Aktívan az egészségesebb életért - a calisthenic

2013.02.05. - 00:15 | vaskarika.hu

Aktívan az egészségesebb életért - a calisthenic

Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy miért kell egy tradicionális, már-már ősinek mondható edzésformát bemutatni és elkezdeni a mai modern, mindennel felszerelt edzőtermek világában. Manapság bemegyünk a nekünk legszimpatikusabb edzőterembe, kiválasszuk a módszert, hogy mivel fogunk rengeteg kalóriát elégetni. A szerencsésebbeknek még személyi edzőjük is van, aki majd megmondja mikor, hol, mivel, kivel, hányszor…

Életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, a maradék pedig jobb esetben a családé, illetve a szórakozásé. Persze vannak olyanok, akik tudnak időt szakítani a rendszeres edzésre, ám sajnos a legtöbbünknek még időnk sincs arra gondolni, hogy aktívan tegyünk egészségesebb életünkért. Itt jön szóba a tradicionális calisthenic.

Az évek során többféle sportot is kipróbáltam - több-kevesebb sikerrel. A középiskolai éveimben „secperc" alatt nőttem vagy 20-25 centit, így az addigi testfelépítésem teljes mértékben átalakult, a megszerzett izomzat arányai a magasságomhoz mérten karcsúnak bizonyultak. Az eredeti alkatomat a testnevelés órákon végzett gyakorlatok sem hozták vissza. Hiába voltak az iskola utáni edzések a konditeremben, úgy hatott rám, mintha semmit se tettem volna az ügy érdekében.

Ekkor jött be a kerékpározás és a sqash (fallabda) a körbe, s mindezek mellett kipróbáltam a spinninget, a capoeirát, a görkorcsolyázást és az íjászatot is. 

Ezzel „kórtörténettel" vágtam bele a saját testsúllyal végzett edzésbe.

Miért éppen a calisthenic? Amikor elterveztem, hogy belekezdek valamilyen edzésbe, akkor a legfőbb célom az volt, hogy többnyire a testem izomtömegét növeljem. Talán érthető, hogy a jelenlegi hatvan kilómból már nem akarok további súlyt leadni. Ezenkívül a munkám miatt fontos szempont volt az is, hogy ne legyen helyhez és időhöz kötött. Bárhol, bármikor, bárkivel...  

A calisthenic nagy előnye a többi modern testedző módszerrel szemben, hogy nem igényel sok teret, és eszközt. Nincs napszakhoz kötve, a gyakorlatok bármikor végezhetők, és mivel nem kell edzőterembe járni, így nem kell alkalmazkodnunk az ottani körülményekhez sem. Végül pedig az előbbiek tükrében teljesen ingyenes.


A testsúllyal végzett edzés alapvető előnyei

1. Csak nagyon kevés felszerelés szükséges a gyakorlatok elvégzéséhez

Nincs még egy olyan edzésmódszer, ami ilyen tökéletes összhangban állna a függetlenség és a takarékosság elveivel. A calisthenic gyakorlatok mesterének a teste a tornaterme. Ha mégis szükséges lenne valamilyen eszköz, akkor azok szinte minden háztartásban megtalálhatók. Nem kell edzőterem, csak egy kis helyre van szükség - nagyjából akkorára, amekkorát a saját testünk elfoglal. A gyakorlatok többsége az ellenállás szabad formáját alkalmazza: a gravitációt. A másik előnye, hogy ingyen van. Nincs felszerelés, így anyagi befektetésre sincs szükség, és nem kell tagsági díjat sem fizetni. Soha.

2. A testsúllyal végzett edzés a hasznos, funkcionális képességeket fejleszti ki

A calisthenic a legjobb funkcionális edzés. A természetben az emberi testnek nem kell egy-két kezes súlyzókat mozgatni. Egy külső tárgy mozgatása előtt a testnek meg kell tanulnia saját magát mozgatni. A lábaknak elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy könnyen hordozza a felsőtest súlyát; a hátnak és a karoknak pedig fel vagy el kell tudniuk húzni vagy tolni a testet. A calisthenic gyakorlatok végzése során az elért eredménytől függetlenül egyre erősebbek, ügyesebbek és rugalmasabbak leszünk.

3. A lehető legnagyobb erőt adja

A calisthenic technikái a lehető leghatékonyabb gyakorlatok, mivel arra használják a testet, amire az eredetileg kialakult, nem egyes izmokat vagy izomcsoportokat mozgatnak, hanem magát a testet, egységes egészként. Ez nemcsak az izmok, hanem az inak, az ízületek és az idegrendszer fejlesztését is jelenti. A calisthenicnél az egész testet kell használni, ami koordinációt, egymást erősítő kapcsolatokat, egyensúlyt, sőt szellemi összpontosítást is igényel.


4. Védi az ízületeket és megerősíti őket

Az erőedzés és a külső ellenállással való edzés mai formáinak legnagyobb problémája az ízületekben okozott kár. Az ízületi problémák a testépítők állandó társai, mivel ezek a modern testépítő gyakorlatok természetellenesek. Annak érdekében, hogy az izmokra nagy munka háruljon, a testnek muszáj nehéz, külső terheket felhúznia a természetben általában nem létező mozdulatokkal vagy szögekben. Ennek a terhelésnek az egyik mellékhatása az ízületek hatalmas igénybevétele.

Ezzel szemben a calisthenic gyakorlatok - ha helyesen és sorozatban végzik őket - nem fognak ízületi problémákat okozni. Ennek első oka az alapvető fizika: az alkalmazott ellenállás soha nem nagyobb, mint az emelő saját testsúlya. A második oka kineziológia: a test az évmilliók során úgy alakult, hogy elsősorban saját magát legyen képes mozgatni. A calisthenic mozdulatai autentikusabbak, mint más súlyemelő technikák. Ezek az autentikus mozdulatok természetes módon alkalmazzák az ízületek erejét arra, amire azok kialakultak. Az izomzattal arányosan fejlődnek, idővel megerősödnek, nem pedig meggyengülnek vagy megkopnak, és adott esetben a korábbi fájdalmak is megszűnnek.

5. Hamar kialakítható a tökéletes fizikum

A tradicionális calisthenic bármilyen testre izomkötegeket pakol, és a lehető legrövidebb úton biztosítja az optimális fejlődést, így az eredmény természetes, egészséges és tökéletesen arányos test lesz.

6. A calisthenic beállítja és szabályozza a testzsírszázalékot

Az edzés célja, hogy az emberi test tökéletesen profivá váljon a saját testének mozgatásában, ezért ha rendszeresen dolgozunk a calisthenic-kel, a tudatalatti összeköti a kisebb testsúlyt a könnyebb edzéssel, és automatikusan szabályozza az étvágyat és az étkezési szokásokat.

(Folytatjuk)

Az erő elveszett művészete - Utat mutat a calisthenic

2013.01.27. - 11:30 | vaskarika.hu

Az erő elveszett művészete - Utat mutat a calisthenic

Az újévi fogadalomtételkor bizonyára sokan tettek ígértet arra, hogy mostantól változtatnak az eddigi életvitelükön. Többet mozognak, egészségesebben táplálkoznak, mint ez idáig, és némi súlyfeleslegtől is szívesen megszabadulnának. E lelkesedés sajnos hamar alábbhagy az idő múlásával, és az alkohol testből való távozása után már nem is tűnik annyira jó ötletnek ez az életmódváltás dolog, de azért megvesszük a horribilis összegű edzőterem bérletünket, hogy legalább ennyit áldozunk az ígéretünk oltárán. De vajon merünk-e ennél tovább lépni ?

 

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Paul „ Coach” Wade: Fegyencedzés

Új hozzászólás