„Cukrot vagy életet" - Halloween díszei a lakásban

Képgaléria megtekintése2014.10.31. - 00:40 | Waldo

„Cukrot vagy életet" - Halloween díszei a lakásban

Halloween ünnepi díszeit saját magunk is elkészíthetjük gyermekeink segítségével. A közös alkotás, az együtt eltöltött idő biztosan meghozza gyümölcsét, és nem csak a lakás szépül, de egy kellemes délutánt tölthetünk otthon, az egyre hidegebb őszben.

Halloween

Az ünnep jelképe a töklámpás, eredeti, elterjedt neve a Jack O'Lantern. Egy Jack nevű részeges fickóról kapta a nevét, akinek az ördög megígérte, hogy lelke nem a pokolra fog jutni. Viszont arról nem szólt a fáma, hogy a mennyországba bebocsátást nyer, így oda sem fogadták be. Ekkor az ördög egy darab szenet adott neki, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak, és azóta is ennek a fényénél keresi a helyet, ahol lelke nyugovóra térhet.

Ezt a répát váltotta fel a tök Amerikában, ahol ilyenkor a gyerekek jelmezbe öltöznek, és „Cukrot vagy életet" kiáltással kérik a nekik járó édességet. Ez az ünnep Amerikában nagyon fontos, a felnőttek jelmezbálokat is tartanak ilyenkor.

Európában csak az utóbbi években kezdett elterjedté válni ez a szokás, és Magyarországon is egyre több helyen ünneplik. Hazánkban is főként a töklámpás az elterjedt díszítőelem, és az ünnep jelképe, pedig több mindennel lehet szebbé varázsolni ilyenkor az otthonunkat.

Egy hidegebb délutánon játszótér helyett, akár óvódás gyermekünkkel közösen is elkészíthetjük az ünnepi díszeinket. Ehhez akár egy narancsból, szegfűszeg felhasználásával is készíthetünk a töklámpás "arcához" hasonló, sárga, jó illatú dekorációt. 

Függődísz

Rajzoljunk fehér papírra szellemet, denevért, tököt, és ezeket színes papírból vágjuk ki. Használhatunk dekorgumit is, fehér papírra ragaszthatunk fényes fóliát. A jellemző színek a fekete, narancssárga, fehér, és ezüst színű. Ha ezekkel készen vagyunk, fűzzük fel őket vastagabb zsinórra, és akasszuk ajtóra, falra, de lehet belőle a vendégváró koszorú helyett bejárati ajtódísz is. 

Fontos, hogy ollóval, ragasztóval sose hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket, és tűvel is inkább felnőtt szúrja ki az elkészült díszeket. 

Gyertyatartó

Bármilyen vastagabb, ezüst színű papírból vágjunk ki töklámpáshoz hasonló motívumot. Ezt ragaszthatjuk üvegpohárra, vagy mécsesbetétre is. Előbbiről, ha már nem használjuk, lemosható a ragasztó, utóbbi viszont olcsó. Készíthetünk hozzá gyöngyből készült mintát, és ezt a poháron, mécsesen körbetekerve még csillogóbb díszt kaphatunk. De itt is az ünnephez illő színeket célszerű használni. 

Használhatunk ehhez üdítő fémdobozt is, de azt az éles részek miatt mindig csak felnőtt vágja. Ebbe a szemet, szájat szeggel beütve tudjuk elkészíteni, és aztán ezt tekerhetjük az üvegpohárra.

Színes kicsi mécsesekre ragaszthatunk formákat, akár egy lyukasztó segítségével a másik mécseshez használt díszből "leeső" darabokat felhasználva, így szinte semmi nem veszik kárba. 

Amennyiben kipróbáljuk a gyertyát, ez is mindig szülői felügyelettel történjen. 

Lámpás sütemény

A gyerekek élvezik, ha segíthetnek a konyhában, sőt, az elkészült édesség elfogyasztása ellen se tiltakoznak. Ilyenkor készíthetünk bármilyen kör alakú süteményt, lehet az linzer, muffin, vagy bármi, amiben a gyerekek tudnak keverni, nyújtani, díszíteni. Vásárolhatunk előre készített "kosárkákat", amiket aztán pudinggal tölthetünk. Tortadarával különböző arcokat formálhatunk az édességre, de mindenképp várjunk kicsit, mert a frissen kiöntött, túl meleg pudingba elolvad a csoki, így nem lesz szép a díszünk. 


Szalvétagyűrű

Ha már édesség, és finom uzsonna, nem maradhat el a szalvéta sem. Rajzoljunk fehér papírra egy db kb. 2 cm x 15 cm hosszú csíkot, a két végére pedig egy egy denevérszárnyat. Ezt dekorgumiból kivágva és összehajtva aranyos szalvétagyűrűt alkothatunk. A szárny helyett rajzolhatunk pókot, tököt és szellemet is. 

Ha a készülődést összekötjük egy kis összejövetellel, meghívhatjuk gyermekünk barátait is. Ha hurkapálcikákra ragasztunk az ünnephez illő formákat, és azokat tűzzük muffinba, az uzsonnának is kölcsönözhetünk egy kis hallowen jelleget. 

A közös alkotásban nem is talán a megszépült lakás a legjobb, hanem a gyermekünkkel közösen eltöltött idő, ami a mai rohanó világban sokkal fontosabb, mint bármikor.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tóth Pálma 2014.10.31. - 14:30
Nálunk ugyan nem a Halloween a hagyományos, hanem a Mindenszentek , de Nekem tetszenek ezek a szelleműző bármifélék, addig, amíg nem kell méregdrága pénzen megvenni, hanem ilyen alkotó munkát igényló dekorációkat készítünk és ajándékozunk!