Kirándulástippek: Óriások Útján Bozsok felett

Képgaléria megtekintése2020.04.19. - 08:00 | Dart

Kirándulástippek: Óriások Útján Bozsok felett

Az Óriások Útja Tanösvény a Kőszegi-hegység Széles-kő és Kalapos-kő közötti jelentősebb sziklaalakzatait, kisbarlangjait mutatja be. Kiindulópontja a bozsoki Sibrik kastély, onnan a kék háromszög jelzésen elindulva 7 km hosszú, 5 állomásos útvonal vezet a Kalapos-kőig.

A Kőszegi-hegység legismertebb túracélpontjai a Hétforrás, az Óház kilátó, a Szent Vid kápolna, és természetesen az Írottkő. Bozsok mintha kissé háttérbe szorulna, pedig különleges kalapos köveit látni kell.


Bozsok északi határában a Sibrik-kastélyhoz vezető úttal párhuzamos utcácska végén indul a „Kék háromszög" jelzés. Itt egy új, kiépített parkolóban hagyható az autó. Ez a kezdőpontja az „Óriások útja" elnevezésű, 5 állomásból álló tanösvénynek, amely a Széles-kő és a Kalapos-kő közötti hegygerinc jelentősebb sziklaalakzatainak, kisbarlangjainak bemutatását szolgálja.

A túra részben az egykori műszaki zár területén halad, ami egy széles, csaknem egyenes nyiladék az erdőben, húzós emelkedővel. Az egyre meredekebb emelkedő csúcsán, a gerincen található az első sziklaalakzat, a Széles-kő. A korábbi vasfüggöny nyiladékában jó a kilátás mind északi, mind déli irányba. Ha balra megyünk tovább a hegygerincen, hamarosan elérkezünk a Kőszegi-hegység talán legimpozánsabb geológiai képződményeihez, a Kalapos-kövekhez.


Aki csak rövid túrát szeretne, visszatérhet Bozsokra, ha a széles nyiladékon, a másik oldalon ereszkedik le, és a lejtő végén jobbra fordul. A nyiladéktól balra, a hegyoldalban, sziklák ölelésében kis barlangokra bukkanhatunk. Az út a Sibrik-kastély kertjébe vezet, azon áthaladva és a kis patakon átkelve visszaérkezünk kiindulási pontunkhoz.

A rövid túra látványos látnivalókkal, mintegy két óra alatt teljesíthető, de érdemes a sziklákat alaposan körbejárni, mert minden oldalról más és más képet mutatnak.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Gombás Endre 2020.04.19. - 21:14
Gyönyörű fotók Laci! Lám, mire jó a karantén!
BLH 2020.04.19. - 21:45
:) Nem én készítettem ezt, hanem kolléga, de köszönjük!! :)