Árral slambe, avagy versre nyisd a szád! – Az első szombathelyi Slam Poetry est

2012.10.15. - 22:20 | Kánya Dóra

Árral slambe, avagy versre nyisd a szád! – Az első szombathelyi Slam Poetry est

Helyszín: 69Pub

Dátum: 2012.10.17.

Bár Krausz Dávid rímtelen gondolatai alá zenés aláfestést nem kaptunk, főszervezőként őt „támadtuk le” az alapinfókért a szerdai első szombathelyi Slam Poetry estet illetően. Pécsi srácokkal debütál a vasi verses kulturhiphop, várják a helyieket, Závada még tervben van.

Vaskarika.hu: - Kikerülhetetlen a kérdés: mi is az a slam poetry?

Krausz Dávid: - A 80-as évek közepétől datálhatjuk a stílust. Egy fiatalemberrel kezdődött, egy New York-i kávézóval és egy felolvasóesttel. Az estből estek lettek, a nagy érdeklődésből pedig világhódító műfaj. 2006-ban folydogált be Magyarországra, azóta tartanak idehaza slames találkozókat, versenyeket. Épp nemrégiben rendeztek országos versenyt Pesten a Trafóban, így az európai megmérettetésen már magyar indulóval kell számolniuk a slammereknek. Na de mi is a slam poetry? Alapvetően egy kötetlen és kevert stílus, ami magában hordozza az irodalom, a stand up comedy, a színház és a zene - főleg a hiphop - legjobb „tulajdonságait". Nem versfelolvasás, bár kifejezetten fontos a szöveg, de a zene adja meg ennek lehető legjobb kifejeződését. A témája változatos: rólunk, a világról, a napi aktualitásokról szól. Kikötés, hogy három perce van mindenkinek a verselésre. Kultusza leginkább a fővárosban van, vidéken annyira nem ismert, Szombathelyen ez lesz az első.

Vaskarika.hu: Mit terveztél az első alkalomra? Kikre számíthatunk?

K. D.: - Még a nyáron megismerkedtem az Ördögkatlan Fesztiválon pécsi slammerekkel. Itt több napon keresztül a tábortűz mellől hallgattam a gitárral, hegedűvel kísért rímfaragásaikat, a mostanit ezért a baráti kapcsolataim révén tudtam megszervezni. A pécsiek közül itt lesz a vezetőjük, Aldo mellett, Féli Fleisz Tamás, Tengler Gergely TG, a női szektort Tonte Reni képviseli majd. Közben szeretném, ha a gyakorlottak mellett a helyiek is bemutatkoznának, már hat személyről tudok aki mindenképp a mikrofont ragad, közülük egyikük egészen Kecskemétről utazik ide. Fontos, hogy nem muszáj a kereteken belül maradni, saját verssel is indulhat bárki. Szeretnénk, ha mindenki megtalálná önmagát benne.

Vaskarika.hu: Vannak esetleg már terveid a jövőt illetően?

K. D.: - Minden ettől az alkalomtól függ, bár remélem sok mindenkihez eljut a kezdeményezés és a szerda estét velünk töltik. Ez egy felmérés, mennyire van igény rá itt. Később szeretnék egy kisebb sorozatot összehozni belőle és lehívni a „nagyokat": Závada Pétert, Színész Bobot akik a magyarországi műfaj indulásánál is ott voltak. Mivel korosztályoktól független műfajról beszélünk, mindenkit szívesen látunk akit érdekel, de alapvetően egyetemistákra számítunk. Nagy segítséget kaptam a Nyugat-magyarországi Egyetem-Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Karának Németh László Szakkollégiumától az anyagi támogatást illetően, innen is köszönöm nekik.

Vaskarika.hu: Muszáj rákérdenem, te csak szervezed, vagy fellépőként is láthatunk?

K. D.: - Inkább maradok a szervezésnél, én nem vagyok nagy szövegláda.

Helyszín: 69 Pub (Szombathely, Fő tér 24.)

Időpont: Október 17, 21:00

Belépés: ingyenes!

Új hozzászólás