Kötelezők a vászonról – 2012 kihagyhatatlan filmjei II. rész

2013.01.21. - 10:00 | Boros Ferenc

Kötelezők a vászonról – 2012 kihagyhatatlan filmjei II. rész

A tavalyi év legjobb filmalkotásait gyűjtöttük egy csokorba. Oscar-nyertes alkotásokkal indult az év eleje, aztán némi nyári szünetes blockbuster, számos sorszámozott film után az év vége ismét remek csemegéket tartogatott. Egy helyettesítő tanár, egy tetkós csaj, két zsaru, egy újratöltött kém, egy CGI tigris, és egy cserkészcsapat mellett számos kritikai és közönségmegosztó alkotás is szerepel az idei szubjektív listánkon. Érdemes tehát rávetődni az alkotásokra, és kellő mértékkel fogyasztani a lemaradást, mert az idei év is tartogat csemegéket!

6. Warrior - A végső menet

Már tavaly év elején nagyot robbant ez a kiváló alkotás! Három ember (apa és két fia) családi drámája egy sportfilmbe, ezúttal ketrecharcba oltva. A megszakadt kapcsolatok, a lezüllött életek, a harag, az utolsó remények és a megbocsájtás filmje! Realista, lecsupaszított, brutális ember-ember elleni küzdelem mind a ringben és mind a ringen kívül. Az utolsó egy óra feszültsége odaszegez a vászonra, szinte pillanatok alatt elrepül az idő. Az érzelmi kitörések magával rántanak, a bunyók csontig hatolnak, szinte érezni a testünkön a becsapódás erejét. Teljesen átélhető, gyomorszorító, férfias film Gavin O'Connor rendezése. Tom Hardy, Joel Edgerton és Nick Nolte jutalomjátéka!


5. Pi élte

"Fontos, hogy megfelelően zárjuk le a dolgokat az életben. Csak így lehet véget vetni valaminek. Különben bennünk rekednek szavak, amelyeket ki kellett volna mondanunk, de nem mondtunk ki, s a szívünket megbánás tölti el."

A Pi élete egyértelműen, a hit, a küzdelem, a remény és az életigenlés filmje. Nagyvászonra álmodott moziélmény Pi és Richard Parker története, Ang Lee (Tigris és sárkány, Túl a barátságon) rendezésében. Ráadásul az általunk nem szeretett 3D itt jelenleg nem "parasztvakításra" szolgál, hanem valódi értelmet nyer. Minket is beszippant a fantasztikus látványvilág, a nagy kékség végtelensége, és átélhető közelségbe kerül az a bizonyos gyomorforgató hullámzás. Megdöbbentő, megható befejezést kapunk, melynek szimbolikáját akkor is értjük, ha nem rágnánk a szánkban. Egyedülálló, csöppet sem mindennapi, mély mondanivalót magában hordozó műremek a Pi élete, egy igazi mese a mesélésről.


4. Az utolsó műszak

„Zsaru vagyok. És azért vagyok, hogy elkapjalak. Törvényt szegtél. Nem én írtam a törvényt. Van amikor ellenzem is. De végre fogom hajtani. Nem számít, mennyire ellenkezel vagy rimánkodsz, hogy elnyerd a szimpátiámat. Semmi sem fog megakadályozni abban, hogy rács mögé dugjalak. Ha menekülsz, üldözni foglak, Ha megütsz, visszaütök, Ha rám lősz, visszalövök. Nem sétálhatok csak úgy el, a törvény kötelez. Következetes vagyok. Én vagyok a kifizetetlen számla. Én vagyok a végzeted, jelvénnyel és puskával. Pedig a jelvény mögött, épp olyan a szívem akár a tiéd. Érzek. Gondolkodom. Szeretek. És igen, meg is halhatok. És bár csak egy ember vagyok, sok ezer bátyám és nővérem van, akik épp olyanok mint én. Életüket adnák értem. És én is nekik. Együtt őrködünk. Ez egy vékony kék vonal. Megvédeni a prédát a ragadozóktól. A jót a rossztól."

Ezzel az idézettel összefoglalható 2012 egyik legjobb és legkeményebb alkotása, David Ayer (Az utca királyai) kiforrott zsarufilmje, mely nálunk az élmezőnyben foglal helyet! Két közrendőr járja Los Angeles utcáit, és akarva-akaratlanul belekeverednek egy elég szövevényes ügybe. Kőkemény realista zsarudráma, áldokumentarista stílusban tálalva, Jake Gyllenhaal remeklésével.


3. Nyomorultak

Jean Valjean történetét, már sokan sokféleképpen elmesélték. Victor Hugo sorai ezúttal egy zenés drámaként köszönnek vissza a vászonról az Oscar-díjas Tom Hooper (A király beszéde) rendezésében. A Golden Globe-on megérdemelten aratott Hugh Jackman és Anne Hathaway is, mind a színészi alakításukat, mind az énektudásukat nézve. Egyedül Russell Crowe hangja volt az, ami nem igazán éneklésre termett, de az utolsó nagyjelenetéig fokozatosan magára talált. A néha már-már depresszióba hajló emberi nyomorúságot, kiszolgáltatottságot szinte dokumentarista módon ábrázolják. Hidegrázóan gyönyörűen megkomponált jelenetek, grandiózus díszletek, fájdalmat sugárzó, arcközeli képek, szívszorító nyomasztó atmoszféra, színészi bravúrok és fantasztikus dalok. A nyomorultaknak helye van a dobogón, hisz egy gyönyörű, katartikus élményt nyújtó, zseniális mű.


2. Detachment

"Lehet, hogy látsz, de üres vagyok... Mindenkinek van problémája, amivel szembe kell néznie. Néhány nap jobb, mint a másik... más napok nem olyan nagyszerűek...  máskor kevés a hely...  mások számára!"

Tony Kaye (Amerikai história X) filmje csendben került be Magyarországra, elég kevés visszhangot kapott, de aki látta, az felejteni nem tudja. Épp ezért érdemes pár sort a történetre szentelni: Adrien Brody alakítja Henry Barthest, egy helyettesítő angoltanárt, aki iskoláról iskolára jár, de egyikben sem tölt el hosszabb időt, mert egy helyhez sem akar kötődni. Az ő életébe csöppenünk bele egy rövid időre: bensőséges kapcsolatot teremt a diákokkal, egyik kollégájával szerelmi viszony van kialakulóban, időnként az öregek otthonában meglátogatja elmezavaros nagyapját, az utcán pedig összefut egy tini prostival, akinek ideiglenesen otthont ad, és megpróbálja az utca mocskából kivakarni. Mélybe húzó, melankolikusan nyugtalanító látlelet a mai tanárokról és diákokról, és a társadalmi feszültségekről. Kiúttalanság, reménytelenség, értelmetlenség, gyermekprostitúció, önpusztítás, depresszió - mindez realista-naturalista szemléletben vászonra festve...


1. Holdfény királyság

Számunkra az év legjobb alkotása. Wes Anderson (Fantasztikus Róka Úr, Édesvízi élet) vászonra álmodott gyermeki fantáziavilága keveredik az unalmas hétköznapok gondjaival, görbe tükröt állítva a társadalom felnőttjei és egyes intézményei elé. Minden adva van a rendező újabb káprázatos és teljesen egyedi látásmódjával megfűszerezett játékos varázslathoz: egy képzeletbeli kis sziget, cserkészek, árvaság, gyerekszerelem, pubertáskori problémák, lázadás, a társadalomtól való elszökés, egy elborult rendőr és egy dilis cserkészparancsnok.  A gyerekszereplők messze a hátukon viszik a filmet, mellettük a nagy sztárok (Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Francis McDormand, Tilda Swinton) csak asszisztálva sziporkáznak a rájuk szánt karakterek bőrében.

Vicces, aranyos, megható, keserédes jelenetek váltakoznak, bájos, melegséget árasztó hangulattal vegyülve, és fülbemászó dallamvilággal megerősítve. Minden benne van, ami egy nagybetűs FILMBE kell!!! Igazi csemege!


Az ajánlott lista mellett érdemes még begyűjteni a következő filmeket is:

  • The Artist - A némafilmes,
  • Bikanyak,
  • Fejvadászok, 
  • Sötét lovag - Felemelkedés, 
  • Argo-akció, 
  • Beszélnünk kell Kevinről, 
  • A hét pszichopata és a Si-cu,
  • Shame - A szégyentelen,
  • Ördögsziget, 
  • Rém hangosan és irtó közel,
  • Ted,
  • Feláldozhatók 2, 
  • Hobbit, 
  • Prometheus 
Az első rész itt olvasható:

Kötelezők a vászonról - 2012 kihagyhatatlan filmjei I. rész

2013.01.19. - 00:15 | Boros Ferenc

Kötelezők a vászonról - 2012 kihagyhatatlan filmjei I. rész A tavalyi év legjobb filmalkotásait gyűjtöttük egy csokorba. Oscar-nyertes alkotásokkal indult az év eleje, aztán némi nyári szünetes blockbuster, számos sorszámozott film után az év vége ismét remek csemegéket tartogatott. Egy helyettesítő tanár, egy tetkós csaj, két zsaru, egy újratöltött kém, egy CGI tigris, és egy cserkészcsapat mellett számos kritikai és közönségmegosztó alkotás is szerepel az idei szubjektív listánkon. Érdemes tehát rávetődni az alkotásokra, és kellő mértékkel fogyasztani a lemaradást, mert az idei év is tartogat csemegéket!

Új hozzászólás