Egy éjszaka a Queen zenekarral - részletes program (nov. 17.)

2012.11.13. - 00:30 | vaskarika.hu

Egy éjszaka a Queen zenekarral - részletes program (nov. 17.)

Helyszín: Szombathely, AGORA Savaria Filmszínház

Dátum: 2012.11.17.

Az AGORA-Savaria moziban november 17-én 20 órakor a Queen rajongóké lesz az este. Az érdeklődők a felújított budapesti Queen koncertfilmet láthatják, és részt vehetnek egy beszélgetésen a Fan Club vezetőjével. Az aulában kiállítás lesz, az estét a Queen Unplugged Project koncertje zárja.

Részletes program

20.00

  • Magic - A Queen Budapesten 110' (12): a felújított budapesti Queen-koncertfilm bemutatója
  • Beszélgetés a Queen Fan Club vezetőjével
  • Kiállítás az aulában
  • A Queen Unplugged Project koncertje

Belépőjegy: 1700 Ft

A Magic - A Queen Budapesten című filmről:

„Elragadtatással tölt el bennünket, hogy a Queen rajongói szerte a világban végre újra átélhetik ezt a számunkra is mesés élményt. Jól tudjuk, hogy a budapesti stadionkoncert igazi mérföldkő volt, és előre senki sem gondolta, milyen jelentőséggel fog bírni az este. A digitálisan felújított kép és hang, valamint a dokumentumfilm fantasztikusan adja vissza, ami a koncert valóban volt: rendkívüli idők az együttes történetében" - fogalmazott a mostani bemutatóra kiadott közleményében Brian May gitáros és Roger Taylor dobos.

Az 1971-ben alakult és Freddie Mercury 1991-es haláláig aktív Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, világszerte körülbelül 170 millió albumot adott el. Az együttes utolsó, 1986-os turnéján 80 ezer néző előtt léptek fel július 27-én a Népstadionban, a világhírű nyugat-európai zenekarok közül elsőként a vasfüggöny mögött. Az akkor példa nélküli vállalkozás keretében a Queen menedzsere, Jim Beach ötlete volt, hogy filmet forgassanak a budapesti koncertről.


A filmet a Mafilm forgatta, a fő finanszírozó a magyar állam volt, a producerek - Jim Beach mellett Hegedüs László, a Multimédia cég igazgatója és a filmes szakmát képviselő Mihály György - Zsombolyai Jánost bízták meg a rendezői feladatokkal, az operatőri munkát Ragályi Elemér irányította.

A koncert máig emlékezetes pillanata volt, amikor Freddie Mercury a közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt.

A filmben a koncert teljes felvétele mellett az együttes budapesti tartózkodása során készített jelenetek is vannak, például a megérkezés Budapestre szárnyashajóval, szentendrei és budapesti séták, gokartozás a Hungaroringen. A negyedszázaddal ezelőtti filmváltozat a digitális megújulás mellett most bővül egy 25 perces dokumentumfilmmel is, amely a Queen útját mutatja be az 1985-ös Live Aid-től a budapesti koncertig, korábban soha nem látott felvételekkel zenei próbákról, interjúkkal.

A Queen Unplugged Project zenekarról:

2004  júliusában a balatonszemesi  Queen Táborban megjelent három „Queen őrült" zenész a háztetőn, és a jelenlévő, hasonlóan „őrült" Queen rajongók hathatós segítségével eljátszott 2-3 Queen nótát, csak úgy akusztikusan. Aztán szeptemberben ismét összejött a társaság, hogy Freedie szülinapján zenéljen, mulasson egy nagyot a Rock Randevúban. Két gitár, egy bongó, és határtalan lelkesedés jellemezte azokat a kezdeti időket, amikor a QUP mindössze egy rádiós magnót használt az egyik gitár kihangosítására. A bongó, az akusztikus gitár és az ének csak úgy szállt a levegőben. És szép lassan meghódította a közönséget. Egyre többen lettünk, egyre hangosabb lett a kórus, amely önfeledten hozta a Bohemian Rhapsody opera betétjét, a Spread Your Wings vagy a We Are The Champions refrénjét, és még számtalan Queen klasszikust. Emelkedtek a kezek a Radio GaGa ütemére, és lendültek a We Will Rock You tempóját megadva.



2005 januárjában, az emlékezetes szegedi Queen partin, már több száz watton dübörgött a QUP. Áprilisban, a Queen budapesti koncertjének délutánján a QUP zenélt. Az ősz folyamán pedig a Dunakanyarban turnéztunk, aminek az volt az érdekessége, hogy egy négyszemélyes személygépkocsiba befértünk a teljes felszerelésünkkel együtt.

2006-ban aztán felgyorsultak az események. Márciusban addigi legnagyobb koncertünket adtuk Marosvásárhelyen a Transylvania Music és a Creative Solutions szervezésében. Júliusban, a Queen Tábor történetében először, a balatonszemesi zenepavilonban adtunk fergeteges hangulatú koncertet, immár teljesen saját hangosítással. Szeptemberben, Freddie 60-ik születésnapját ünnepeltük a budapesti Kolibri Pincében, kb. háromszoros teltházzal és a média jelentős figyelmével. Novemberben pedig Veszprém, ismét Marosvásárhely és Prága került terítékre. A Cseh fővárosba már 50 fős turnébusszal mentünk. Az évet egy Szimfónikus Queen Karácsonnyal zártuk, amely előadáson a Bohemian Quartet vonósnégyessel együtt játszottuk el a Queen klasszikusokat.

2007-ben egy farsangi bolondozás keretében, álruhát öltve bedugtuk a gitárokat az erősítőkbe, felpakoltuk a színpadra a dobcájgot, és odasóztunk egy nagyot! És mielőtt még észhez tértünk volna, jött a hír, hogy meghívást kaptunk az idei Freddie Mercury's Montreux Memorial Day-re! Lázas készülődés kezdődött, amelynek végeredményeként ismét egy 50 fős turnébusz kelt útra a svájci Montreuxbe, ahol a Genfi-tó partján, Freddie szobra mellett csodálatos órákat tölthettünk el. A NED Music Club-beli koncertünknek köszönhetően nemzetközi ismertségre tettünk szert, amelynek az lett a következménye, hogy 2008 márciusában az angliai Breanben léptünk fel a 23. UK Queen Convention-ön.

Új hozzászólás