A mainstream kultúra béna, mint a szar - Zenészek arról, hogy miért csinálják

2016.09.21. - 20:15 | vaskarika.hu

A mainstream kultúra béna, mint a szar - Zenészek arról, hogy miért csinálják

Híres zenészek időnként elejtenek pár mondatot arról, hogy mit jelent számukra a zene, a zenészlét, mit látnak benne és miért csinálják. Ezekből következik egy válogatás.

Mi a siker, mi a fájdalom, milyen létezni egy olyan világban, ami tele van egyenes fákkal? Híres zenészek vallanak.

Tom Waits

„A gyerekeim kezdik észrevenni, hogy kicsit más vagyok, mint a többi apuka. »Neked miért nincs rendes állásod, mint a többi apukának?« - kérdezték egyszer.

Elmeséltem nekik egy történetet: Volt egyszer az erdőben egy kacskaringós, göcsörtös fa, meg egy szálegyenes fa. Az egyenes fa minden nap így szólt a göcsörtöshöz: »Nézz csak rám, magas vagyok, egyenes és szép. Nézz magadra: göcsörtös vagy és hajlott. Mindenki elfordul tőled.« Így nőttek-növögettek együtt az erdőben.

Egy nap megérkeztek a favágók. Látták az egyenes fát meg a göcsörtöst, és azt mondták: »Vágjuk ki az egyeneseket, a többit békén hagyjuk.« És a favágók kivágták az összes egyenes fát bútornak meg fogpiszkálónak meg papírnak. De a göcsörtös fa azóta is ott áll. Napról napra egyre furcsább és erősebb."

 

Leonard Cohen

„Az őrültség hegyormának tűnhet, ha úgy gondolod, hogy anyagi gondjaidat azzal fogod megoldani, hogy énekes leszel. De én amióta az eszemet tudom, gitároztam és énekeltem. Montrealban egy country-western zenekarban játszottam, aztán lejöttem New Yorkba.

Nem voltam valami sikeres, senki nem figyelt fel rám. Elmentem ügynökségekhez is, ahol azt mondták: »Fordulj meg, fiam, hadd nézzelek meg. Nem vagy te már túl idős ehhez?« Harminckét éves voltam, és keveset ettem. 52 kilós lehettem. És jártam a klubokat, és hallgattam a zenét, és írtam, és zenéltem."

 

Jarvis Cocker (Pulp)

„Ha 1981-ben valaki azt mondta volna, hogy 13 évbe telik majd, míg elismernek, megrémültem volna. Azt hiszem, az önbizalom segített mindig haladni előre, mert a kezdetekben úgy tűnt, senkinek nem tetszik, amit csinálunk.

De hittük azt, hogy olyasmit csinálunk, amit érdemes csinálni. Úgyhogy folytattuk, és abban reménykedtünk, hogy egyszer a világ is meggondolja magát, és követni fog bennünket."

David Bowie

„Mindig is volt bennem egy gusztustalan szükséglet az iránt, hogy több legyek, mint egyszerű ember. Emberként túlságosan kicsinek éreztem magam. Így hát arra gondoltam: »Le van szarva, én emberfeletti ember leszek!«"

John Cale (Velvet Underground)

„A jövőmre gondolva élő zeneszerzőként láttam magam, nem a holtak könyvtárosaként."

King Krule

„Történet-csokrokat próbálok létrehozni. Az U.F.O.W.A.V.E.-en levő számok egytől egyig történetek. Nem igazán hatottak rám direkt módon más zenészek dalszövegei, viszont fiatalabb koromban apám megajándékozott egy W.H. Auden verseskötettel, és megfogott az a fantáziavilág."

Tori Amos

„A legtöbb ember fél attól, amit találhat, ha túl sokat analizálja önmagát. De bele kell dugnod az ujjad a sebbe, hogy megtudd, hol lakoznak a félelmeid. Ha folyni kezd a vér, csak akkor kezdődhet a tisztulás."

Nick Cave

„Az egész észrevétlenül történt. Mindig is egyfajta sarlatán voltam, azt hiszem, mivel se zenélni se énekelni nem tudtam igazán, és sok évbe telt, míg létre tudtam hozni valami zeneileg figyelemreméltót. Azért zenéltem, mert nem lehettem festő. Ha nem buktattak volna meg a művészeti suliban, most valószínűleg egy közepesen ismert festő lennék."


Mark Lanegan (Queens of the Stone Age)

„Egyszerűen belecsöppentem. Amikor elkezdtem, felfedeztem, hogy nem egészen ugyanaz mikrofonba énekelni mások előtt, mint otthon a hálószobában együtt danolászni a lemezekkel. Beletelt egy kis időbe, míg megszoktam. Mindössze tíz évbe.

Ha választhattam volna, kire hasonlítsak, Chris Newmant választottam volna a Napalm Beach-ből. De hamarosan rájöttem, hogy képtelen vagyok másra hasonlítani, csakis magam lehetek."

Bob Dylan

„Számomra a dalok többet jelentettek puszta szórakozásnál. A zene volt az egyik érzékszervem, az idegenvezetőm egy másik valóságbeli tudatállapotba. Egy másik köztársaságba. Egy szabad köztársaságba.

Ami azt illeti, sosem voltam nagy popkultúra-ellenes, nem volt célom felkavarni a dolgokat. Egyszerűen úgy gondoltam, hogy a mainstream kultúra béna, mint a szar, és egy nagy átverés az egész. Olyan volt ez, mint amikor egy áthatolhatatlan ködtenger terül el az ablakod előtt, és fel kell húznod valami fura cipőt, ha ki akarsz menni."

„A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és a kettő között azt csinál, amihez kedve van."

 

Új hozzászólás