Szilveszteri kötelező: bólé, virsli, szerencsekifli és lencse az asztalra

2018.12.31. - 00:15 | Waldo

Szilveszteri kötelező: bólé, virsli, szerencsekifli és lencse az asztalra

A szilveszteri hajnalig tartó házibulikra az ember általában késői felkeléssel, sok pihenéssel alapoz. Íme, itt van néhány ötlet, hogy készítsünk pár óra alatt hagyományokhoz igazodó ünnepi menüt, ha vendégeket várunk.

A hagyomány azt tartja, hogy szilveszterkor, de főleg az új esztendő első napján lencsét kell enni, mert akkor sosem ürül ki a pénztárcánk, baromfi húst enni viszont tilos, hiszen elkaparja a szerencsénket. Pulykát enni különösen rossz, mert az mérgeskedést is hoz a házhoz. Az alább négy recepttel komplett, hagyományokhoz igazodó szilveszteri menüt varázsolhatunk pár óra alatt.  

Lencsefőzelék

Áztassunk be lencsét hideg vízbe, legalább négy, de inkább hat órára. Szűrjük le, és tegyük fel hideg vízben főni, babérlevél, fokhagyma és egy kis só társaságában. Én kicsi majoránnával és bazsalikommal is szoktam ízesíteni ezt az ételt, de ez elhagyható. Amikor körülbelül félig megfőtt, karikázzunk bele füstölt virslit, és ezzel együtt fűzzük tovább. Azért választok mindig füstöltet, mert nagyon harmonikussá teszi ez az íz a főzeléket. Amikor a lencse és a virsli is puha, habarjuk be tejföl és liszt keverékével. A liszt étkezési keményítővel helyettesíthető.

Virsli saláta

Ennek az ételnek az elkészítéséhez tulajdonképpen a fantázián kívül csak a hozzávalókra van szükség. Biztosan rengeteg recept létezik, amit mindenki másként készít. Karikázzuk fel a nyers virslit, ha lehet, minél több félét. Lehet benne sajtos, sima, füstölt, ki amilyet szeret. Vágjunk hozzá főtt tojást, póré-, vagy lila hagyma karikákat, kockázzunk hozzá trappista sajtot. Egy kis pohárba tegyünk cukrot, egy kis sót, és annyi ecetet, hogy ezt ellepje. Engedjük fel hideg vízzel, és tegyünk hozzá ízvarázst vagy vegetát. Ezt jól keverjük össze. Akkor jó, ha inkább fűszeres, mint ecetes. Ezt is jól kiegészíti, ha majoránna és bazsalikom is kerül bele. Ezzel öntsük le a salátát.


Szilveszteri bólé

Számomra ez az óév búcsúztatás fénypontja gasztronómiai szempontból. Nem tudom, hogy máskor miért nem készítek, hiszen az év bármely szakában adott minden hozzávaló. Talán azért, hogy még jobban várjam a szilvesztert. Ezt a bólét jobb előző nap elkészíteni, de ha szilveszter napján délben állunk neki, 6-8 óra alatt is összeérnek annyira az ízek, hogy tökéletesen élvezhető legyen ez a különösen finom ital. Először reszeljük le egy narancs héját, majd adjunk hozzá 8 kávéskanál kristálycukrot, és jól keverjük el. Ez a cukrozott narancshéj lesz a bólé alapja. Ehhez jön a narancs felkockázva, két darab mandarin gerezdekre szedve, egy felkarikázott banán, és egy citrom felszeletelve, kiegészítve két evőkanál kristálycukorral. Ez a gyümölcsös cukros alap aztán fél óráig pihenhet a hűtőben vagy az erkélyen. Amikor ezek az ízek összeértek kicsit, akkor tegyünk bele egy ananász konzervet levével együtt, fél deci konyakot, és öntsük fel fél liter vörös borral. Én a konyak helyett már évek óta whiskeyt használok, és azzal is ugyanolyan finom. Ha elkészült a bólé, állt hűvös helyen hat-nyolc órát, akkor vigyázzunk vele, eléggé alattomos ital. Itatja magát, és nagyon hamar a fejünkbe szállhat.

Szerencsekifli

Ha társasággal búcsúztatjuk az óévet, készíthetünk szerencsekiflit, de ez akár pogácsával, vagy bármilyen már bevált, sós recepttel megvalósítható. A lényeg: apró, sós sütemény legyen, amiből egy darabba kis fémpénzt rejtünk. És aki megtalálja, annak szerencsés lesz az újéve. Természetesen úgy a legjobb, ha senki nem tudja, melyik darab rejti a pénzt. Íme az én receptem: Három bögre lisztbe keverjünk egy bögre tejfölt, amibe előzőleg törjünk össze 5 dkg élesztőt. Adjunk hozzá 1 evőkanál t, 10 dkg margarint és puha tésztát gyúrjunk belőle. Fél órán át kelesztjük, ezután négy részre osztjuk a tésztát. Köröket nyújtunk belőlük, és mindegyiket nyolc cikkre vágjuk. Kifliket tekerünk fel belőlük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, és forró sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.  

Kapcsolódó írásaink:

Virslis étkek másként - Ha unod a főtt változatot szilveszterkor

2014.12.30. - 12:15 | Waldo - Fotó: nosalty.hu (nézőkép)

Virslis étkek másként - Ha unod a főtt változatot szilveszterkor

Ha szilveszter, akkor virsli. Már ha ételről van szó, amit egy házibuliban is könnyen elkészíthet bárki, vagy amit csak simán bespájzolunk otthon, hogy legyen mivel megágyazni az ilyenkor esetleg nagyobb mennyiségben elfogyasztott alkoholnak. Ha már unjuk a sima főtt változatot, itt van néhány recept, amivel kis idő alatt feldobhatjuk az amúgy szokásos főtt, mustárba mártogatott szilveszteri étket.

Új hozzászólás