Future Sound ráhangoló a NEO-val

2009.02.18. - 00:45 | Mädl Eszter

Future Sound ráhangoló a NEO-val

A modern brit zenék kedvelőinek nyújt tartalmas programot február 20-án pénteken a Savaria Mozi, ahol két feltörekvő, fiatal csapat mellett (E.Z Basic, The Kolin), a legnépszerűbb magyar elektronikus zenekar, a NEO játszik. A Future Sound fellépői közül egyértelműen ők a legnagyobb név, így ráhangolódásként szubjektív ötös lista következik tőlük, melyre természetesen várjuk a kommenteket!

A Neot sokan, sokfelé kritizálták már - persze nem a duóként működő ős-Neot, Milkovics Matyival és Moldvai Márkkal, hanem a trióként (koncerteken kvartettként) szereplő újabb verziót, Hodosi Enikővel és Kőváry Péterrel. Azért, mert fantáziátlan, és mert egyértelműen másol bizonyos zenekarokat. Ezeken a hasábokon semmi ilyesmi nem fog történni, épp csak kiválogatunk öt kedvenc dalt, hogy ezzel csináljunk hangulatot a pénteki bulihoz. Mert egy biztos: egy Neo koncert mindig komoly fizikai igénybevétel, ami heves ugrálásra és táncolásra késztet! Reméljük, így lesz ez pénteken a moziban is!

Aiiaiiiyo

Ez a dal eleddig a Neo legnagyobb slágere, s bár a régi felállás ideje alatt készült, még mindig a koncertek egyik kedvenc darabja. Olyan dal, amit nem nagyon lehet megunni, ráadásul egy pillanat alatt fülbe mászik, hogy aztán egész nap fütyörészhessük az utcán, a munkahelyen, az iskolában. A „szöveg" nem túl bonyolult, úgyhogy még a kevésbé szerencsések is tudnak énekelni valamit, ráadásul ez a legalkalmasabb nóta arra, hogy „ki tud magasabbra ugrani" versenyt rendezzen a közönség. Ki tudja, talán elérjük majd a mennyezetet pénteken, és nem a ház oldalát rúgjuk ki, hanem a tetejét szakítjuk le!

Record straight

Az első, új felállásban készült nagylemez bevezető single-je egy igazán ütős, energikus darab. Komoly vehemenciával kezdődik, a közepe felé van idő szusszanni egyet, aztán ugyanazzal a lendülettel folytatódik tovább. Remekül eltalált dallamvilág, ami nem is lehetett más, csak siker. Ha valamit fel lehet róni a srácok számlájára, az az, hogy kitűnő érzékkel szerkesztgetik úgy a dalaikat, hogy azokból biztos siker legyen.

It's over now

A Neo jelenlegi felállása a sikert elsősorban Antal Nimród filmjének, a Kontrollnak köszönheti, ők készítették ugyanis a film elképesztően jól eltalált, atmoszférikus és zavarbaejtően hibátlan zenéjét. Ennek egyik ékköve az It's over now. A dal egyetlen hátránya, hogy a legelejét kell mindig, újra és újra meghallgatni, mert az első 40 másodperc, azaz a felvezetés, vagy intro, a legjobb része a dalnak. Ha nagyon odafigyelünk rá, akkor már-már apokaliptikus hangulatot is kiválthat belőlünk ez a nóta. Az meg valahogy mindig izgalmas, és megunhatatlan.

Absolution

Egy újabb dal a Maps for a voyage-ról - az Absolution egy pazar dal, elbűvölő és remek vokállal Enikő részéről, aki, mint tudjuk, egy istennő. Kőváry Péter is hozzáteszi a magáét, s bár alapvetően elektronikus zsánerről van szó, kellemes gitárszólamok is felhangzanak itt-ott. Bravúros lavírozás a „túlságosan tuccolós" és a „pont jó" között.

Diskhead

Igen, a legkedvesebb kedvenc egy „régi nóta", a Diskhead, a Low tech man, high tech world című lemezről. „You ain't no misfit..." szól a fáma, Szűcs Krisztiánnal a HS7-ből (sok dalban működött közre még szövegíróként is). A dal felhívás keringőre, vagyis őrületes tombolásra, mert az ütem, a ritmus, a lendület megintcsak precízen és pontosan kiszámított: hatásos gyógyszer stressz ellen, amennyiben ily módon levezethető és kiereszthető a fáradtgőz. S mint ilyen, akár terápiás kezelésként is alkalmazható bizonyos időközönként. Mondjuk pénteken. Este. A moziban.

20-án a mozi aulája robbanni fog! A kérdés csak az, hány szem- és fültanú lesz. A sérülteket azonnali segítségnyújtásban a Neo, az E.Z.Basic és a The Kolin részesíti majd. Kimaradni, lemaradni életveszélyes. Mi ott leszünk! Kedvenc Neo dalaitokról pedig nyilatkozzatok, kedves olvasók!

Az est főzenekarát a NEO-t pedig már senkinek sem kell már bemutatni. A 4 nagylemezzel és 10 kislemezzel rendelkező NEO, az elektropop irányzat folyamatosan frissülő és megújuló hangzásvilágát képviseli. A zenekar az elmúlt időben egyre ismertebb és elismertebb lett nem csak itthon, de külföldön is, a szokásos hazai fesztiválok mellett jelen voltak több európai fesztiválon is. A Neo előzenekara volt már több sztárcsapatnak, csak néhány név: Kasabian, Duran Duran, Massive Attack, Faithless, Morcheeba, Dave Gahan.

Az együttes pályájának talán legkiemelkedőbb pontja az volt, amikor Antal Nimród filmjéhez, a Kontrollhoz készítették zenét. Mindez rendkívül nagy szerepet játszott a film különleges atmoszférájának megteremtésében, valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 14 nemzetközi nagydíjat bezsebelt és Oscar jelölt filmnek itthon közel 400 000 nézője volt és rekord ideig játszották a magyar mozik.

Jelenleg a zenekar új albumán dolgozik, melynek felvezető kislemeze a Sexual Serial Killer még tavasszal megjelenik és természetesen a szombathelyi koncerten is hallható lesz.

A koncertek után a maradék energiát pedig a budapesti éjszaka és a honi fesztiválélet egyik legnépszerűbb party sorozatának DJ-i, csavarják ki a résztvevőkből, egy Tesco Disco party keretében, ahol a paletta nurave-től, az indie-n át a legfrisebb francia electro-ig terjed.

www.myspace.com/thekolin

www.myspace.com/ezbasic

www.myspace.com/theneoworld

www.myspace.com/tescoodiscoo

Új hozzászólás