Folkfree lemezbemutató – zenei stíluskavalkád a moziban

Képgaléria megtekintése2009.02.16. - 21:30 | Vidaotone - Fotók: Bonyhádi Zoltán

Folkfree lemezbemutató – zenei stíluskavalkád a moziban

A Kultúrkapu Egyesület és a Vaskarika.hu idei első zenei „egytálételét” az underground zenei szcéna szakácskönyvéből főzte ki és szervírozta a nagyérdeműnek, Valentin napján. Főfogásnak a magyar Folkfree zenekart kínálta, akik nem aprózták el a most megjelent, Claptrap című albumuk promotálását: a nemzetközi szintéren is nagy neveknek számító Freestylers, Bauchklang, és Dub Pistols tagjai segítettek népszerűsíteni a bandát idehaza. Így a „köret” legalább annyira ízletes volt, mint a főétek. Desszertként a szemben olvadó képgalériát kínáljuk „fogyasztásra”.

Ahogy az előző napi A38 hajós fellépésen, úgy Szombathelyen is „mindössze" erős félház fogadta a produkciót. Az okokat ráfoghatjuk a válsággal elegy zenei félhomályra is: ennek a szubkultúrának nincsenek markáns hívószavai a potenciális bulizók körében.

Az estet a breakbeat uralta, de a hardcore-punk ugyanúgy képviseltette magát, mint a reggae, ska, drum 'n bass, hiphop, rock, funk, house, dub, és természetesen a magyar népzene. Ami késhetett, az késett is - a technika, a zenekar, és a mozi is csúszott a szerelmesek napján. Ezen okoknál fogva a kezdés is, s emiatt a műsorfolyam metódusa igazi szabadstílusban bonyolódott le. A korán érkezők belecseppentek egy indokolatlanul hosszantartó soundcheck-be - nem spilázzuk túl, elég annyi hozzá, hogy a moziaula ismét kifogott egy hangmérnökön, aki úgy gondolta - stúdiókeverős létére -, hogy egyedül elbánik ezzel a nem kis feladattal. Nos, ez nem sikerült, és ez rányomta bélyegét a koncert első felének hangulatára.

Folkfree lemezbemutató koncert

Egy nagyon szimpatikus, huszonöt fős társaság érkezett városunkba, Európa több pontjáról. A koncert előtt mind a külföldi, mind a hazai fellépők villámgyorsan akklimatizálódtak, és elvegyültek a vendégek közt. Haverkodtak, és kolléganőnk interjúi is inkább baráti beszélgetésekké lényegültek át. Ezen az esten újfent bebizonyosodott, hogy aki szívből és szenvedélyből teszi a dolgát - hiába csinálja ezt 20 éve bolygóközi szinten-, azt nem tudja romba dönteni a szakmaiság rontása. A törtek népe kitart saját világa mellet, azt üzenve a divathullámok meglovaglóinak, hogy a hitelesség a legfontosabb dolog, és ha az elveszik, akkor már semmi, de semmi érelme az egésznek. Ezen az estén a hitelesség átitatta a mozi auláját, Barry, Bina és a külföldi delegáció többi tagja is rég nem látott ismerősökként viselkedtek minden hozzájuk fordulóval, nem kis ellenpéldát mutatva ezáltal a „nagy" hazai, az esetek többségében „ki ha én nem" megmondóknak.

A koncertkezdésig zenélő Out of Sync dj páros nem épp a szelíd felvezetés híve. Súlyos breakekkel fogadták a gyülekezőket, akik ezt teljes megelégedettséggel vették tudomásul. Az „almás" fiúk éjfél körül adták át a terepet főműsornak. A Folkfree zenekar teljesen rendben van, mondhatjuk ezt annak ellenére is, hogy igazi hangjukat csak a műsor közepétől sikerült meghallanunk. A kitűnő hangszeresek, a hiteles stíluskavalkád, és az erő, amivel hisznek abban, amit csinálnak, egy magabiztos és erős zenekart mutat. Érthető is a magabiztosságuk, hisz olyan nevekkel lépnek színpadra, akiktől ez az elismerés többet ér egy hasonló helyzetű zenekarnak, mint bármi más a világon. A tekerőlant élőben gyilkol ebben a körítésben, és amikor a Daft Punk Aerodynamic-ja, vagy az AC/DC egy himnuszának témája jött ki belőle, hát majd' megkönnyeztük. Egy nagybetűs produkciót láttunk, teljesen színeset és változatost, köszönhetően mindezt a zenekarnak ugyanúgy, mint a vendégseregnek - nevezetesen Sirreal, KW Arms, Bina, Krsa MC-knek. Ha van olyan zenekar ma az országban, akik esélyesek lehetnek nagyobb külföldi ismertségre, hát ők azok.

Barry Ashwort, a Dub Pistols-ból

A Bauchklangot képviselő Bina szájdobolása még a sokatlátottakat is elkápráztatta. Barry Ashwort, a Dub Pistols megfejtője pedig a hozzá fordulókat személyiségének varázsával, a táncos-lábúakat pörgős és vidám, jobbára az önfeledt szórakoztatást célzó darabjaival gyönyörködtette. A vizuális élményről Bogy0 és Menzkie gondoskodott, hiba nélkül. A habitusról annyit, hogy a „mindenki mindenkivel" elve szerint folyt a műsor, tehát nem pihentek a „májkok". A végén még a buli kezdőpárosa adagolta kedvenceit a legkitartóbbaknak, aztán jött a hajnal, és mindenki szépen elment haza. Ki ide, ki oda.

Egy dolog biztosnak tűnik, mégpedig az, hogy aki este nem a szerelem, hanem a „fúziós hiphop" csapdájába esett, az nem bánta meg, és ha kicsit is haverkodós típus, jó esélye volt lespannolni a különítmény bármely tagjával. Lapunk hasábjain hamarosan olvasható lesz a fellépőkkel készült interjú, illetve egy lemezismertető a Folkfree albumról.

Aki pedig nem jött el sajnálhatja, nem biztos, hogy mostanában Szombathely szívében ilyen kaliberű élmény megtapasztalható lesz, bár mint tudjuk, az ördög nem alszik. A finnyáskodóknak és önjelölt megmondóknak pedig azt üzenjük, hogy hangemberekből álló országunkat nem szájalással lehet előbbre vinni!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Télapó 2009.02.17. - 15:49
Szuper volt! :) Az Aerodynamic-nál meg be***tam...
bogyo 2009.02.24. - 15:40
Nagyon tetszett amit a Folkfree csinált......ez egy jó banda!!