Tekerőlantba oltott hiphop, világsztárokkal - Interjú a Folkfree zenéjéről

2009.02.20. - 17:00 | Shelly - Fotók: vaskarika.hu

Tekerőlantba oltott hiphop, világsztárokkal - Interjú a Folkfree zenéjéről

Múlt hétvégén került megrendezésre a Folkfree lemezbemutató koncertje, és az egyedülálló turné során olyan világsztárok promotálták az új albumot, mint MC SirReal (Freestylers) / MC K.W.Arms (Quarter Phoenix), Bina a Bauchklangból, vagy Barry Asworth, a Dub Pistolsból. A lemezbemutató különlegessége, hogy ilyen felállásban mindössze két helyszínen, a budapesti A38-as hajón, valamint a moziaulában mutatta be albumát az együttes. Ennek kapcsán beszélgettünk velük és a lemezt övező „featuring-áradat” világhírű képviselőivel, a magyar népdalokról és a közös együttműködésről.

Sok kérdést feszegettünk a múlt heti koncert kapcsán, hiszen a vendégszereplők kötetlen stílusa, közvetlensége és őszinte érdeklődése egy másik nemzet iránt, majdhogynem véget nem érő beszélgetésekbe torkollott. Ezek közül igyekeztünk összeszedni azokat, amelyek leginkább kötődnek a Folkfree zenéjéhez, hisz, ahogy Barry Asworth megjegyezte az interjú végén: „Ez az este nem rólam szól, hanem a bandáról."

Folkfree

Tamási András aka MC Lomex - mc
Hajas Gábor - tekerőlant

Hajas Gábor a tekerőlanttal

Hogy született meg az együttműködés, a közös munka ötlete a Freestylers és a Folkfree között?

Tamási András: Az én fejemből pattant ki igazából, de ennek előélete van. MC SirReal 2002-ben lépett fel először a Freestylersszel a VOLT Fesztiválon, és a buli utána elég alaposan betintáztunk. Tudta, hogy mc-zek, telefonszámot cseréltünk, és megbeszéltük, hogyha lesz olyan projekt, amiben az ő személyére is számítunk, akkor keressük fel. Két éve vagyok a Folkfree-ben, és úgy gondoltam, hogy a zenekar megérdemli azt, hogy ilyen nevekkel dolgozzon együtt, ezért megkerestem.

Mennyit tett hozzá, illetve miben változtatott a közös munka az addigi látásmódotokon a zenei látószög szempontjából, illetve hozzáállási és magabiztossági szemszögből?

TA: Ez a tizenharmadik bulink együtt, ami már nem kevés, már össze is csiszolódtunk. Szerintem addig is egy nagyon jó zenekar volt a Folkfree, de igazából, amire azt mondanám, hogy pluszt adott az az, hogy amikor elkezdtek velünk dolgozni, MC SirReal azt mondta, hogy hoppáré ez a banda jó, a világ bármely pontján megállja a helyét. Szó szerint: „With this band we can tour the whole world.." Ha ilyen pozitív visszajelzést kap egy zenekar, ráadásul olyan szakmabelitől, akit a példaképednek tartasz, az ad egy lelki pluszt. Onnantól kezdve színpadon is másképp viselkedtünk, nőtt az önbizalmunk. A kezdő lökés talán ez volt.

Soha nem gondoltam volna, hogy én együtt fogom nyomni MC SirReal-lel, vagy felhívom a Bauchklangot és eljönnek. Egyébként ez hihetetlen, de még a mai napig létezik ez az úgynevezett underground összetartás. És ugye egy zenésznek mi a célja? Mindig új kihívásokat keresni. Ez egy nagy lehetőség, hogy megint egy olyan együttessel tud játszani, amilyenre eddig még nem volt példa. Mehettek bárhova a világban, tekerőlant alapú magyar népi motívumokra épülő elektronikus zenét nem találtok. Szerintem ez a titka a Folkfreenek, ezért tudunk ilyen nevekkel együtt dolgozni, mert mindenki meghallja ezt a zenét és azt mondja, hogy basszus ez egyedi, ez tetszik, erre kíváncsi vagyok.

