A jégkorszaki gyógyulás módszere – a hidegszauna jótékony hatása

2012.12.18. - 18:15 | László Attila

A jégkorszaki gyógyulás módszere – a hidegszauna jótékony hatása

Hatos Gábor olimpiai, világ és Európa bajnoki bronzérmes szabadfogású birkózó invitált meg, hogy közelebbről megismerjem a hidegszauna jótékony hatását. Két tulajdonos és üzemeltető: Füzy Gábor és Nagy Balázs mély szakmai ismerettel és az egészséges életmód iránti elhivatottságukkal állt rendelkezésemre és mutatta be a jégkorszaki hideg számos gyógyító élettani hatását.

A krioszauna története

Több, mint 100 évvel ezelőtt egy német tudós, Pastor P. Kneip, beugrott a jeges Dunába, hogy tüdőgyulladását meggyógyítsa, így saját magán bizonyította be, hogy a spontán gyógyulás hatásának szimulációjával még a legsúlyosabb betegségeket is le lehet győzni. Így aztán kidogozta a hőhatásokkal való gyógyítás és megerősítés rendszerét, mely a modern orvostudomány szerves részévé vált. 

Az 1970-es években a japán tudós, Dr. Yamauchi kifejlesztett egy új módszert, amelyben szokatlanul hideg hőmérséklet (-180 Celsius fok) segítségével gyógyított. Orvosi jelentőségét gyorsan megértették Európában is, így mára már több, mint 400 kriogyógyászati központ működik Nyugat-Európában, melyek emberek milliói számára teszik lehetővé, hogy a gyógyulást ilyen módon tapasztalják meg.

A környéken egyedülálló hidegszauna Szombathelyen, a Homa Centrum első emeletén PRO-GYM Fitness teremben található. A nagyon komoly hideget a gép folyékony nitrogén gáz segítségével állítja elő: a páciens egész testfelületét szárazjég veszi körbe. A hidegterápia (krioterápia) lényege, hogy a szervezetet nagyon rövid időre (2-3 percre) mínusz 120 és 170 Celsius fok közötti hőmérsékletnek teszi ki egy erre a célra speciálisan kialakított kabinban, az úgynevezett krioszaunában.

A nagyon alacsony hőmérséklet ellenére a testünk nem fagy meg, mivel a fülkében a levegő rendkívül száraz.

A krioszauna egyedülálló technológiája lehetővé teszi, hogy az ember rövid idő alatt kényelmesen elviselje az alacsony hőmérsékletet és élvezze annak minden pozitív hatását.

A szélsőséges hőmérsékleti hatás kiegyenlítésére testünk úgy reagál, hogy a tartalékok kimerítése nélkül beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Egy egész sor biokémiai folyamat megy végbe a szokatlanul alacsony hőmérsékleten.

A kezelés után megszűnhet a fáradtságérzés, a fáradt, túlterhelt izmok ellazulnak, fokozódik a bőr, a nyálkahártyák és a belső szervek vérkeringése, megfigyelhető az ödémák csökkenése a gyulladáscsökkentő hormonok fokozott termelődése következtében, növeli az endorfin (boldogsághormon) termelődését, mely egy bizonyos ideig fennmaradó jó közérzetet hoz létre, serkenti az anyagcsere folyamatokat. Mivel a kezelés alatt a bőr hőmérséklete lecsökken +5 - 0 Celsius fokra, a kezelést követően a hőmérséklet kiegyenlítődésre való törekvés közben a szervezet 1000-3000 kcal energiát éget el, így hatékony túlsúly probléma és narancsbőr esetében is.

Egy kezelés három percig tart. Kúrák általában 5-10 alkalomból állnak, melynek hatási sokáig hatnak kedvezően a páciensre. Ott tartózkodásom alatt a hidegre „vágyók" sorban adták egymás kezébe a kilincset. Nemrégen nyitott meg a hely, de látszódott, hogy az emberek megosztják egymással a hidegszaunával kapcsolatos jótékony tapasztalataikat. Igyekeznek az ismerősi körben terjeszteni a jégkorszaki gyógyulás módszerét.

Az általános krioterápia alkalmazási területei a következők:

Kardiológia:
szív-és érrendszeri betegségek megelőzése
vegetatív jellegű érrendszeri zavarok

Sportorvoslás:
akut és krónikus sportsérülések gyógyítása és rehabilitációja

Kozmetológia:
bőrfeszesítés, cellulitisz csökkenése
a szervezet általános megfiatalítása, az öregedés késleltetése
a bőr anyagcsere folyamatainak felgyorsítása, ránctalanító hatás; bőrhibák kezelése; a haj és körmök erősítése

Nőgyógyászat:
premenstruációs szindróma
klimaxos panaszok
sterilitás, vetélési hajlam
edometriózis

Szexológia és urológia:
az impotencia kezelése, a potencia és a libidó fokozása
az erektilis funkció helyreállítása és javítása
pszichoemocionális zavarok kezelése és funkcionális állapot helyreállítása

Ortopédia, traumatológia:
műtétek utáni időszak

Endokrinológia:
elhízás
hormonális és immunológiai zavarok

Tüdőgyógyászat:

krónikus hörgőgyulladás
légcsőgyulladás
Reumatológia és

gerincgyógyászat:
lágyrész reumatizmus és reumatoid megbetegedések
a gerinc kóros elváltozásai
kollagenózisok, spondilitiszek

Hepatológia:
krónikus autoimmun májgyulladás
krónikus vírusos májgyulladás
májcirrózis kompemzált stádiuma
Neurológia:
neurózisok, migrén, alvászavar
ideggyök gyulladás

Bőrgyógyászat:
dermatitisz, ekcéma, pszoriázis
Hathatós egészségjavítás:
az influenza és a hurutos megbetegedések megelőzése
a stressz és következményeinek megelőzése (álmatlanság, depresszió, az étvágy zavarai)
az immunrendszer erősítése
az anyagcsere zavarai

A hideg alkalmazása a sporttraumák esetében az alábbi alkalmazási területeken manapság elterjedt és eredményes:

Akut sportsérüléseknél, mint pl. izomzúzódások, izomban kialakuló vérömlenyek, izületi rándulások, ínszalagok sérülése (csökken a duzzanat és az izületen belüli folyadék mennyisége, enyhül a fájdalom és sokkal korábban lehet elkezdeni a mozgásterápiát). Krónikus túlterheléses sérüléseknél, izületen belüli rekonstrukciós műtétek, valamint az ín-, ínszalag-, izom és csontműtétek utáni rehabilitáció esetén. Biológiai regeneráció céljára, a krónikus traumák kialakulásának megakadályozására, valamint intenzív edzés, illetve sportbajnokságokra történő felkészülés folyamán (a módszer növeli a fizikai erőfeszítésre vonatkozó képességeket stimuláló hormonok termelését).

Forrás: www.hidegszauna-szombathely.hu; Hatos Gábor Sportpályafutásáért Alapítvány

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

mm 2012.12.18. - 20:15
érdekes lehet egy folyékony gáz..
László Attila 2012.12.19. - 16:45
Jogos! Tárolva folyékony a palackban a Nitrogén. Bővebben a gázok cseppfolyósításáról itt:
http://www.muszeroldal.hu/measurenotes/gazok_cseppfoly.pdf