AGORA: Közösségi színtér és együttműködés – ismertették a terveket és a programokat

2013.01.17. - 01:00 | Rozán Eszter

AGORA: Közösségi színtér és együttműködés – ismertették a terveket és a programokat

Farsangi fánk és zene - mi sem méltóbb az AGORA Művelődési és Kulturális Központ sajtótájékoztatójához, melyen nagy számban jelentek meg a sajtó képviselői. Az AGORA Szalonban tartott évnyitó rendezvényen tájékoztatást kaptunk az intézmény legújabb pályázatáról, és megismerhettük az új igazgató, Parais István terveit.

Kedélyes hangulattal indult az AGORA Művelődési és Kulturális Központ évnyitó sajtótájékoztatója, melyet a Jam Trió biztosított. Puskás Tivadar polgármester bevezetőjében elmondta, hogy Szombathely kulturális életét mindig is meghatározónak tartotta. Ő maga a kultúra sokszínűségét részesíti előnyben, ami a különböző értékek, stílusok tiszteletét és befogadását jelenti. Úgy gondolja, nagy a kultúra felelőssége, hiszen jelentős szerepet vállal a közízlés formálásában.

Terítéken az AGORA-pályázat

Lazáry Viktor kultúráért felelős alpolgármester arról számolt be, hogy Szombathely benyújtott egy kulturális pályázatot, az AGORA pályázatot, melynek fő célja a Művelődési és Sportház felújítása. Azt szeretnék, hogy egy olyan közösségi központ jöjjön létre, ahol az emberek összegyűlhetnek, vagyis, hogy a közművelődés egyik fontos színterévé váljon. Sajnos - a többi 40-50 évvel ezelőtt épült kulturális létesítményekhez hasonlóan - a sportház állapota meglehetősen leromlott, sürgősen szükség van tehát a rendbetételére. 685 millió forintra lehetett pályázni, ami egy vissza nem térítendő támogatás. A közgyűlés még 73 millió forinttal hajlandó kiegészíteni ezt az összeget, hogy az eredeti terv megvalósulhasson, összesen tehát 758 millió Ft áll majd rendelkezésre a projekt kivitelezésére, eszközök beszerzésére, ha sikeres lesz a pályázat.

A 2014-15-ös évben a közgyűlés további 300 millió forinttal támogatja a projektet a kiegészítő beruházásokra, mint például a környezet rendbetétele, beleértve a Pelikán parkot is. A pályázat értelmében 2013. május hetedikén kell elkezdeniük a megvalósítást, és 25 hónap áll rendelkezésre, vagyis 2015. június 30-ig kell befejezni. Összesen 3000 m2 kerül felújításra. A pályázat benyújtása előtt alapos állapotfelmérést végeztek, a sportház valamennyi dolgozóját meginterjúvolták a szükségletekről. A cél egy jól működő, hosszabb távon fenntartható épület létrehozása, mely magában foglalja a nyílászárókat, a technikai, energetikai felújítást is. Több irodaépületet alakítanak ki, tárgyalóhelyiségeket, klub-, oktató- és próbatermeket, a mostani lelátórendszert is megszüntetik, helyette mobil lelátó lesz. A nyílászárók cseréje 560 m2-en valósul meg. Az előteret közösségi térként szeretnék használni. A tervek között szerepel a technika korszerűsítése is.


Programokban nem lesz hiány

Parais István, az AGORA Művelődési és Kulturális Központ újonnan kinevezett igazgatójának tulajdonképpen székfoglaló beszédet kellett volna tartania, de mint elmondta, erre nem kerül sor, mert már eleve ül. Az igazgató arról beszélt, hogy egy tanítványa úgy határozta meg a kultúrát, hogy a kultúra mi magunk vagyunk, csak szebben felöltözünk, és jobban viselkedünk. Nekünk is így kellene viszonyulnunk a kultúrához, hogy valóban mi magunk legyünk, és szebben felöltözzünk.

Az AGORA 36 munkatársával együtt fontosnak tartja, hogy az AGORA kulturális színtereiben, vagyis a Gyermekek Házában, a Sportházban, a Savaria Filmszínházban és az AGORA Szalonban színvonalas programok jöjjenek létre. Úgy véli, Szombathely valóban fontos kulturális centrum, de nem lehet öncélú, hanem a környező településekkel együttműködve teljesítheti csak küldetését. Fontosnak tartja a civil szervezeteket és az amatőr együtteseket, ezért szeretné újra aktivizálni az AGORA Szalont, ahol fellépési lehetőség nyílna számukra.

Prieger Szabolcs szakmai igazgatóhelyettes az AGORA közeljövőbeli programjait ismertette. Január 22-e a Magyar Kultúra Napja kiemelkedő fontossággal bír. A sportházban kerül sor a díjátadó gálára, melyen Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő és a VARIDANCE Táncegyüttes is fellép Montázs Című produkciójával. Február 13-án a BUDAPEST BÁR koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők, szintén a Sportházban. Február 16-án nem csak a szerelmesek, hanem a város bálja, vagyis a Valentin Bál kerül megrendezésre a sztárvendéggel: Vastag Csabával. Március 23-án a Ram Colosseum, a főváros első élményszínháza Elton John & Tim Rice: AIDA című musical-jét adja elő. Március 14-én a 25 éves CSÍK zenekar születésnapi koncertje lesz látható a sportházban. Április 11-én Zorán koncert, 13-án pedig Radics Gigi és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje kerül bemutatásra. Április 28-án a Tánc Világnapját rendezik a főtéren. (A részletes programokat külön írásban közöljük)


A moziban „Szőts István lába nyomában" címmel indul vetítéssorozat, melynek első programja január 29-én lesz látható, az 1947-ben készült Ének a búzamezőkről. Január 31-én Makk Károly filmjét tekinthetik meg, Ház a sziklák alatt címmel. Sor kerül Kósa Ferenc Tízezer nap, és Ranódy László Árvácska című filmjére is. Két másik sorozattal is kedveskedik a filmszínház, az egyik Emberek és Istenek címmel az egyházmegyével közös  sorozat, a másik pedig a rock klasszikusokat mutatja be.

Befejezésül Szatmár Juli mutatkozott be az újságíróknak gitáros-énekes produkciójával. A Gyermekek Háza munkatársai saját készítésű fánkkal vendégelték meg a média munkatársait.

Ide kattintva letölthetők az AGORA programjai: 

AGORA programok április 30-ig

Rock Klasszikusok az AGORA-Savaria Filmszínházban

Programok a Gyermekek Házában - január-február

Új hozzászólás