Hogy válassz jól esküvői zenét?

2012.11.06. - 00:30 | Dart - Fotók: Büki László

Hogy válassz jól esküvői zenét?

Egy esküvőre készülődés során rengeteg a tennivaló: gyűrű, ruha, meghívó, díszítés, étterem, étel- és italválasztás, vendégek meghívása, egyházi, polgári szertartások szervezése és még kellene valamilyen jó zene is, amire az anyakönyvvezető elé vonul a pár. Olyan enyhén érzelmes, megható, mégsem túl szirupos. Összeállítottunk kilenc, szabadon variálható zenei csomagot.

A templomi helyszín talán a kisebb gond zene tekintetében. Az orgonistának van egy repertoárja, és lehet, nem a legjobb ötlet vele Liszt olyan virtuóz darabját eljátszatni, amelyre csak a mester volt képes. Célszerű megbeszélni, mit tud ajánlani, és a lehetőségekből választani.

A fiatalok általában egyedi hangulatú szertartást szeretnének, tehát szóba sem jöhet valamilyen "kriptaszökevény" szám. A klasszikus zenével sokak szerint az a baj, hogy agyonjátszották már őket, ismerősök egybekelésén folyton ugyanazokat hallani. Bach, Beethoven, Mozart, bocsi, ez nem a ti napotok, és Mendelssohn nászindulója is túl kézenfekvő.

Hiába énekli csodálatosan Andrea Bocelli a „Con Te Partio"-t, mára sokaknak túl sablonossá vált. Az R-GO „Úgy várok valakire", vagy Demjén Rózsi „Most kell eldöntenem"-jére hiába aléltak el a lányok a múlt században, most már kicsit furcsán hangzik, pláne esküvőn. Mondhatni vérciki. Eddig a legegyedibb zenét Star Wars rajongó barátunk esküvőjén hallottuk, ahol az összes dallam a Csillagok háborúja filmekből származott. A menyasszony csak hosszas vita után adta rá áldását...


Hogyan legyen emlékezetes, megható, mégis egyedi az esküvői szertartás zenei felhozatala? Az első lépés a legkézenfekvőbb: konzultáció zenefüggő barátainkkal, ajánljanak valami ütőst. De ne az Amadindát! Biztosan nem csalódunk bennük, olyan dalokkal ismertethetnek meg minket, amelyeket még soha nem hallottunk.

Három dalra van szükségünk: kell egy bevonuló, egy kivonuló zene, valamint a szertartás középre egy halk "háttérduruzsolás". Az első számot kell nagyon eltalálni, mert akkor a legvárakozástelibb a csend, a menyasszony élete legszebb sminkjével, frizurájával, virágcsokrával és ruhájában tűnik fel a násznép előtt. A vőlegény sötét öltönyében - praktikus, mert nemcsak esküvőjén szeretné hordani - szinte csak kísérője e divatcsillagnak, aki már több hónapja fogyókúrázik, sportol, így csúcsformában van. A vőlegény büszke rá, most látja először menyasszonyi ruhájában, a szépségipar teljes hadrendjét felvonultató csapat által felkészítve aráját, és hát "hű meg há". Nehogy a zenén bukjon meg ez a vizuális katarzis, tehát ezt a megjelenést kell még zenével felturbózni. Például az alábbiakkal:

 

1. Bevonulás 2. Közép 3. Kivonulás

1. Lajkó Félix: A madárnak 2. Edward Cullen - Bella's Lullaby 3. Csézy: Általad vagyok

1. Éliás Jr.- Úgy lennék 2. Stanley Myers: Cavatina 3. Auth Csilla: Féltelek

1. Albioni: Adagio, 2. Tracy Chapman: Wedding Song - Telling Stories 3. Nino Rota: Rómeó és Júlia

1. Titanic filmzene magyarul - A szívem visz tovább 2. Mike Oldfield: The Hero 3. Lionel Richie: Endless Love

1. Andre Rieu - Romantic Paradise 2. Massenet: Meditáció 3. Nino Rota: Rómeó és Júlia

1. Bach D-moll toccata és fuga 2. Johann Sebastian Bach - Air 3. Mozart: A-dúr klarinét koncert (hogy legyen egy klasszikus verzió)

1. Albinoni: Adagio 2. Liszt Szerelmi álmok 3. Vangelis: Hymne

1. Mozart: Elvira Madigan 2. F. Lai: Love Story 3. Mancini/Mercer: Moon River

Ha valaki tud ezenkívül esküvői zenét ajánlani, vagy részt vett különleges zenei élményt adó szertartáson, az ne hagyja szűzen a kommentboxot!

Új hozzászólás