth között vasútvonalat létesítsen. A GYSEV ún. engedélyokmányát az 1872. évi XXVII. törvény szentesítette, melyet Ferenc József császár és magyar király látott el kézjegyével. A jubileumi mozdonyt a soproni pályaudvaron avatták fel.

HIRDETÉS

A GYSEV Zrt. korábban már Joseph Haydn, Széchenyi István, Liszt Ferenc, és Erzsébet királyné és császárné emléke előtt is tisztelgett a matricázott mozdonyaival. A vasúttársaság ez alkalommal az alapítás éveire emlékezik, hiszen a vasút építését engedélyező törvény, az engedélyokmány pontosan 140 évvel ezelőtt lépett életbe.


A mozdonyon látható grafika egy korabeli, gőzmozdonnyal vontatott szerelvény ábrázolásával jeleníti meg a vasúttársaság múltját. A jelen kort pedig a GYSEV által már megrendelt és épp gyártás alatt álló FLIRT motorvonat képe jeleníti meg. A grafika középpontjában az 1872-es, díszes engedélyokmány kör alakú pecsétje látható, fölötte pedig három város, Győr, Sopron és Ebenfurth neve. A mozdony másik oldalán a városok német nevei szerepelnek. A mozdony orr-részén korabeli térképet láthatunk, valamint egyik felén a GYSEV 140, másikon pedig a Raaberbahn 140 feliratot. A vezetőállásnál osztrák és magyar zászló is látható.


A jubileumi mozdony első útján Ausztriába indult: Ebenfurth érintésével jött vissza Sopronba, ahonnan egy intercityt vitt Budapestre. Így a GYSEV jubileumi mozdonya már az avatása napján bejárta a vasúttársaság eredeti, Ebenfuth-Sopron-Győr vonalát.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás