Egy fataláló feltaláló - Kovács Gábor faragász tárlata a színházaulában

Képgaléria megtekintése2013.02.18. - 18:50 | Büki László 'Harlequin'

Egy fataláló feltaláló - Kovács Gábor faragász tárlata a színházaulában

Február 16-án nyílott meg Kovács Gábor faragász tárlata a Weöres Sándor Színház aulájában. A kiállítást Oroszy Csaba festőművész nyitotta meg, akinek zseniális gondolatait alant közöljük. Semmi művészi magasröpt, semmi izmusok közti hajtűkanyar, zéró kultúrsznob attitűd - a nyelv lehetőségeibe impregnált nem hétköznapi gondolatok tökéletesen kihozták egy szintén nem hétköznapi ember "erezetét".

Oroszy Csaba festőművész az alábbi sorokkal adott kulcsot a kezünkbe csupatitok faragász barátjához:

"Az idő rövidsége miatt gyorsan csapoljuk össze faszilánkokból e fataláló feltaláló életfaszálkáit. Betűk szerint fakír, fa ír, nem fair módon. Egy csodálatos fazenda lakója, melynek közepén nem fazela áll. Amúgy urbánus faun, egyedi flórával és faunával. Az égen meteoritként idecsapódott, kerttöredékében furcsamód reménykedő fatalizmussal, fotonokkal teli térben és időben. Nem facér.

Társadalmunk faágának oszlopos gerendája, ám nem tagja egyetlen f(r)akciónak sem. Néha faxnis. E számtalan fantarziás faktor együttállása sem eredményezi azt, hogy EKG, vagyis Erdőmélye Kovács Gábor keresse a praktikus dolgokat. Hivatalosan nem végzett fakultált ártiumot, de ez a tény egyáltalán nem tette ddá. Fakultatív életszeretete távol tartja minden falansztertől, inkább fanatikus fantáziájával égi fanfárok sorfala között famózus tetteket visz véghez. Nem szed Faringoseptet, elveti a farizeusságot, ám nincs benne egy szemernyi fasé sem. Ő tényleg szereti a fasírtot.

Mondhatom, szinte állandóan faszcinációban él. Nekem ő a fazotron, favorit, fazon. Borges Homokkönyvéből idézve, egyszer azt olvastam, hogy egy erdőben lehet a legjobban elrejteni egy falevelet. Én most elrejtem Önök közé ezt az Erdőmélye Gábort, és kérem, találják meg őt, még az est folyamán."


Nekünk "nyílt a zár", a T. Olvasó pedig látogasson el a Weöres Sándor Színházba, ahol bizton megtalálja, sőt, egy-egy alkotásnál ismerősként fogja üdvözölni azt a személyt, aki az adott tárggyal szinte összenőtt. Már-már fatális módon...

Kapcsolódó írásunk:

Amikor a nevető szemünk nagyobb - Miért szép? a Weöres Sándor Színházban

2013.02.18. - 01:00 | Waldo - Fotók: Büki László - Képgaléria megtekintése

Amikor a nevető szemünk nagyobb - Miért szép? a Weöres Sándor Színházban

A Miért szép? sorozat hatodik előadásán rendhagyó helyszínen köszöntötte az érdeklődőket a Weöres Sándor Színház Stúdiószínpadán Jordán Tamás. Miután a kiállításmegnyitón Oroszy Csaba "mosolyt faragott" az érdeklődők arcára, egy derűs beszélgetésnek lehettünk tanúi Kovács Gábor faragásszal, majd Fűzfa Balázs József Attila költészetén, Mérei Tamás pedig a zenén keresztül mondta el nekünk: Miért szép?

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

felhőfolt 2013.02.19. - 17:24
Ezt élvezettel olvastam.