Helyenként azt is mondják, hogy amit a Folkfree játszik az a magyar Manu Chao. Minden stílusból merítünk a drum n bass-től kezdve a ska-n át, a reagge-től, a break-ig. Mindenki máshonnan jön, mindenki hozza a saját kis világából a hangzásokat, és ezt összegyúrjuk egy olyanná, hogy mindegyik számunkról, bármilyen stílus legyen is az, abból meg lehet mondani, hogy Folkfree. Szerintem ez a lényeg.

Van olyan stílus, amit még nem raktatok hozzá, de gondolkoztok rajt?

TA: Szerintem nincs, ez nem tudatosság kérdése, hanem hatásoké, kommersz irányba nem fogunk elmenni semmiképpen.

Mi alapján választjátok ki, hogy melyik magyar dalt dolgozzátok fel?

Hajas Gábor: Amikor megcsinálunk egy számot, nem foglalkozunk vele, hogy milyen stílus, hogy az breakbeat, drum 'n bass, vagy bármi más. A legfontosabb, hogy mindaz, amit mi mondunk, készítünk az saját és egyedi legyen. Egyszerűen csak hiteles, hogy ez valóban rólunk szól, ezek valóban mi vagyunk. A dalok kiválasztásánál arra törekszünk, hogy megfeleljen a saját magunk támasztott elvárásoknak. Ne legyen kommersz, ne olyan legyen, amit mindenki ismeri, amit meg lehet találni az énekkönyvekben. Igyekszünk ritkaságokat összegyűjteni, mindazokat, amik hagyományosan magyar népdalok, a mi hagyományinkat értékeinket tükrözik.

Folkfree a moziaulában

Freestylers

MC SirReal (Freestylers, UK) / MC K.W.Arms (Phoenix Quarter, UK)

Mi az, ami megfogott benneteket a Folkfree zenéjében?

Mc SirReal: Az egész zenéje, zeneisége, hangzása. Nagyszerű zenészek. Imádom a tekerőlant hangzását. Én is játszom hangszereken, billentyűsökön, gitáron, így magam is megpróbáltam rajt játszani, de a többiek nem mindig nézik túl jó szemmel (nevet).

Nagyon tetszik, hogy ennek a stílusú zenének van múltja, ahogy az egész keveredik a modernitással és mégis van egy átívelés a kettő között. Szeretem a hagyományokat, a tradíciót. Nagyon szeretem azt, ahogy ezek a stílusok ötvöződnek. A hagyományos, a poppal, az elektronikával, szeretem ezek remixeit. Rengeteg helyen jártam már a világon, és mindenhol keresem a helyi zenét, a tradíciót, mert ezt a szenvedélyem. Ezáltal lehet megismerni más országok kultúráját.

A British Council kulturális csereprogramjával hamarosan megyek Tadzsikisztán-ba is, az afgán határhoz. Ott szintén az a cél, hogy megismerkedjünk a helyi zenével, hangszerekkel, sajátosságokkal, dalokkal, dallamokkal. Ezeket fogjuk összeötvözni a ska, a hip-hop elemeivel, illetve mindazokkal a stílusokkal, amik közel állnak hozzánk. A végén pedig mindebből lesz egy show, és egy fellépésünk az afgán határnál! Szóval, ha nem találkoznánk jövőre, akkor tudjátok, hol vagyok... Összegyűjthetitek a pénzt és fizethettek értem a terroristáknak (nevet).

Csak a zene számít, vagy az eredeti népdal szövegét is figyelembe veszitek, amikor a saját betéteteket hozzáteszitek?

Mc KW Arms: Persze, figyeljük az eredeti szöveget is. Ez nagyon fontos nekünk. Mindig megkérjük a többieket, hogy fordítsák le, mégis miről szól. Bár néha még így is nehéz értelmezni, és csak a legfőbb mondanivalót hangsúlyozzuk. De nemcsak a szöveg, hanem a ritmus is ugyanolyan fontos. Hogy amit mondunk, és ahogy mondjuk, az illeszkedjen a zenéhez, egyedi összhangot teremtve ez által.

MC KW Arms és MC SirReal

Bauchklang

Bina - beatbox

Hogyan kerültél a Folkfree lemezbemutatójára? Hogyan jött a megkeresés?

Tavaly májusban a Bauchklang az A38 hajón lépett fel. A közönség soraiban ott volt a Folkfree mc-je, aki a koncert után odajött, hogy hé, kérdezhetek valamit? Van egy tekerőlantos együttesem, nincs-e kedvetek együtt játszani? Megadtam a telefonszámomat, néhány hónappal később felhívott, hogy nem készítenénk-e egy Bauchklang remixet az egyik számra. Mindenkit megkérdeztem az együttesben, de mondták, hogy ők most egyéb elfoglaltságaik miatt- új album, új dalok, egyéb dolgok - nem érnek rá, de ha van kedvem, vágjak bele. Így végül elkészült a remix, ami rá is került a korongra

Hogy tetszik a Folkfree zenéje?

Maga a hangszer, a tekerőlant nem volt ismeretlen számomra, hiszen abban a zenei iskolában, ahol tanultam, foglalkoztunk ezzel a hangszerrel is. Így magát a hátterét, a hangzását és a működését ismertem. De az igazság, hogy a zenekarral a tegnapi A38-as lemezbemutató koncerten találkoztam először. Az volt az első alkalom, amikor élőben találkoztunk.

Úgy gondolom, hogy a Folkfree egy nagyon jó crossover, ahol találkoznak a hip-hop elemek, egy kis elektronikus beütéssel, pop elemekkel, de van benne egy kis reggae, és kis drum 'n bass is. Rengeteg zenei stílust foglal magában, de mégis van egy konkrét vonal, ami vezeti az egész irányt. Ez az, ami nagyon tetszik bennük. Sok olyan együttes létezik, akik különböző stílusokat kevernek, néha túl sokat is, és nincs meg ez a konkrét vonalvezetés, amihez igazodnának. Van egy ritmus, amit tartanak, néhány stílust hozzátesznek, és a végére egy kavalkád születik az egészből: különböző stílusok, eltérő zenei vonalvezetés. Kezdődik egy metál számmal, folytatódik egy countryval, túl sok vonás található bennük, így már zavaróvá válik.

Krsa a PASO-ból és Bina a Bauchklangból

A Bauchklanggal számtalan stílust alkalmaztok, egyfajta hidat képezve közöttük. Van-e olyan, amiben még nem próbáltátok ki magatokat, de szeretnétek? Ami hiányzik a repertoárotokból? Van kedvenc?

Nem azt hiszem, nincs ilyen. Zenei pályafutásom során rengeteg stílussal találkoztam, minden kor zenéjét ismerem. A 90-es évek közepén például egy metál bandában játszottam. De volt közös együttműködésünk Tina Turnerrel, és Curtis Flow-val is készítettem albumot. Néha az előadókkal dolgozom együtt, néha a producerekkel, de van úgy, hogy a zeneszerzőkkel, vagy épp csak „csak"a remixet készítem. Mindig arra törekszünk, hogy új dolgokat találjunk ki, amivel a zenénket meg tudjuk különböztetni a többitől. Mindezt stílustól függetlenül. Hiszen a zene nem egy kör, aminek határa van, annál sokkal nyitottabb. Nem lehet így kategorizálni.

Bina a Bauchklangból

Egyszerűen csak azt szeretem, ami „meglep". Nem számít, hogy milyen a stílusa, vagy, hogy milyen a show, csak lepjen meg, zeneileg legyen benne valami szokatlan, amire nem számítottam.. Ez a legfontosabb, legmagasabb mérce számomra. Ha valaki zenél, a zenei és az érzelmi részek is együtt legyenek. Olyan, amire felkapom a fejem, hogy hé!! Mi ez?! Én így szeretek zenélni, ezen a módon. És ez az, ami megvan a Folkfreeben is.

Egy-két világhírű számot is feldolgoztatok már. Ha saját műsort készíttetek, milyen arányban vannak a saját dalok, illetve a feldolgozások?

A zene népszerűbb, mint valaha, épp ezért manapság egyre több feldolgozás van. Mostanában mindenki remixel, valamilyen módon mindenki nyúl a másiktól. Van olyan, hogy csak jammelünk, élvezzük, hogy játszunk, de miután meghallgattuk a felvételt, rájövünk, hogy oké, de mondjuk az 1-2-3-4 ütem is emlékeztet valamire, ezt is ismerjük, ezt is, és ezt is... Ez például a Gorillaztól van, a másik ötlet mondjuk F. John-tól, a harmadik pedig megint valaki mástól. Lehet, hogy ez csak egy kis rész, vagy az alap, vagy egy harmadik ütem, és mindezt 8 rész követi. De amikor beatboxot készítesz, számtalan dolgot lemásolsz: dobot, különböző hangokat, amiket csak hallasz, keresed azokat, amikre szükséged van. Mindenki másol, minden kompozíció egymásra épül, amiket eddig hallottunk és eddig tanultunk. A mi zenénk is jön valahonnan. És azt hiszem, erről szól az egész.

Mikor vagy egy számmal elégedett? Mikor érzed úgy, hogy teljesen befejezted?

Ez egy közös munka. Mindannyian más szemszögből hallgatjuk meg a számokat. Amikor elkészül a felvétel, azt érezzük, hogy igen ez egy nagyon jó szám lett, ilyennek kell lennie. Aztán amikor fellépsz, koncertet adsz, akkor a végén azt mondod, az ének nem volt az igazi, vagy a basszus, vagy éppen a beatbox. Épp ezért legközelebb máshogy csináljuk, néha új részt viszünk bele. Úgy gondolom, hogy minden számunk folyamatosan fejlődik, sosem lehetünk igazán elégedettek.

Dub Pistols

Barry Asworth - dj

Itt vannak az élvhajhászok!- A Dub Pistols myspace profiljának mottója. Hajszolod az élvezeteket? Mi számodra a legnagyobb élvezet? Mennyire fontos az adrenalin, a pörgés az életedben?

Az életem egy adrenalin-flash, ez maga az élvezet. A dolgom a zenélés és, hogy azzal foglakozom, amivel szeretek, ez jelenti a legnagyobb szenvedélyt számomra. Olyan zenészekkel dolgoztunk együtt, mint Busta Rhymes, Lynval Golding (The Specials), Horace Andy és MC SirReal, és még sorolhatnám. Rengeteg szám producerei voltunk, rengeteg különböző dalt készítettünk. Mindezen keresztül eljuthatok a világ szinte minden országába. Magyarországon is játszottunk már, számos fesztiválon léptünk fel, idén is jövünk vissza a Dub Pistols-szal, az egész együttes itt lesz a Balaton parton.

Épp ezért számomra a legjobb élvezet maga az élet. Az egész életem egy nagy zenei kaland.

Hogy kerültetek ebbe a projektbe?

Rengeteg közös projectünk volt már MC SirReal-lel, aki megmutatta nekünk a Folkfree zenéjét. Amikor meghallottam a zenét, nagyon megtetszett, ahogy a régi, tradícióra épülő hangzást kombinálják a mostani modern stílusokkal. Ez olyannyira megfogott, hogy szeretnék velük egy közös számot készíteni. Ráadásul, ami eddig MC SirReal-lel közös munka volt, az mind jól sikerült.

Barry Asworth a Dub Pistolsból

Hogyan látod ma a Dub Pistolst?

Nekünk is megvoltak a magunk hullámhegyei és völgyei, de mindig megoldottuk a problémákat és csak annál erősebben tértünk vissza. Az első album nagyon sikeres lett, aztán elkészült a második is, és így tovább, rengeteget dolgozunk. Folyamatosan változunk, megújulunk, mindig viszünk bele olyan elemeket, amik éppen megtetszenek, de még mindig ugyanolyan lelkesedéssel és élvezettel, mint a kezdetekkor. Az a munkám, hogy jól érezzem magam. Ha a közönség jól érzi magát, akkor én is jól érzem magam. Ez egy folytonosan megújuló körforgás, mint maga az élet.

Ennyi pozitív és őszinte gondolattal szembesülni hihetetlen élményt jelent számunkra, pláne mivel sok helyen és sokat látott, nagyon tehetséges és méltán népszerű emberek szájából és gesztusaiból fogadhattuk be mindezt. Megerősíthetjük, hogy a Folkfree egy nagyon jó világ-kompatibilis zenekar, akikről még sokat fogunk hallani, legközelebb valószínűleg itt, lapunk lemezismertetőjében.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

EvaM 2009.02.25. - 08:36
Nagyon jók vagytok!!
akicsakhallgatja 2009.02.26. - 15:47
Nem tudtam elképzelni azt hogy hogyan lehet összehozni egy ilyen változatos zenét.Ha megkérdik tőlem milyen ez , akkor azt mondom...azt mondom....hogy olyan folkfrees.DE NAGYON JÓ!NAGYON JÓ HOGY CSINÁLJÁK.!SOK SIKERT!!