Majomcsapdán átjáró lélekhullám - az Átjáró 2. tehetségkutató elődöntője a SIC-ben

Képgaléria megtekintése2009.03.03. - 01:15 | Dancspista - Boros Ferenc - Fotók: Bonyhádi Zoltán

Majomcsapdán átjáró lélekhullám - az Átjáró 2. tehetségkutató elődöntője a SIC-ben

Tarolt a Soulwave, mellette pedig a Sunflower lépett tovább az MMIK szervezte Átjáró 2. tehetségkutató fesztivál szombathelyi elődöntőjéből. Szerkesztőségünket hat szem és egy fényképezőgép képviselte, hisz több fül többet hall. Egyezőségek és különbségek villannak fel a következő, párbeszédessé formált sorokban.

Az amatőr könnyűzenei fesztivál lehetőséget biztosít arra, hogy minőségi hang és fénytechnika mellett, a fiatal együttesek inspiráló versenyhelyzetben kipróbálhassák magukat. Az elődöntőn összesen hat amatőr zenekar lépett fel szombat este, a SIC aulájában.

Feri: Bele is csapok a lecsóba, aztán ha valakinek nem tetszik, hogy turkálom az ételt, az ugorja át ezt a bekezdést. Szóval adott egy tehetségkutató, amely bemutatkozási, megmérettetési lehetőséget biztosít a megyében élő, működő amatőr ifjúsági zenekarok számára, és ahol minden fellépő maximum három számot adhat elő, plusz egy kötelezőt a hatvannyolcas évből. Be kell ismernünk, elkéstünk! Nem nagyon! Kicsit! Épp az első együttes, a szombathelyi Sunflower hagyta el a színpadot, utolsó dallamait elcsípve alternatív rock stílusban játszottak, az élükön némi kutatómunka után kiderült, hogy Szőke Krisztinával. Ezúton üzenjük a kedves szervezőknek, hogy megbocsájtjuk a pontos kezdést.

Bangó Balázs, a Majomcsapda basszerosa - Átjáró 2. tehetségkutató fesztivál

F: Aztán jött a Majomcsapda nevű együttes Zalaszentgrótról, akik kezdetben feldolgozásokat játszottak, és nemrég kezdtek el saját dalszövegeket írni. Átlagéletkoruk 18 év. Egy Doors számmal nyitottak, aztán folytatták a sort a Denevéreses számmal, majd az együttes nevét fémjelző Majomcsapda, végül pedig egy lassabb szám, az Életút következett. Egyik titkos favoritom volt az együttes, már így elsőre.

Pista: Nekem meg Zalaszentgróton laknak a mamámék, és az együttes dalairól az őszi mélykapálás, a nyári hajnalok fülomlasztó esztergagép-hangjai és az irgalmatlan-finom almás pite jutott az eszembe. Egyébként a papám is hasonló stílusban szokott harmonikázni. Most már tudom, hogy kitől hallottam először a Denevéresest! Szeretlek titeket!

Stone Desert - Átjáró 2. tehetségkutató fesztivál

F: Hosszú fekete haj... de nem sukár csaj, hanem 4 srác érkezett a színpadra, hisz a Stone Desert nevű formáció következett, akiken már látszódott az a merev dolog, ami az elkövetkező együttesekre is jellemző volt, (egyet kivéve) - túlzottan ragaszkodnak a műfaj mankóihoz, és nem mernek újat alkotni. Az első saját szám a Las Vegas, aztán jött a Tűz, mely kezdetben ugyanazt a hangzásvilágot adta, mint az előző nóta. Sajnos a repertoár többi része sem okozott meglepetést.

P: Ebben igazad van. Mindegyik együttesben volt valami görcsösség. Nem akadt ki a fordulatszámmérő, nem verte a plafont a szeizmográf, és nem fütyült a teáskanna, hogy felforrt a víz. Lehetséges, hogy a kezdő zenekarok azért ilyenek, mert még nem találták meg a saját hangjukat, de az azért túlzás - mint ahogy a jellemzésem is az lesz -, hogy minden egyes gitárszólót vagy dobleütést másodfokú, kétismeretlenes egyenletrendszerben kiszámolva kell interpretálni, amit még egy függvényben is akarnak ábrázolni a valós számok halmazán.

Célpont - Átjáró 2. tehetségkutató fesztivál

F: De a mankó továbbra is marad. Elérkeztünk a Célponthoz! Nincs itt semmi tévedés kérem szépen, a Nem véletlen című számot ugyanis direkt adta elő az együttes. Végül pedig a Csavard fel a szőnyeget, a legújabb Hungária lázat - mely 39,5 fok felett kezdődik -, próbálták meglovagolni a srácok, nem sok sikerrel. Pedig nagyot durranhatott volna. Mindent összevetve a legnagyobb rajongótábora talán ennek az együttesnek volt - pedig nem is olyan rég alakultak, 2008 végén - szám szerint kb. 10, akik közös kántálásba kezdtek a bandanév koncerttérbe üvöltésével. Mi pedig gyorsan fogtuk is magunkat, és lőtávolon kívülre kerültünk. Aztán kezdődhetett az eszeveszett pogózás a színpad előtt.

P: A Célpont esetében a rajongótábor nemcsak a koncert közben maradt hű a zenekarhoz, az eredményhirdetés alatti feszült izgalomban sem törtek házasságot. Tömbházat építettek magukból és a legfelső emeleten lakó srác Mordor lángoló tekintetéhez hasonlóan kántálta a Célpont, Célpont nevű, híres Arany János verssort.

Sinking Heroes - Átjáró 2. tehetségkutató fesztivál

F:. Jött a szombathelyi Sinking Heroes, akik két demóval a hátuk mögött beismerték, hogy kb. 2 ismerős arcot látnak a közönség soraiban, és majdnem minden bulijuk ilyen. A zenekar azonos stílusba játszotta végig a számokat, és talán a klasszikus, Diploma előtt című film világhíres betétdala, a Simon and Garfunkel által előadott Mrs. Robinson volt kivétel, mely jelenleg egy kicsit pergősebb felfogásban került színpadra. Nálam elérték, hogy lepörögjön előttem kicsit gyorsított változatban Dustin Hoffmann hotelszobás jelenete...

P: Igen ők voltak a Süllyedő Hősök - akik a Titanicon az utolsó hangjukig játszó együttest tekinthetik példaképüknek.

Az elődöntőnyertes Soulwave - Átjáró 2. tehetségkutató fesztivál

F: Ezekután az est legnagyobb dobása következett, Körmendről a Soulwave. Már az első szám - Perfect nobody - után tudtam, hogy nálam abszolút nyerők. A Hold on-nal pedig már nem volt megállás. Szóval tecccett, három c-vel. A zenekar 2007-ben alakult, és egy újfajta hangzásvilágú zenét kezdtek el építeni, így jött létre az első, Magyarországon ismert post-grunge zenekar. Pár hónappal az alakulás után a csapat megjelentette a bemutatkozó kislemezét, a négy számot tartalmazó Butterflies EP-t. Folyamatos koncertezés és az album online terjesztése követte a megjelenést. A színpadon a pár szám alatt rock balladák, húzósabb rock'n'roll szám és a könnyed alt-rock témák váltották egymást. Néhol tehát a melodikus, néhol az agresszív hangzás jellemző, ami változatossá teszi a zenét, és akkor töri meg a csendet, amikor szükség van rá. Fodor Máté hangja nagyon erős és átütő, a zenekart tovább erősíti Huszár Ádám gitárral, Szeifert Gábor basszgitárral, és Mihály Zsolt dobbal.

Az összehajtogatott különdíjam mindenképp nekik akartam adni, de egy gyenge szellő lesodorta az asztalról. Nem is baj, hiszen ők taroltak a zsűrinél is! Dénes Szilveszter (a Tizenhét zenekar gitárosa), Horváth László (zenész, hangszerész) és Horváth György (Mississippi Moon énekes-zongorista) ezt a bandát hallotta a legjobbnak.

P: Pontosan 2 és fél métert dobtak, ami új OMK csúcs! Abból a 432 stílusból, amit leírtál az elébb (nevet) nekem a rock balladák jöttek be leginkább. Szerintem ők sem voltak annyira eszeveszetten jók, de ha Einsteint idézzük: minden relatív - (avagy van tiszta alsógatyám), akkor ők voltak az est legszikrázóbb fehérségű alsóneműi. A körülményekhez képest első díj természetesen nem lebecsülendő, de azért annyira ne terjedjen szét az a Lélekhullám. Lesz még rá idejük elég.

Munkában a zsűri - Átjáró 2. tehetségkutató fesztivál

F: De minket meg lassan le kéne lőni!

P: Végeredményben a végeredmény a következőképp alakult: holtversenyben 3 együttes lett a negyedik. Név szerint: Sinking Heroes, Célpont, Stone Desert és Horváth György a Piano hangszerbolt tulajdonosa (nevet). A bronzérmet a Majomcsapda, az ezüstöt a Sunflower, az aranyat, mármint érmet pedig a Soulwave vihette haza. Az első két helyezett zenekar további két-két koncertlehetőséget kapott a város különböző kulturális intézményeiben. További sok sikert kívánunk az együtteseknek!

A további elődöntők időpontjai:

- Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár, Sárvár - 2009. március 6.
- Jurisics Miklós Művelődési Központ és Várszínház, Kőszeg - 2009. március 14.

Zenekar neve: Célpont
Zenekar stílusa: rock

Kik a tagok, min játszanak?
Auer Máté (17) - ének, gitár
Illés Attila (17) - gitár
Csizma Gábor (17) - basszusgitár
Farkas Roland (16) - dob

Bemutatkozás:
2008. szeptember óta müködik. Nyilvános szereplés még nem volt.

Zenekar neve: Majomcsapda
Zenekar stílusa: rock

Kik a tagok, min játszanak?
Pálla Dávid (22) - szólógitár
Bangó Balázs (20) - basszusgitár
Ipcsics Aladin (14) - dob

Bemutatkozás:
2007 szeptemberében alakult a zenekar. Az első évben sikeres zenekarok dalait játszotta. Az elmúlt fél évben kezdett saját dalokat írni. Több rockfesztiválon szerepelt sikerrel.

Zenekar neve: Sinking Heroes
Zenekar stílusa: punk-rock (nyugati vonal)

Kik a tagok, min játszanak?
Böröcz Tihamér (22) - gitár, ének
Pásti Zsolt (20) - bass, ének
Legáth Péter (22) - dob

Bemutatkozás:
A zenekar 2005. szeptemberében alakult (a 2004-ben alakult Juicy Lime alapító tagjaiból). A megalakulás óta folyamatosan koncertezünk (Győr, Sárvár, Szombathely, Zalaegerszeg, stb.). Két demót készítettünk eddig (honlapon megtalálhatók), de az idén felvesszük az összes (20) saját dalunkat is.

Zenekar neve: Soulwave
Zenekar stílusa: post-grunge

Kik a tagok, min játszanak?
Fodor Máté (19) - gitár
Huszár Ádám (21) - gitár
Mihály Zsolt (22) - dob
Szeifert Gábor (19) - basszusgitár

Bemutatkozás:
A Soulwave 2007. januárjában alakult. Az újfajta hangzásvilág eredményeképp jött létre Magyarország első post-grunge zenekara. Pár hónappal később megjelent egy kislemez, amit koncertek és online terjesztése követett. Ennek következtében a zenekar hallgatósága hazánkban és külföldön is óriásit emelkedett.

Zenekar neve: Stone Desert
Zenekar stílusa: rock'n'roll

Kik a tagok, min játszanak?
Hábetler Péter (17) - gitár
Ligetvári Ádám (18) - dob
Rácz Attila (21) - ének, basszusgitár
Sárközi Ádám (19) - gitár

Bemutatkozás:
2006. szeptemberében alakultunk. Csákánydoroszlói tehetségkutató 2. helyezés (Rá-Barock Fesztivál) - közönségszavazás. Fellépések: Szombathely, Budapest (Csepel), Vasvár, stb.

Zenekar neve: Sunflower
Zenekar stílusa: alternatív rock

Kik a tagok, min játszanak?
Szőke Krisztina (16) - ének
Varga Anna (17)- szintetizátor, vokál
Kercza Márk (19)- dob
Harsányi Levente (20) - gitár
Palkó Márton (22)- basszusgitár
Galántai Gábor (21) - gitár

Bemutatkozás:
A zenekar elődje 2007. januárjában alakult, a megyében sok helyen koncertezett. Tagcserék miatt a jelenlegi formáció 2008. szeptember elejétől zenél és koncertezik együtt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

muksz 2009.03.03. - 14:41
Jók a képek, és a cikk stílusa is tetszik! Számomra is ez a két együttes volt aki messze kiemelkedett a tömegből: a Sunflower, és a Soulwave...Emellett sok sikert az összes fellépőnek. És merjék önmaguk adni, és kicsit elrúgaszkodni a sablontól, mert akkor tudnak majd érvényesülni ebben a rohanó világban.
zoli 2009.03.03. - 15:58
Voltak együttesek amiket szívessen hallgattam volna még, mert annyira jól zenéltek.