Október 23-i ünnepi megemlékezések megyeszerte

Képgaléria megtekintése2012.10.24. - 11:00 | vaskarika.hu

Október 23-i ünnepi megemlékezések megyeszerte

„Valahol valami eltörött, valahol valami nincsen rendjén" - az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára ünnepi műsorokkal, koszorúzással, kiállításmegnyitóval emlékeztek megyeszerte.

"1956 meghozta azt a pillanatot, amikor a magyar nemzet tagjai ismét egymásra találtak. Mert szabadságra teremtettünk, mi akarunk dönteni a mi dolgainkról, és az igazságtalanságot nem tudjuk eltűrni: ebből eredt a magyar szabadságharc." (Kelemen Hunor)

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen, november 11-én.

1989. október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.

Körmend - nemzeti színekbe borult a szabadságharcosok kopjafája

Október 23-án 11 órakor Körmenden, a Hősök terén, a szabadságharcosok kopjafájánál emlékeztek meg az 56-os forradalom és szabadságharcról, annak 56. évfordulóján. Ünnepi beszédet mondott Szabó Ferenc alpolgármester, majd a Kölcsey Gimnázium fiataljainak ünnepi verses, zenés műsorát láthattuk. A városi fúvószenekar kísérte a koszorúzást, amelynek keretében városi szervezetek, egyesületek, és a Batthyány Lovasbandérium is megemlékezett az októberi hősökről.


Bük - megelevenedtek Jordán Tamás 56-os emlékei

Bük Város Önkormányzata és a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékezést tartott Bükön. A hősi emlékműnél Csébich Dorina, Tollas Tibor Október 23. című versét szavalta el, majd Jordán Tamás ünnepi beszéde következett.

Jordán Tamás, Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, egyetemi tanár 13 évesen élte át az 56-os forradalmat Budapesten, ezen élményeit mesélte el, és egy 1956-ról szóló verssel tisztelgett a forradalom előtt.

A város vezetői, intézményei és civil szervezeti megkoszorúzták a hősi emlékművet, majd ezt követően a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület Irodalmi Színpada adott ünnepi műsort a művelődési házban.

Tollas Tibor: Október 23.

Rian a föld, a falak dőlnek,
Kék harsonákkal zeng az ég.
S barlangjából a dohos kőnek
Az ember újra fényre lép.
Fonnyadt testünket záporozza,
Sápadt arcunkra hull a nap,
S szédülten, szinte tántorogva,
Szabadság, szívjuk sugarad.
Sötétből tárul ki a szívünk:
Nyíló virág a föld felett.
A szolgaságból fényt derítünk,
Fegyver nélkül is győztesek.


Csepreg - Ünnepi megemlékezés az Ismerős Arcokkal

Október 22-én a Széchenyi téren emlékeztek meg az 56-os forradalom áldozatairól. Az ünnepi megemlékezést követően „Fába vésett történelem" címmel V Nagy János László ógyallai fafaragó művész kiállításának megnyitójára került sor. Az 56-os hősökre való emlékezést az Ismerős Arcok zenekar adott alkalomhoz illő, ünnepi műsora zárta.

Az ünnepi megemlékezés fotó itt megtekinthetők

Jánosháza - Alexa Károly mondott ünnepi beszédet

2012. október 19-én 11 órakor a Művelődési Otthon Nagytermében megrendezett ünnepséggel emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira.

Az emelkedett hangulatú megemlékezés ünnepi szónoka Alexa Károly irodalomtörténész, kritikus és kultúrpolitikus, az Életünk című irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat főszerkesztője volt, aki saját élményein keresztül beszélt a szabadságharc lélekemelő és lélekszorító pillanatairól. Ezt követően a település elöljárói koszorút helyeztek el az 56-os emlékműnél.

1956 harcosai, aktívan megélői fogyóban. Egyre szűkül a rendelkezésünkre álló idő, hogy beszélgethessünk velük, és átadhassák - élő történelemkönyvként - ismereteiket.


56-os megemlékezések Szombathelyen

2012.10.24. - 01:00 | Dart - Képgaléria megtekintése

56-os megemlékezések Szombathelyen

Az 1956-os megemlékezéssorozat Szombathelyen a Jáki úti temetőben kezdődött, majd a Március 15. téren az Áldozati emlékműnél, és az 56-osok terén az 56-os emlékműnél folytatódott, végül a Városházán ünnepi közgyűléssel zárult.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás