Karácsonyi kreatívok - Mézeskalács: az utolsó pillanatban!

2016.12.21. - 00:30 | Waldo

Karácsonyi kreatívok - Mézeskalács: az utolsó pillanatban!

A karácsonyi ünnepkör egyik legelterjedtebb süteménye a bejgli mellett a mézeskalács. Ezt adhatjuk ajándékba, süthetjük családi körben, díszíthetjük gyerekekkel, és a fantáziánknak talán semmi sem szab határt. És ha azt hinnénk, hogy az idei mézeseknek már rég a dobozban kell puhulni, nos, van egy recept, ami sütés után azonnal puha, és az is maradna akár hetekig is, ha nem lenne olyan finom, hogy azonnal elfogyjon.

Ezt a receptet már nagyon régóta sütöm, igazából nem is tudom, honnan származik. Egy biztos: még soha nem rontottam el, és már 3 családnak sütöm minden karácsonykor.

Először felforrósítok 125 gramm mézet 125 gramm margarinnal. Amíg ez kihűl, simára keverek 3 tojást, 2 evőkanál citromlével, és 25 dkg porcukorral, majd ehhez keverem a kihűlt, mézes vajas keveréket. Egy másik tálban összekeverek 250 gramm finomlisztet, és 250 gramm rozslisztet. Volt már, hogy nem volt itthon rozslisztem, és gondoltam, mindegy, milyen liszt, biztosan jó lesz, de nem lett az. Mézeskalácshoz mindig ezt a két fajtát keverjük, fele-fele arányban. Ehhez a lisztkeverékhez jön 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál mézes fűszerkeverék, és egy citrom reszelt héja. Aki nem szereti a fűszerkeveréket, ízesíthet fahéjjal, őrölt szegfűszeggel is.


Ha a tésztát összekevertük, takarjuk le folpackkal, és egy napig hideg helyen hagyjuk állni. Igen, ezt a tésztát keverni kell, és nem összegyúrni, mert amikor készül, akkor tulajdonképpen nem tészta, csak egy folyós massza. De mielőtt kidobnánk az egészet, vagy lisztet próbálnánk adni hozzá, bátran tegyük a hűtőbe, és pár óra után nézzük meg az eredményt. Ahogy a hozzávalók összeállnak, úgy keményedik a tészta, és lesz egyre jobb az állaga. Talán ez a kezdeti laza állapot adja azt, hogy sütés után azonnal puha a sütemény.


Másnap aztán a tésztát lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk át, és nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra. Szaggassunk belőle formákat, és sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük, 180 fokon kb. 6-8 percig. A tésztából mindig egy kisebb mennyiséget vegyünk ki, a maradék kerüljön vissza a hűtőszekrénybe, vagy az erkélyre, hűvös helyre. Jól záródó fém vagy műanyag dobozban 3-4 hétig is eláll.

A képen látható mennyiség dupla adag tésztából készült. 

Új hozzászólás