Keréktörő násznép - Rönkhúzás Körmenden

Képgaléria megtekintése2013.02.11. - 00:10 | Jene Bogi

Keréktörő násznép - Rönkhúzás Körmenden

Az Úr 2013. évének második havában, annak is 9. napján a Béri Balogh Ádám Kulturális Egyesület huncut kedvű társasága ismét rönkhúzást szervezett mindenféle rendű, rangú, málészájú népeknek.

A rönkhúzás a farsangi ünnepkörhöz tartozó, kifejezetten az Őrségi területekre jellemző régi népszokás, melyet új elemekkel gazdagítva napjainkban is megrendeznek. A hagyomány onnan ered, hogy hajdanán, ha vízkereszttől hamvazó szerdáig nem volt a faluban esküvő, akkor a falu népe férjhez adott egyet a pártában maradt „vénlányok" közül. A párt egy szépen feldíszített „szégyen-rönkön" húzták körbe. Az évente megrendezett esemény célja a hideg tél elűzése volt. A maskaralakodalom vidámságot hozott a település életébe, hogy megújult erővel várhassák a tavaszt.

Néprajzi gyűjtésekből tudjuk, hogy Körmenden már a 20. század elején is volt rönkhúzás. Ezt a kedves hagyományt a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes évről évre ápolja, vasi nótákkal felelevenítve a bolondesküvő vidám mozzanatait. Az esemény nagyon hasonlít egy igazi esküvőhöz, ám a vőlegény férfi ruhába öltözött nő, míg a menyasszony fehér ruhába bújt, fátyol mögé rejtett férfi.


A bolondos násznép először kikérte a vőlegényt, majd tovább indultak, hogy az arát is megkaparintsák. Az örömszülők hangos sírással búcsúztatták drága gyermeküket. A törékeny virágszálnak nem éppen nevezhető menyasszonyt és férfias pocakkal rendelkező vőlegényét is felültették a rönkre, majd a menet elindult a városon keresztül az esketés helyszínére. Útközben „a falu népe" énekelt, kurjongatott, s „Itatás, etetés!" felkiáltásra többször is megálltak. A város különböző pontjain forró teával és borral várták az ifjú párt és kíséretüket. Lakodalom persze nincsen izgalom nélkül: „defektes lett" a rönk. Miután az egyik kerék felmondta a szolgálatot, a fiatal szerelmesek gyalog mentek tovább, a rönk pedig ott maradt az út szélén. A tömeg végül elért az Andorka tanyára, ahol megköttetett a frigy: Amit az ördög egybeszerkesztett, ember el ne válassza!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás