Filmes várak Skóciában - Kastélytúra Hegylakótól Hamletig

Képgaléria megtekintése2020.11.29. - 13:50 | Büki László 'Harlequin'

Filmes várak Skóciában - Kastélytúra Hegylakótól Hamletig

Kastélytúránkban a "filmes várak" megidézik a Hegylakót, a Hamletet, a Gyalog galoppot (Monthy Python), sőt, egykori Windows 7 háttérkép is szerepel a "castle trail" jelenlegi állomásai között. Nem elsősorban a gazdagon díszített, kincsektől, műemlékektől roskadozó, mai napig is lakott kastélyokat vettük 2005-ös túránk során optikánk célkeresztjébe, hanem sokkal inkább az ódon, sok csatát megélt, romos várakat.

Észak-Skóciában járunk, a jég szabdalta tavak, a kopár hegyek között, ahol az ember már annak is örül, ha épp nincs miért bánkódni. Itt várja a látogatókat Skócia talán első számú képeslaptémája, Eilean Donan szigete, az aprócska várával.  

Eilean Donan Castle

Hegylakó úr otthonával, az Eilean Donan Castle-val nyitjuk virtuális kastélytúránk második részét. A kastély Dornie település közelében a skót MacRae klán székhelye volt. A név jelentése szó szerint „Donan szigete", és egy 6. századi remetéről, Szent Donanról kapta a nevét - a kelta származású pap gyűjtötte itt össze megtért híveit. Ez Skócia egyik leghíresebb és legtöbbet fotózott kastélya.

A vár szigetre épült, amely Loch Duich tóban, a Skót-felföld nyugati részén található. A várat csak gyalogosan, egy kőhídon keresztül lehet megközelíteni.

1220-ban II. Sándor skót király építette a viking támadások ellen, és azt mesélik, hogy I. Róbert skót király (Robert the Bruce) mentsvára volt, mikor az angolok elől menekült. A vár erősségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a krónikák szerint 1539-ben két felnőtt és egy siheder védte meg a támadó gályák ellen. 1719-ben három angol fregatt lerombolta, mert spanyol csapatok elszállásolására használták.

1912 és 1932 között felújították, gyakorlatilag újra felépítették. Ma a várban múzeum található, amely pedagógiai szempontból kiválóan van kialakítva. A látogató megtekintheti a vár egykori konyháját jellegzetes hangokkal, ami olyan hatást kelt, mintha éppen a főúrnak készítenének ételt.

Akit nem vet errefelé a jó szerencséje, annak ajánljuk megnézni a Hegylakó című filmet, mivel egyes részleteihez az ódon falak szolgálatattak háttérül.  


Dunnotar Castle

Dunnottar vára egy romos, középkori erődítmény, mely egy meredek, sziklás földnyelven helyezkedik el, Skócia északkeleti partvonalán, körülbelül 3 kilométerre Stonehaven településtől. A ma is látható épületmaradványok nagyjából a 15. és a 16. századból származnak, de úgy tartják, hogy egy fontos erődítés már állt e helyen az úgynevezett sötét kor (korai középkor) idején is. Dunnottar jelentős stratégiai szerepet játszott a skót történelemben a középkortól egészen a felvilágosodás koráig.

A romok hozzávetőlegesen 12 000 négyzetméternyi területet foglalnak el, melyet látszólag függőleges sziklák határolnak és 50 méterrel emelkedik az Északi-tenger szintje fölé. Az „L"-alakú vár egy keskeny földsávon és a masszív főbejárathoz vezető meredek ösvényen keresztül közelíthető meg. A sziklák és a fennsík által meghatározott, és észak-déli irányban mérföldekre elnyúló geológiai alakulat tengeri madarak tízezreinek ad otthont, a skót partoknak ezt a szakaszát Észak-Európa jelentős madár-menedékhelyévé téve, úgy az állatok mennyiségét, mint a fajok számát tekintve.

Két gyalogúton keresztül lehet megközelíteni a várat. Az egyik egy 800 méteres, részben meredek gyalogösvény, mely néhány helyen új építésű lépcsőkkel van ellátva. A várat a parti út (mely az A92-es főúthoz csatlakozik) mentén kialakított autóparkolóval köti össze. A másik egy 3 kilométeres turistaút, mely a stonehaveni kikötő mögötti útból ered és a sziklacsúcs mentén halad délre, a várhoz. Az ösvény meglehetősen keskeny és néhol meredeken emelkedik, de nagyon szép kilátás nyílik a tengerre.

A hely ma magántulajdonban van, azonban nyitva áll a látogatók előtt és évente turisták százezrei keresik fel, napi rendszerességgel látogatható.

Festői fekvése több rendezőt is megihletett. Itt forgatta például Zeffirelli az 1990-ben készült Hamlet című filmjének (főszereplők: Mel Gibson és Glenn Close) több jelenetét. A The Amazing Race című amerikai tévé-sorozat egyik epizódja ugyancsak Dunnotarban készült.

2009 nyarán a várról készült fényképet beválasztották a Microsoft Windows 7 operációs rendszerének hivatalos háttérképei közé, így a látványosság számítógépek millióin tűnhetett fel.


Urquhart Castle és a Loch Ness

Urquhart vára a Loch Ness mellett, az A82-es főút mentén, Fort William és Inverness között található, közel fekszik Drumnadrochit faluhoz. Bár manapság teljesen romos állapotban van, a középkori Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. Maradványaiban is lenyűgöző, előkelően terpeszkedik el a dombtetőn, folyamatosan szemmel tartva a tavat. A Nessie, a „Loch Ness-i szörny" utáni kutatások is többnyire a vár környékén zajlanak. Ma a Felföld egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett turistaattrakciója.

Megüvegesedett kőmaradványok tanúskodnak arról, hogy már a vaskorban is állt itt erődítmény. A szóbeszéd szerint a 12-13. század fordulóján Urquhart vára királyi székhely is volt, bár erről nem maradt fenn írásos emlék. Az épületegyüttest a 16-17. században helyreállították, a mai vár ennek a rekonstrukciónak a maradványa. 

A belső udvar legnagyobb fennmaradt része az északkeleti szakasz, mely egészen közel van a vízhez. Itt található az ötszintes lakótorony és egy magasra felhúzott várfal. A torony délnyugati oldalát egy vihar ledöntötte a 18. században, de a megmaradt részek elérhetők egy csigalépcső segítségével, amelyet a torony sarkába építettek. Bár egyetlen felső szint sem maradt épen, a támasztó gerendák helyei láthatók a kőfalban, illusztrálva a kor építészeti módszerét.

A vár jelenleg a National Trust for Scotland tulajdonában van - amely 2003-ban ajándékba kapta Eila Chewett-től - és a Historic Scotland működteti. Ez a Historic Scotland harmadik legnagyobb forgalmú emlékhelye. A vár egész évben látogatható (belépődíj ellenében). A skót törvények változása folytán manapság különféle helyeken lehet házasságkötési ceremóniát végezni. Ezen helyek egyike Urquhart vára.


Castle Stalker

Castle Stalker (skót gael nyelven Caisteal an Stalcaire) lakótorony 2,5 kilométerre található észak-keletre Port Appintól (Argyll). Az alsóvár egy kis sziklaszigeten áll a Loch Laich-ban, a Loch Linnhe tó egy öblében, a nyugati-skót felföldön. Csónakkal, illetve apály idején gyalog is megközelíthető.

A hely hasonlít a történelem előtti Crannóngsra, de a várat csak 1320-ban építette a MacDougall klán, az akkori Lorn urai (Lords of Lorn). 1440-ben a Stewartsok építették ki mai formájában, mint kompakt négyemeletes lakótornyot. Többszörös tulajdonosváltás után a Campbellek voltak az utolsó lakói, akik 1840-ben hagyták el a tornyot, amely már omladozóban volt. A várat 1965-ben Stewart Allward megvásárolta és helyreállította. A vár magántulajdonban van, de előzetes egyeztetés után látogatható.

A szigetvár festői sziluettje kedvelt fénykép- és filmmotívummá vált. Többek által ismert a Castle Stalker az angol Monty Python csoport rendezésében készült Gyalog galopp (1975) című filmből, de a Hegylakó (Highlander Endgame) című filmben is szerepelt.


Balvenie Castle

Utolsó kastélyunk nem filmhelyszínként ismert, sokkal inkább arról, hogy közel fekszik Dufftownhoz, ahol Skócia talán legismertebb malátapárlata készül. A Glenfiddich whisky, a The Balvenie whisky és a Balvenie-vár elég erős trojka ahhoz, hogy a Közép-Skóciában túrázó ne hagyja ki úticéljai közül. A 13. században épült várrom eredeti kerek tornyát az 1550-es években bővítették kastéllyá.


Előző rész:

Skócia varázslatos tájai - Kastélytúra I. rész

2012.11.22. - 01:30 | Büki László 'Harlequin' - Képgaléria megtekintése

Skócia varázslatos tájai - Kastélytúra I. rész

Skócia vadságában is gyönyörű vidékein a skót kastélyok felidézik az ország történelmét, a ma is parázsló indulatok évszázados küzdelmét. Kastélyai csodásak, ám nem elsősorban a gazdagon díszített, kincsektől, műemlékektől roskadozó, mai napig is lakott kastélyokat vettük 2005-ös túránk során optikánk célkeresztjébe, hanem sokkal inkább az ódon, sok csatát megélt, romos várakat. Sorozatunk első felében többrészes virtuális kastélytúrára invitáljuk a T. Olvasót!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás